donderdag, 29 februari, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsElectroMobility Poland gaat auto’s met Geely’s SEA-platform bouwen

  ElectroMobility Poland gaat auto’s met Geely’s SEA-platform bouwen

  Geely heeft al eerder aangegeven dat het zijn SEA-platform ook voor andere merken openstelt. De eerste stappen daartoe zijn nu gezet. ElectroMobility Poland gaat het platform namelijk gebruiken om elektrische auto’s van het merk Izera te gaan bouwen.

  Overeenkomst

  De beide bedrijven hebben een overeenkomst getekend waarmee Geely een licentie geeft aan ElectroMobility Poland (EMP) om het SEA-platform (Sustainable Experience Architecture) te gaan bouwen, en daar ook auto’s mee te bouwen. Tot nu toe hebben alleen autofabrikanten die onderdeel van Geely zijn gebruik gemaakt van het SEA-platform. Dat maakt EMP de eerste externe afnemer van het platform.

  Piotr Zaremba, CEO van ElectroMobility Polen: “De SEA-architectuur past perfect bij het productconcept van Izera. Geely biedt EMP expertise van wereldklasse en extra zakelijke mogelijkheden. Op lange termijn zal dit technologische partnerschap EMP in staat stellen succesvol te zijn, door ons in staat te stellen lokale leveranciers sterk te betrekken en het project binnen het beoogde zakelijke kader uit te voeren.”

  Platform

  EMP, een door de Poolse regering gesteunde toekomstige fabrikant van elektrische voertuigen, wil verschillende elektrische modellen ontwikkelen die onder de merknaam Izera op de markt moeten komen. Zo’n twee jaar geleden toonde men al een paar showmodellen. Ook toen was al bekend dat EMP deze op een bestaand, aangekocht platform wilde gaan bouwen. Destijds werd toen het MEB-platform van de Volkswagen Groep genoemd, wat toen het meest bekende platform was. Ook het e-TGNA-platform van Toyota/Subaru en Hyundai’s E-GMP architectuur kwam toen ter sprake. In die tijd was er nog niets in het openbaar bekend over Geely’s SEA-platform, dat pas later dat jaar werd aangekondigd.

  Made in Poland

  Het mooie van deze overeenkomst is dat men hiermee heel goed aan de doelstelling kan voldoen. De bedoeling is namelijk om een elektrische auto te ontwikkelen die zoveel mogelijk gebruik maakt van onderdelen van Poolse leveranciers. EMP heeft de licentie verkregen het SEA-platform te bouwen en om voertuigen op basis van het SEA-platform te bouwen. Daarbij is men niet verplicht om ook de onderdelen van het platform bij Geely te kopen. Daardoor kan EMP, gebruik makend van Geely’s ontwerpen en octrooien, de benodigde onderdelen conform de doelstelling zoveel van Poolse leveranciers betrekken. De auto’s zullen vanaf 2024 worden gemaakt in een nieuwe fabriek in Jaworzno.

  “Geely Holding is er trots op deze overeenkomst te ondertekenen om zijn toonaangevende SEA-architectuur in licentie te geven aan EMP,” zegt Daniel Donghui Li, CEO van Geely Holding Group. “Onze SEA-architectuur zal EMP helpen de beste producten op de markt te brengen voor eindgebruikers in termen van hardware, software en schaalbaarheid.”

  Eerste modellen

  Het eerste Izera-model op het SEA-platform is volgens Geely een compacte SUV. Maar of die inderdaad is afgeleid van het in 2020 getonde studiemodel, is niet bekend. Ook is niet bekend of dat model gebruik zal maken van het ‘default’ 66 kWh accupakket. Later wil men ook een stationwagen en een compacte auto op de markt brengen.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos