Eindverslag duurtest: BMW i5 eDrive40, zondagochtend uiterlijk

Wat een ‘doodgewone auto’, de BMW i5. Zo’n keurige sedan, met in dit geval een ‘zondagochtend’ uiterlijk, voorspelbaar, sympathiek en met een totaal karakter waar nimmer irritatie uit voortkomt.

Veluwse kerk

Met dat zondagochtend uiterlijk bedoelen we: geen opsmuk, geen dikke wielen, volle bumpers, M-pakketten die een BMW zo smakelijk maken. Braaf, dat is deze basis-i5, braaf. Je kunt er zo mee naar een Veluwse kerk, zonder dat je medekerkgenoten achter je rug staan te smoezen over je autokeuze. Niet dat we dit getest hebben, een kerkbezoek. We hebben de afgelopen drie maanden wel tal van andere zaken getest, hetgeen ook precies de bedoeling is gedurende zo’n duurtestperiode.

Kiezen maar, comfortabel of sportief

De kracht van het rijgedrag van BMW’s van, zeg, de laatste twee decennia, is dat ze een flink breed spectrum aan rijmogelijkheden bieden. Van mooi comfortabel tot behoorlijk sportief, al naar gelang er een adaptief sportonderstel onder zit. Bij onze test-i5 is dat het geval. Stalen veren vóór, luchtvering achter en rondom adaptieve dempers. Daarmee heeft de BMW een typisch 5 Serie veer/demperkarakter. De basis i5, de eDrive40 maakt gebruik van één elektromotor, die tussen de achterwielen is geplaatst, wat van deze i5 een achterwielaangedreven 5 Serie maakt. Voorin zit niet veel, en al helemaal geen ‘gewichtige’ zes-in-lijn, dat resulteert in een fractionele ander stuurgedrag in rechte lijn. Iets dat je bij veel elektrische auto’s ervaart. Onze Nio ET5 Touring duurtester heeft het ook. Je bent iets meer aan het corrigeren in (min of meer) rechte lijn. Het stuurgedrag van de i5 voelt verder prettig aan. Wij hebben uiteraard alle mogelijke settings gebruikt, maar kwam toch telkens terug bij de basis-instelling, de comfort-stand.

Zwaaien naar jezelf

De versie waar wij onze kilometers het afgelopen kwartaal mee hebben gereden, was voorzien van het standaard meubilair, waar weinig mee mis is, maar dat toch enigszins is afgestemd op de wat meer corpulente man/vrouw. De knijpstanden die de stoel biedt, weten het lichaam net onvoldoende vast te pakken, iets dat pas aan het licht komt als je een serieus potje gaat sturen. Je kunt het volume van de audio bedienen en het ‘aanpakken’ van een telefoongesprek laten gebeuren door met je hand onder de binnenspiegel door te zwaaien. Naast de gangbare mogelijkheden natuurlijk, via het systeem of vanaf het heerlijk in de hand liggende stuur. Een leuke gimmick, waar wij echter nauwelijks gebruik van hebben gemaakt. Maar het geeft wel aan dat BMW niet gaat voor één richting. Er zijn tal van mogelijkheden om de auto te laten doen wat je wil, al naar gelang je voorkeur.

Mooi efficiënt

Inmiddels behoort BMW tot de meest succesvolle merken waar het gaat om verkopen van elektrische auto’s. Op sommige plekken verkoopt BMW meer elektrische auto’s dan Mercedes en Audi bij elkaar. Vooralsnog houdt BMW die voorsprong vermoedelijk wel vast, er komt tenslotte een interessante nieuwe range EV-modellen aan, die we nu kennen als Neue Klasse. Naar het schijnt overweegt BMW ook variantie in accuformaat voor de i5, als daar een modelupgrade voor komt. De capaciteit bedraagt nu 84 kWh, ongeacht of het een eDrive40, 50 of 60 betreft. De getallen staan voor de hoeveelheid kracht. Met zijn 340 pk is de basis-i5 niet perse een auto die elke stoplichtsprint naar zich toe trekt. Voldoende, meer dan voldoende, dat zeker. Wat ze bij BMW ook goed doen is de efficiëntie onder controle houden; wij scoorden over de periode gemiddeld een nette 18,3 kWh over 100 km. Ga je er echt voor zitten, maximaal regenereren, weinig energiegebruikers aan, flinke buitentemperatuur en relaxte rechtervoet, dan kun je onder de 17 kWh/100 km komen. Voor een ongeveer vijf meter lange sedan is dat zonder meer een keurig resultaat. BMW ziet meer in een relatief langdurig hoge laadsnelheid dan in een flinke piekspanning. Pieken staat lekker in de specslijstjes; de maximaal 205 kW aan de snellader is niet per se een recordwaarde, maar tijdens het laden lang in de buurt van de 205 kW blijven, resulteert wel in korte laadstops. Fijn is trouwens de communicatie tussen de auto en je telefoon, via de ‘my BMW’ app en nog fijner is dat je die app eenvoudig laat samenwerken met je BMW. Bij sommigen merken is hier een serieuze IT-studie voor noodzakelijk, voor de boel functioneert.

Van i5 naar i5 Touring

Deze i5 stelt op geen enkel gebied teleur. Ja, de achteruitrijcamera liet het soms een momentje af weten. Waar we blij van worden is de bouwkwaliteit, de materialen die BMW heeft gebruikt in het interieur, maar zeker ook van zijn rijkarakter. We hebben heel bewust gekozen voor een ‘brave versie’, een soort business variant. Weliswaar was onze i5 eDrive40 geen Business Edition, simpelweg omdat die variant er destijds nog niet was. Maar de uitvoering is wel zo goed als hetzelfde. We weten echter dat er van de 5 Serie ook lekker aangeklede varianten beschikbaar zijn. En laten we er nou zo één de komende maanden gaan rijden. De gangbare duurtestperiode van een half jaar hebben we verdeeld over twee auto’s, een i5 sedan en een i5 Touring. En die Touring heeft wat lekkere pakketjes. Meer daarover binnenkort op dit e-mobility platform.

Wat is goed?

  • Bouwkwaliteit
  • Rijkarakter
  • Bediening
  • Degelijke looks

Wat kan beter?

  • Zijdelingse steun stoelen
  • Uitval van de achteruitrij camera

Tekst: Werner Budding

Vorig artikelKia EV9 een stukje betaalbaarder door kleiner accupakket
Volgend artikelBYD Tang: Vernieuwde zevenzitter mengt zich opnieuw in de strijd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in