Toyota bZ4X Concept

Eindelijk een echt (en veelbelovend) voorproefje van Toyota’s eerste elektrische auto

Er worden deze dagen heel wat nieuwe elektrische auto’s onthuld op de Shanghai Auto Show, een van de weinige autoshows die momenteel daadwerkelijk fysiek plaats mogen vinden. In Shanghai geeft Toyota met de bZ4X Concept een voorproefje van zijn eerste elektrische auto.

Combinatie van dynamiek en functionaliteit

Zoals we vorige week al schreven staan de eerste twee letters “bZ” voor “Beyond Zero” en dus ook voor emissievrij rijden. Volgens de Japanners staan ze ook voor “de voordelen voor het milieu, voor elk individu en voor de samenleving als geheel”.

Toyota richt zich daarbij op mobiliteitsoplossingen die zijn afgestemd op het echte leven en de ervaringen van mensen, zei hoofdingenieur Koji Toyoshima. “Het gaat niet alleen om een bijdrage aan de bescherming van het milieu door emissievrije voertuigen. We willen een toegevoegde waarde bieden die verder gaat dan nulemissie, door het rijden gemakkelijker en aangenamer te maken”.

Toyota bZ4X Concept

Ontwerp

De conceptcar, gezamenlijk ontwikkeld door Toyota en Subaru, zal naar verwachting medio 2022 in productie gaan. Ook claimen de Japanners dat de bZ4X Concept een elektrische auto zonder compromissen belichaamt. Het ontwerp, waar wij best enthousiast over kunnen zijn, is volgens de ontwikkelaars een combinatie van dynamiek en functionaliteit. Wat we nog niet eerder bij een Toyota zagen was het dichte front. Logisch, dit is de eerste volledig elektrische Toyota. Dus geen radiatorrooster zoals bij conventioneel aangedreven voertuigen, maar een dicht front dat gevormd door de verschillende sensoren, lichten en aerodynamische elementen. Het paneel is smal, daaronder bevindt zich een vrij hoog opgetrokken bumper met onderin toch nog een behoorlijk groot luchtrooster.

e-TNGA architectuur

Zoals eerder aangekondigd is het conceptvoertuig is gebaseerd op het modulaire e-TNGA platform. Dit is specifiek ontwikkeld voor volledig elektrische voertuigen. Het combineert naar eigen zeggen een lange wielbasis met korte overhangen. Men ontwikkelde een laaggeplaatste instrumentenpaneel. Dit om het zicht rondom te verbeteren en de ruimtelijke indruk te verbeteren. Alle bedieningselementen rond de middenconsole gegroepeerd en de bestuurder beschikt uiteraard over een digitaal instrumentenpaneel.

Toyota bZ4X Concept

Aandrijflijn

De aandrijflijn van de Toyota bZ4X Concept heeft volgens Toyota een “uitzonderlijke efficiëntie en een concurrerende actieradius”. Daar kun je natuurlijk alle kanten mee op. Bijzonder zijn wel de geïntegreerde zonnecellen waarmee je het rijbereik iets kunt vergroten. Dat zien we eigenlijk alleen bij de meer ‘exotische’ autofabrikanten. Verder beroept Toyota zich op de opgedane ervaring met de accutechnologie van de honderdduizenden hybride en plug-in hybride voertuigen die de Japanners al hebben gebouwd, om een goed en krachtigere accu te ontwikkelen die ook bij koud weer voldoende bereik geeft.

Vierwielaandrijving

Het is een “echte SUV”, de bZ4X Concept is dus ook bedoeld om een buiten de gebaande paden te kunnen rijden. Hij heeft dus twee motoren en vierwielaandrijving. Hierbij geeft het “steer-by-wire” stuursysteem de bestuurder volgens Toyota een betere controle. Dit elimineert de verstoringen door een ruw wegdek. Ook het remmen zou daardoor beter gaan. Het systeem past de respons aan de hand van de snelheid en de stuurhoek voortdurend aan. En nu iets waarvan wij nu al bijna zeker weten dat het niet terugkomt in het productiemodel: het traditionele ronde stuurwiel worden vervangen door een gevormde stuurstang.

Toyota bZ4X Concept

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven