vrijdag, 29 maart, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsElektrische auto’s steeds goedkoper door dalende accuprijzen

    Elektrische auto’s steeds goedkoper door dalende accuprijzen

    Er is volgens de Zwitserse investeringsbank UBS een verschuiving gaande. Analisten van UBS verwachten dat de productie van elektrische auto’s in 2024 niet duurder zal zijn dan die van ‘normale’ auto’s met een verbrandingsmotor. Dat komt vooral door de strijd om de accu’s.

    Volgens UBS vertienvoudigt tegen 2025 de vraag naar accu’s. De accu is het belangrijkste en duurste onderdeel van een EV en vertegenwoordigt momenteel 25 tot 40% van de totale waarde. Het grootste deel van die waarde zit in de accucellen zelf.

    Volgens de Zwitserse bank UBS dalen de kosten van de accu’s al tegen 2022 onder de ‘magische’ grens van $100 per kWh. Dat is, gezien bijvoorbeeld de aankondiging van Elon Musk tijdens Tesla’s Battery Day, geen grote verrassing. Maar ook andere accuproducenten zullen streven naar een steeds lagere prijs om hun marktaandeel te behouden of te doen groeien.

    Markt groeit hard

    Want de markt voor elektrische auto’s groeit hard. Voor het uitbreken van de coronapandemie verwachtte de bekende Duitse auto-analist Matthias Schmidt dat van de 11 miljoen auto’s die in 2020 in Europa worden verkocht al een miljoen elektrisch zal zijn. Ook UBS verwacht een sterke groei en verwacht dat elektrische auto’s in 2025 wereldwijd een marktaandeel van 17% zullen bereiken. In 2030 hebben EV’s volgens UBS een aandeel van 40% van de wereldwijde autoverkoop.

    Te veel afhankelijk van Aziatische accuproducenten

    De productie van deze cellen vindt voornamelijk plaats in Aziatische bedrijven, voornamelijk in Zuid-Korea, China en Japan. Grote leveranciers uit de auto-industrie zoals Bosch of Continental kozen ervoor om de productie van batterijen aan anderen toe te vertrouwen. Volgens UBS wordt de positie van de Aziatische accuproducenten elke dag sterker. Afhankelijkheid kan gevaarlijk zijn. “Het is erg gevaarlijk om afhankelijk te zijn van Aziatische leveranciers”, zegt professor Stefan Bratzel (Centrum voor Automobielmanagement) in het Financieele Dagblad. “De accucellen zijn het middelpunt van het creëren van toegevoegde waarde.”

    Achterstand inlopen

    Helaas merkten de Europese autofabrikanten te laat dat erg afhankelijk zijn van de accufabrikanten in China en Zuidoost-Azië. Dat, in combinatie met de stijgende vraag, zette Europa aan tot actie. Er worden enorme subsidies verstrekt om meerdere grote accufabrieken op te zetten. De toekomst zal ons leren of we het tij nog kunnen keren. Want ook die Aziatische accuproducenten zoals CATL en Farasis bouwen nu grote fabrieken in Europa.

    Tesla merkte het wel op tijd. De Amerikaanse autofabrikant kocht de accu’s sowieso niet klakkeloos in maar had een intensieve samenwerking met Panasonic, die de accu’s in of vlak bij de Tesla Gigafactory produceert. Maar, om zo goedkoop mogelijk te kunnen produceren en niet afhankelijk van anderen te zijn, heeft Tesla besloten om de accuproductie zelf ter hand te nemen.

    Bijna onmogelijke uitdaging

    Een van de Europese antwoorden op de Aziatische dominantie is Northvolt, dat accufabrieken in het noorden van Zweden en Duitsland (Salzgitter) plant. Maar Nothvolt staat voor een bijna onmogelijke uitdaging. Analisten betwijfelen of Northvolt de gigantische strijd die er op dit gebied wordt verwacht, zal overleven. “Ze zullen het moeilijk hebben en deels afhankelijk zijn van subsidies”, zegt UBS-analist Tim Bush. “Het grootste probleem is de schaal,” zegt Bush. “Met zijn twee fabrieken heeft Northvolt in 2-23 waarschijnlijk een capaciteit van 64 GWh. In datzelfde jaar plant LG Chem een productiecapaciteit van 250 GWh.”

    Bovendien zijn de Aziatische bedrijven zijn ook erg agressief op de markt als het gaat om de prijs. Analist Daniel Schwarz is dan ook sceptisch over de inhaalslag van Europa omdat het een ware prijzenslag gaat worden: “Accucellen zullen in relatief korte tijd een vrij goedkoop goed worden.”

    Enorme investeringen en risico’s

    De autofabrikanten hebben allemaal te maken met enorme investeringen en risico’s, met name in tijden als deze. Maar volgens UBS is het nemen van risico’s de enige manier om te overleven. “Degenen die niet van plan zijn te winnen met de elektrische auto hebben de strijd al verloren.”

    Samenwerken

    Ook automotivedeskundige Joachim Deinlein (van consultancybureau Oliver Wyman) vindt dat de Europese autofabrikanten niet alleen op hun imago en naam kunnen vertrouwen. Ze moeten hun eigen accutechnologie en hun software in de hand houden. “Dat betekent niet dat je alles alleen moet doen”, zegt Deinlein. “Sterke samenwerkingsverbanden kunnen zeer succesvol zijn. Hier kunnen de autofabrikanten twee vliegen in één klap slaan: het vergroten van hun kennis en het behouden van banen die verloren gaan bij de productie van verbrandingsmotoren.”

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos