‘Volledig elektrische auto’s zijn niet goed voor de schatkist’

De overheid loopt de komende tijd binnen op de toegenomen BPM-inkomsten (met dank aan de WLTP), maar op de langere termijn gaat de schatkist juist geld mislopen. De schuldige? Elektrische auto’s.

Nee, wacht… Dat moeten we even nuanceren. De schuldige is het stimuleringsbeleid rondom elektrische auto’s. Als dat beleid niet verandert, krijgt de fiscus over drie jaar tot wel 594 miljoen euro per jaar minder binnen, zo berekende consultancybureau Roland Berger op verzoek van de Volkskrant. Dit jaar zou het tekort zelfs al oplopen tot 174 miljoen euro.

Marktaandeel nu nog klein

Elektrische auto’s zijn vrijgesteld van BPM, motorrijtuigenbelasting en hebben voor zakelijke rijders een lage bijtelling van 4 procent (volgend jaar alleen over de eerste 50.000 euro). Daarbij betalen elektromobilisten natuurlijk geen brandstofaccijns. Momenteel is het marktaandeel van EV’s nog relatief klein, maar dat gaat de komende tijd waarschijnlijk snel veranderen. De schatting is dat over drie jaar 10 procent van alle nieuw verkochte auto’s elektrisch is.

Gemiste dieseltoeslag

Van de 594 miljoen gemiste inkomsten in 2021 bestaat het grootste deel – zo’n 220 miljoen – uit fiscale bijtelling. Het andere deel bestaat uit gemiste BPM (ruim 200 miljoen euro), brandstofaccijns (75 miljoen euro) en motorrijtuigenbelastingen (ongeveer 60 miljoen euro). Daarbij komt nog 35 miljoen euro aan dieseltoeslag die de overheid misloopt doordat dieselrijders overstappen op een elektrische auto. Van de accijns komt overigens een deel terug via de energiebelasting.

Klimaatdoelstellingen

Staatssecretaris Snel van Financiën zegt in de Volkskrant dat de belastingvoordelen op termijn onhoudbaar zijn. Het afbouwen van de belastingvoordelen zou echter wel kunnen botsen met de klimaatdoelstellingen van het kabinet. Om die te halen, moeten er flink meer elektrische auto’s op de weg komen. De huidige bijtellingsregeling ligt tot 2020 vast, wanneer er een aanpassing komt, is nog niet duidelijk.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven