Eerste exemplaren NIO ET7 onderweg naar Europa

NIO ET7 onderweg naar Europa

NIO begint serieus werk te maken van zijn Europese marktintroductie. De ambitieuze Chinese startup verscheept de eerste lading van de ET7 naar Europa. Nadat deze elektrische sedan in april zijn Europese typegoedkeuring kreeg was het natuurlijk ook een kwestie van wachten tot deze in Europa zou verschijnen.

Eerste leveringen in Europa nog dit jaar

En dat gaat nu dus ook gebeuren. De boot is onderweg en binnenkort kunnen we in Denemarken, Duitsland, Nederland, Noorwegen en Zweden de eerste eenheden van de ET7 tegemoet zien. Pre-orders voor de ET7 kunnen dit jaar al geplaats worden en NIO garandeert dat er eerste leveringen nog dit jaar plaats kunnen vinden. In Noorwegen rijden overigens al auto’s van NIO rond. Daar vond de marktintroductie vorig jaar plaats en heeft al de nodige eenheden van de ES8 SUV afgeleverd.

De NIO ET7 werd in eigen land onthuld in januari 2021 onthuld. De productie ging in maart 2022 van start en de eerste leveringen aan Chinese klanten vonden eind maart plaats. Inmiddels heeft de Chinese autofabrikant in eigen land 10.000 eenheden van de ET7 verkocht. Nu hoopt men ook een aanzienlijk verkoopvolume in Europa te realiseren. De eerste prototypes van de NIO ET7 zijn al in Europa gesignaleerd en wij verwachten binnenkort een ritje met de ET7 te kunnen maken.

Smart Electric

De ET7 is net als de ES8 een “Smart Electric” model. Dat heeft niets met het gelijknamige automerk van Mercedes Benz te maken. Het Chinese merk zegt hiermee dat het met zijn producten de Europese consument een “handige slimme mobiliteitservaring” wil bieden. Bovendien wil NIO de eerste fabrikant zijn die een elektrische auto met een solid-state accu op de markt brengt. Maar zover zijn we nog (lang) niet.

Battery Swap

NIO wil niet alleen haar producten maar ook het volledige gamma aan diensten naar Europa wil brengen. Dat betekent dat we ook hier kennis zullen maken met het “battery swap” concept van NIO, wat best interessant is.

NT2.0 platform

De ruim 5 meter lange ET7 is NIO’s eerste model op basis van het NT2.0-technologieplatform van de tweede generatie. Dat platform moet de gebruiker meer dan 100 configuraties op het gebied van veiligheid, comfort en slimme technologieën bieden. Het hart van het platform is de gloednieuwe software die door NIO Banyan wordt genoemd.

Ongeacht de uitvoering beschikt de NIO ET7 over twee motoren en vierwielaandrijving. Het systeemvermogen bedraagt maar liefst 480 kW en  het maximum koppel is 850 Nm. De NIO ET7 komt daarmee natuurlijk lekker vlot uit de startblokken. De sprint van 0 naar 100 km/u gaat bijvoorbeeld in minder dan 4 seconden.

Actieradius tot 1.000 kilometer

In China kunnen kopers kiezen uit accupakketten met een capaciteit van 75 kWh, 100 kWh en 150 kWh. Met het grootste accupakket, wat overigens nog niet leverbaar is, zou een actieradius tot 1.000 kilometer mogelijk moeten zijn. Indrukwekkend, ware het niet dat dit volgens de NEDC-cyclus is gemeten. Die is behoorlijk optimistisch. In de praktijk moeten we eerder aan zo’n 600 kilometer denken, wat nog altijd bovengemiddeld is.

Vorig artikelGoedkope zonneauto Squad City kan nu al besteld worden
Volgend artikelStrøm City 2.0 gaat in eerste kwartaal 2023 in productie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in