Stuttgart, Beieren

Eindelijk aparte rijbaan voor EV’s in Stuttgart

Stuttgart was een van de eerste steden waar het rijden met dieselauto’s sterk aan banden werd gelegd. Daarnaast is men daar een fervent voorstander van elektrisch rijden, maar niet tegen wil en dank. Sinds afgelopen zaterdag is er eindelijk een aparte rijbaan gereserveerd voor bussen én EV’s.

Vermindering luchtverontreiniging

De deelstaat Beieren had al in juni 2016 beloofd dat er maatregelen moesten worden genomen om de luchtverontreiniging in de buurt van het meetpunt bij de Neckartor te verminderen. De maatregel die het bestuur van de deelstaat voorstelde was het met 20% verminderen van al het verkeer en aansluitend het aanleggen van een speciale rijstrook voor openbaar vervoer en EV’s. Als alternatief stelde de deelstaat een rijverbod voor dieselauto’s met een Euro 5-motor en ouder voor. Het heeft helaas drie jaar moeten duren voordat de voorgestelde rijbaan er daadwerkelijk kwam. De gemeenteraad en het gemeentebestuur waren namelijk tegen.

Angst voor files

De gemeenteraad en het bestuur van Stuttgart hebben, nota bene onder leiding van een ‘groene’ burgemeester, steeds geweigerd om mee te werken aan de nieuwe rijstrook. Ze zijn namelijk bang voor verkeersopstoppingen. Met de aanleg van de speciale rijstrook volgt de stad nu toch de richtlijn van de Beierse regering, die de gemeente uiteindelijk heeft gedwongen om mee te werken.

Aparte rijbaan voor bussen en EV’s

Het betreft een nu nog kort traject op de Bundesstraße B14, tussen de kruising Willy-Brandt-Straße en de Neckarstraße naar de Schwabengarage. Hier wordt een van de drie rijbanen verboden voor normaal verkeer, je mag op deze rijstrook voortaan alleen nog rijden met bussen en met auto’s met een ‘E-kenteken’ (waarmee volledig elektrische voertuigen in Duitsland worden aangeduid).

Proef voor drie maanden

Het effect van de speciale rijbaan op het overige verkeer moet na maximaal drie maanden worden bepaald. Vervolgens wordt ook besloten of de aparte rijstrook permanent van kracht blijft of dat voor dit deel van het traject een tijdelijk verbod op dieselvoertuigen tot en met Euro 5 wordt ingevoerd.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven