donderdag, 25 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsEerste rij-impressie van de Mercedes EQA

    Eerste rij-impressie van de Mercedes EQA

    Mercedes maakte het lekker spannend: een half etmaal voordat de EQA zijn wereldwijde digitale debuut zou beleven, kon e-drivers.com vast een rondje om de kerk maken met de compacte, elektrische SUV, die als basis de GLA heeft. Nota bene met hier een daar nog wat camouflagestickers op de koets.

    Vierwielaandrijving komt ook

    Een prototype dus? Nou nee, zeker niet, en zo voelde de EQA ook niet aan. De auto is uit-ontwikkeld, de productie gestart, de specificaties zijn definitief en de auto is binnenkort al te bestellen bij het Mercedes-dealernetwerk. Voor 49.995,- euro. Dat is de vanafprijs, voor de EQA 250. Dat Mercedes een cijfer aan de typenaam toevoegt, zegt alles over de naderende EQA-modellijn. Deze 250 met een actieradius (WLTP) van 426 kilometer krijgt gezelschap van een sterkere versie. Sterker in de zin van meer vermogen. De EQA heeft 190 pk, de EQA 300 (de typenaam EQA 300 is niet zeker, wel waarschijnlijk) gaat naar de 272 pk, en heeft vierwielaandrijving. Bij de versie met integrale aandrijving zit zowel voor- als achterin (onder de achterbank) een elektromotor. De EQA 250 heeft alleen voorin een elektrisch torretje. Voorts plant Mercedes een versie met een dikkere accu. Logisch zou zijn dat die grote accu leverbaar wordt op zowel de sterke als de minder sterke variant (EQA 250 66,5 kWh), en met zowel voor- als vierwielaandrijving. Kies je namelijk voor de voorwielaangedreven EQA met de dikke accu dan belooft Mercedes nu al een rijbereik van meer dan 500 kilometer.

     

    Gedeeld platform

    Goed, na het rondje om de kerk, valt er (nog) niet veel te vertellen over het rijkarakter, dus daar gaan we verder geen woorden aan besteden. Leuk bedacht van Mercedes is de lichtbalk in de voorzijde. Achter heeft de EQA ook een visuele verbinding tussen de lichtunits, zoals tegenwoordig ernstig in de mode is. De eerste serieuze elektrische auto van Mercedes, de EQC, heeft zo’n zelfde oplichtende glasvezelstrip aan de voorkant. De EQS, die later dit jaar komt, is eveneens aan een dergelijk detail herkenbaar. Overigens staat die EQS op een gloednieuw platform, specifiek ontwikkeld om als architectuur te dienen voor elektrische auto’s. Deze EQA deelt zijn platform (MFA2) met de A-klasse en de daarop gebaseerde andere compacte, voor- of vierwielaangedreven modellen van Mercedes. Standaard heeft de EQA een warmtepomp, die het interieur direct op afroep kan opwarmen. Sommige merken leveren deze warmtepomp niet, of optioneel.

    Mercedes EQA interieur

    Caravan kan mee

    Standaard beschikt de EQA over een navigatiesysteem dat telkens, in elke situatie, de best mogelijk route kan verzorgen, rekening houdend met het actuele rijbereik van de auto. Het navigatiesysteem gebruikt daarvoor meer dan alleen GPS- en locatie-data. Ook zaken als topografie, de weersomstandigheden, rijstijl en de verkeerssituatie worden in de berekeningen meegenomen, om zodanig een meest optimale route, met eventuele laadstops, te serveren. Met zijn 190 pk weet de EQA naar 100 km/h te sprinten in 8,9 seconden, terwijl de top is gelimiteerd op 160 km/h. Laden op AC doet de Benz op maximaal 11 kW, op DC pompt ‘ie er op z’n snelst 100 kW in. Zaken als een head-up systeem en augmented reality in combinatie met het navigatiesysteem zijn optioneel. En verder kun je de EQA natuurlijk naar wens aankleden, zoals gebruikelijk bij Mercedes. Tot slot het vermelden waard: de EQA kan worden uitgerust met een trekhaak waar maximaal een 750 kilo zware aanhanger (geremd) achter kan. De vierwielaangedreven versies bieden een hoger trekgewicht.

     

    Tekst Werner Budding
    Camera Rob Steltman

     

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos