zaterdag, 2 juli, 2022
Meer...
  Homee-NieuwsElektrische auto’s zijn niet brandgevaarlijker

  Elektrische auto’s zijn niet brandgevaarlijker

  Het brandgevaar van elektrische auto’s komt ten onrechte steeds vaker in het nieuws. Het Duitse blad Der Spiegel heeft hier over gesproken met het hoofd van de brandweer van Bremen. Volgens hem komen branden van elektrische auto’s niet vaker voor. Ook zijn die branden niet gevaarlijker dan branden van auto’s met verbrandingsmotoren.

  Beide soorten auto’s hebben evenveel energie aan boord

  Dat komt om de simpele reden om dat er in een elektrische auto niet meer energie is opgeslagen dan in de volle tank van een verbrandingsmotor. Vuur heeft inderdaad brandstof nodig. De grootte van een eventuele brand wordt bepaald door de beschikbare hoeveelheid energie. Die energie is bij de ene auto als vloeibare brandstof in de tank aanwezig, bij de andere auto als elektrische energie in de accu.

  Evenveel warmte en giftige dampen

  In een interview met Der Spiegel legt Karl-Heinz Knorr, gediplomeerd fysicus en hoofd van de brandweer van Bremen, uit dat elektrische auto’s en auto’s met verbrandingsmotoren zelden branden. Elektrische auto’s branden volgens hem niet vaker dan verbrandingsmotoren. In geval van brand zouden beide typen aandrijvingen veel warmte en giftige dampen produceren. Elektrische auto’s branden gewoon anders dan auto’s met verbrandingsmotoren, wat dus ook andere blus- en opslagmethoden vereist. Dat is iets waar de brandweer zich steeds meer en beter op voorbereidt.

  Auto’s met een elektromotor en een verbrandingsmotor verbranden verschillend

  Der Spiegel meldt dat wanneer een elektrische auto brandt, er thermische energie in de accu wordt opgewekt en kan leiden tot een zogenaamde “thermische wegloop”. Daarbij springt de brand van de ene accucel over naar de andere. Dit chemische proces moet worden onderbroken door intensieve koeling. De beste manier om dit te doen is door veel water te gebruiken. Na het blussen wordt een warmtebeeldcamera gebruikt om te kijken of er nog steeds hotspots zijn.

  Brand kan wel weer oplaaien

  Volgens de branddirecteur kunnen elektrische autobranden in theorie tot 24 uur na de brand weer oplaaien. Na deze tijd is er geen brandgevaar meer. Daarom moeten elektrische voertuigen apart of in een waterbad worden opgeslagen, zodat er geen brand meer kan ontstaan. De brandweermanager pleit ervoor dat sleepbedrijven beter geïnformeerd worden over de omgang met wrakken van elektrische auto’s.

  Brandgevaar elektrische auto is niet groter

  Ook heeft Der Spiegel aan het hoofd van de brandweer gevraagd of het brandgevaar zou toenemen als iedereen in Duitsland morgen met een elektrische auto zou rijden. Knorr beantwoordde die vraag met een duidelijk “nee”. Hij wijst erop dat 50 milliliter benzine al extreem heet en lang kan verbranden. Kortom: elektrische auto’s zijn niet brandgevaarlijker dan auto’s met verbrandingsmotoren.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Citroën ë-C4 X: fraaie synthese tussen een hatchback en een SUV

  Met de nieuwe Citroën ë-C4 X doet de Franse autofabrikant een gooi naar het middensegment. Daar zal de ë-C4 X de strijd aan moeten gaan met een concurrent uit eigen gelederen, de elektrische Peugeot 408. Maar er zijn meer kapers op de kust, zoals de coupé-versies van de elektrische SUV’s op VW’s MEB-platform.

  e-Videos