dinsdag, 23 april, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsElektrische auto’s worden waardevaste occasions

  Elektrische auto’s worden waardevaste occasions

  Volgens het ING Automotive kwartaalrapport neemt de restwaarde van elektrische auto’s toe. Dit komt door de grotere actieradius van de moderne elektrische auto’s. Door de stijgende verkoop van nieuwe elektrische auto’s zal ook aanbod van gebruikte elektrische auto’s groeien.

  Vraag overstijgt straks het aanbod

  Misschien is het wat voorbarig, maar ING verwacht dat de gebruikte elektrische auto’s in 2025 bij een kwart van de kopers bovenaan het lijstje staan. Men verwacht zelfs dat de vraag het aanbod zal overstijgen. De prijzen van gebruikte elektrische auto’s zullen hierdoor stijgen. Elektrische auto’s zullen hun waarde dus beter behouden dan auto’s met een benzine- of dieselmotor.

  Dankzij grotere actieradius steeds meer elektrische auto’s van de zaak

  Moderne elektrische auto’s hebben een steeds grotere actieradius en kunnen ook steeds sneller opgeladen worden. Daardoor zijn ze steeds beter inzetbaar voor zakelijk toepassingen. Bovendien worden ze betaalbaarder doordat de accu’s steeds goedkoper worden. Bovendien zijn elektrische auto’s voor zakelijke rijders interessant vanwege de lage bijtelling. Max Erich, Sectoreconoom Automotive: “Er komen steeds meer volledig elektrische auto’s met een actieradius van zo’n 400 kilometer. Die worden nu vooral nieuw als auto van de zaak ingezet. Onderzoek onder consumenten wijst uit dat elektrische auto’s met zo’n actieradius ook over 5 jaar op de occasionmarkt populair zullen zijn. Die populariteit is goed voor de restwaarde.”

  Kwart van de occasionkopers kiest in 2025 mogelijk voor elektrische auto

  Om de restwaarde van gebruikte elektrische auto’s in te kunnen schatten heeft de ING de ‘Vraag van Vandaag’ gebruikt. Op de website van ING is onder gemiddeld ruim 48.000 respondenten onderzoek gedaan naar de eisen van consumenten ten aanzien van de actieradius en laadtijd van elektrische auto’s. Vervolgens zijn die eisen vergeleken met het toekomstige aanbod van elektrische occasions.

  Elektrisch in 2025 aantrekkelijker dan benzine of diesel

  Volgens de ING is de kans groot dat mensen die straks een elektrische occasion overwegen, inderdaad een gebruikte auto met elektromotor zullen aanschaffen. Dat komt omdat de gebruikskosten lager zijn dan die van auto’s met benzine- of dieselmotor. Bovendien zijn elektrische auto’s emissievrij en comfortabeler door de stillere, krachtigere aandrijflijn. Ook de milieumaatregelen waar automobilisten in de grote steden steeds meer mee te maken hebben, zullen de verkoop van gebruikte elektrische auto’s bevorderen. Verder heeft de overheid recent aangekondigd de aanschaf van elektrische occasions te willen stimuleren.

  Hogere prijzen door gering aanbod elektrische occasions

  Bovenstaande aspecten zullen het aantal mensen dat een tweedehands elektrische auto wil kopen, flink doen stijgen. Het aandeel van gebruikte elektrische auto’s zal in 2025 nog relatief bescheiden zijn. Daardoor verwacht men dat de toekomstige vraag het aanbod zal overstijgen, wat zal leiden tot stijgende prijzen van gebruikte elektrische auto’s.

  Na vijf jaar nog bijna 50% van de nieuwwaarde waard

  Op dit moment is de waardedaling van elektrische auto’s wat groter dan benzineauto’s, maar wat gunstiger dan dieselauto’s. Dat gaat volgens ING  veranderen. In het rapport van ING staat dat nieuwe elektrische auto’s na 5 jaar voor 40% tot bijna 50% van hun nieuwwaarde zullen worden verkocht. Bij auto’s met een benzinemotor zal dat 35% tot 42,5% zijn. De waarde van gebruikte auto’s met dieselmotor zakt dan nog sneller. Deze bedraagt in 2025 slechts 27,5% tot 35% van de nieuwwaarde. De geschatte restwaardes zijn gebaseerd op de nieuwprijs van nieuw verkochte C-segment auto’s in 2020. De range in de percentages komt voort uit de verschillende modellen en kilometerstanden (100.000 tot 150.000 km).

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos