TOGG Elektrische SUV Turkije

Eindelijk meer bekend over nieuw Turks automerk

We schreven een paar maanden geleden dat een Turks consortium bezig is met de ontwikkeling van een eigen elektrisch automerk. Toen was alleen wat bekend over de doelstellingen en de deelnemers aan het project. Maar nu weten we ook hoe het merk gaat heten en hoe de eerste modellen er uit gaan zien.

Eerste model in 2022 in productie

Dat wil zeggen, er zijn afbeeldingen vrijgegeven van de eerste twee modellen die onder de merknaam TOGG zullen worden verkocht. Die merknaam staat voor “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu” en is ook de naam van het consortium dat onder leiding van de voormalige Bosch-manager Gürcan Karakas elektrische auto’s gaat bouwen. Eind deze maand organiseerde TOGG een evenement in Turkije waar het een “vroeg prototype” van een middelgrote elektrische SUV presenteerde. De productie hiervan moet in 2022 starten. Ook werd er op dat evenement een concept voor een elektrische sedan gepresenteerd. Beide voertuigen zien er fraai en modern uit. Dat is niet zo gek aangezien TOGG samenwerkte met de Italiaanse designstudio Pininfarina.

TOGG Elektrische SUV Turkije

Elektrische SUV

Over de elektrische SUV vertellen de ontwikkelaars dat hij een hoog comfort zal bieden en ruimte voor maximaal vijf personen. Verder krijgt hij moderne bestuurdersassistentiesystemen met zelfrijdende functies en een hoog veiligheidsniveau. Ook krijgt hij – in vergelijking met bestaande vergelijkbare voertuigen – meer ruimte in het interieur, een betere acceleratie en lagere totale bedrijfskosten. Het moet ook een “smart car” worden met een hoge connectiviteit. Dat wil ook zeggen dat hij een groot digitaal display krijgt en dat het aantal fysieke schakelaars sterk beperkt wordt.

Modulair platform

Ook de elektrische auto’s van TOGG worden op een modulair platform gebouwd. Dit wordt geheel nieuw ontwikkeld. Klanten kunnen bij het eerste kiezen tussen twee soorten aandrijvingen. Die zijn beide elektrische. Men kan kiezen achterwielaandrijving met een 150 kW elektromotor of voor vierwielaandrijving. Deze laatste heeft een extra elektromotor voorin waardoor het totale systeemvermogen op 300 kW komt. De elektrische SUV moet met deze aandrijvingsopties binnen 7,6 respectievelijk 4,8 seconden van nul naar honderd accelereren.

TOGG Elektrische sedan Turkije

Keuze uit twee accupakketten

Men kan niet alleen uit twee aandrijvingsopties kiezen maar ook tussen twee verschillende accupakketten. Met het kleinste pakket bedraagt de actieradius 300 kilometer, met het grotere accupakket moet een actieradius van 500 kilometer mogelijk zijn. Beide accupakketten kunnen bij de snellader in minder dan 30 minuten tot 80 procent van hun capaciteit worden opgeladen. TOGG geeft een garantie van acht jaar op de accupakketten.

Nog drie series

TOGG wil in totaal vijf modelseries lanceren. Men verwacht zo’n 75.000 eenheden per jaar te bouwen in een fabriek in de provincie Bursa in het noordwesten van Turkije. Deze fabriek zal werkgelegenheid beiden aan minimaal 4000 mensen. Men verwacht dat TOGG de komende 15 jaar voor een economische impuls van 50 miljard dollar zal zorgen. Daarom wordt er ook fors geïnvesteerd. Inclusief de staatssteun zijn er voor de komende 13 jaar investeringen gepland ter hoogte van ongeveer 3,3 miljard euro gepland. Daarnaast zullen er belastingvoordelen zijn en wil de Turkse staat zelf ook minstens 30.000 voertuigen van TOGG kopen. Hopelijk brengt TOGG het er beter af dan Devrim, het Turkse automerk dat in de jaren ’60 werd opgezet maar al snel ter ziele ging.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven