Eigen appartement maar geen eigen laadpaal? Fonds biedt vanaf nu snelle lening aan

Appartementeigenaren kunnen per direct een lening krijgen voor een laadpaal voor een elektrische auto op hun eigen terrein. Zij kunnen daarvoor aankloppen bij het Nationaal Energiebespaarfonds.

Nu is het nog lastig voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) om een laadpaal in een parkeerkelder of op eigen terrein aan te leggen. Het kabinet trekt twee miljoen euro extra uit om dit makkelijker te maken via het Nationaal Energiebespaarfonds. Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer één miljoen appartementen met eigen parkeergelegenheid.

Het laden van je auto moet net zo makkelijk worden als het laden van je mobiele telefoon.
Stientje van Veldhoven, D66-staatssecretaris

,,Ik wil dat elektrisch rijden steeds aantrekkelijker en betaalbaarder wordt, voor elke automobilist’’, zegt staatssecretaris Stientje van Veldenhoven (Infrastructuur). ,,Dan is het wel zo fijn als je je auto gewoon op je eigen parkeerplaats kunt opladen. Het laden van je auto moet net zo makkelijk worden als het laden van je mobiele telefoon. Dat komt met deze mogelijkheid ook voor mensen die in een appartement wonen een stukje dichterbij.’’

Kosten

Uit eerder onderzoek bleek dat er amper laadpalen zijn voor elektrische auto’s bij appartementencomplexen. Zeker in een parkeerkelder kunnen de kosten voor aanleg flink oplopen. Voor een individuele eigenaar van een stekkerauto is het aanschaffen van een laadpaal daarom niet altijd interessant, terwijl het dat voor een groep van woningeigenaren wel kan zijn. Gemeenten zorgen voor laadpalen op de openbare weg.

De lening kan worden gebruikt voor de kosten voor de aanleg van de laadpaal zelf, maar ook voor de verbinding met de groepenkast, de bekabeling en de aanpassing van de netcapaciteit. Alleen de kosten voor nieuwe energietarieven worden niet vergoed.

Geen limiet

Aan het budget voor laadpalen bij VvE’s zit geen limiet. Het Nationaal Energiebespaarfonds stimuleert particuliere woningeigenaren om energiezuinige maatregelen te nemen. In totaal heeft het fonds zo’n 600 miljoen euro beschikbaar.

In het vorige week gesloten Klimaatakkoord neemt het kabinet flink wat maatregelen om elektrisch rijden op gang te brengen. Zo komen er gunstige subsidieregelingen voor tweedehands elektrisch auto’s. De komende jaren moeten er honderdduizenden laadpalen bijkomen.

Bron: AD.nl/auto

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven