Einride mag in de VS met autonome truck gaan rijden

Einride autonome elektrische truck

De Zweedse start-up Einride is gespecialiseerd in autonoom rijdende elektrische vrachtwagens. De Zweden zijn volledig overtuigd van hun concept. Er was in hun concept van meet af geen plaats voor een menselijke chauffeur. Ze hebben nu toestemming om hun Pod-truck autonoom in de VS te laten rijden.

Autonoom, maar met besturing op afstand

Einride heeft van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) namelijk toestemming gekregen om zijn autonome, elektrische Pod op de openbare wegen in de VS te laten rijden. In het derde kwartaal van dit jaar zal het bedrijf samen met GE Appliances een pilot uitvoeren. Daarbij zal de Einride Pod in ‘gemengd’ verkeer gaan rijden. De autonome truck heeft geen chauffeur aan boord en wordt op afstand bediend. De Pod zal goederen voor detaillisten vervoeren en op zijn route  verschillende distributiecentra bezoeken om te laden en te lossen.

Robert Falck, CEO en oprichter van Einride: “Dit is een type voertuig dat nog nooit eerder op de Amerikaanse wegen is gezien en markeert een belangrijke mijlpaal als keerpunt voor de toekomst van de transportsector. We weten dat de autonome en elektrische technologie van onze Pod niet alleen een revolutie teweeg zal brengen in het vervoer, maar ook duizenden banen zal creëren en Amerika zal helpen concurrerend te blijven.”

Falck vervolgt: “De Pod-operator op afstand is een eerste rol in zijn soort die Einride van cruciaal belang acht voor het veilig opschalen van autonome voertuigen door mensen te blijven behouden en banen te creëren om een toekomstige manier van verschepen te vervullen”.

Bill Good, vicepresident van de toeleveringsketen voor GE Appliances: “We creëren een duurzamere en efficiëntere toeleveringsketen door meer elektrificatie en automatisering in onze productie- en distributieactiviteiten”.

Einride Pod met oplegger

Oplegger met accupakket

Ook kondigde Einride uitbreiding van haar hardware- en softwareaanbod aan. Onder de nieuwe producten bevindt zich een oplegger met een eigen accupakket om de actieradius te vergroten. Met die gecombineerde opslagcapaciteit van 320 kWh wil men de actieradius vergroten tot in totaal 650 kilometer. Einride geeft nog niet op wat de actieradius van de Pod zonder aanhanger is. De ontwerpen voor de oplegger moeten nu worden uitgewerkt en een eerste proeffase moet in 2023 van start gaan.

Digitaal platform

Het digitale platform “Einride Saga” zal met diverse nieuwe functies worden uitgebreid. Er komen diverse verbeteringen via nieuwe apps alsmede een nieuwe ontwikkelaarsinterface.

“Door deze nieuwste producten samen met Saga aan te bieden en ons nieuwste ontwerp voor elektrische vrachthardware te tonen, kunnen we nog meer potentieel ontsluiten om transporteurs te helpen over te stappen op elektrisch en hun duurzaamheidsdoelstellingen tegen een concurrerende kostprijs te bereiken”, zegt Falck. “We hebben te maken met een hele sector die nog bijna niet elektrisch is, en we willen de verandering versnellen door proactief uit te zoeken wat de behoeften van de groeiende elektrische en autonome transportsector in de toekomst zullen zijn en de nodige oplossingen te ontwikkelen.”

Vorig artikelElektrische campers op de Caravan Salon Düsseldorf
Volgend artikelMeyer Manx brengt de buggy opnieuw tot leven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in