woensdag, 7 december, 2022
Homee-NieuwsEerste elektrische Rolls mogelijk gebaseerd op 103EX concept

Eerste elektrische Rolls mogelijk gebaseerd op 103EX concept

De elektrificatieplannen van Rolls-Royce leken tot nu niet al te vooruitstrevend, al zegde Rolls-Royce toe dat het vanaf 2040 alleen nog maar elektrische auto’s maakt. Volgens de geruchten werkt het bedrijf achter de schermen aan de eerste elektrische auto. En die is best wel bijzonder, zoals hierboven te zien is.

Dat Rolls-Royce niet zo vreselijk vooroploopt op het gebied van e-mobiliteit is niet bepaald onlogisch. De Britse autofabrikant heeft immers veel klanten in landen als Saoedi-Arabië, Dubai en Abu Dhabi. In die oliestaten zit men nog niet echt te wachten op auto’s op alternatieve energie.

Elektrische Phantom waarschijnlijk alleen testcase

Autocar meldt dat het gehoord heeft dat er een volledig elektrisch prototype van een Rolls-Royce Phantom in BMW’s onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in München staat. Aanvankelijk werd ok gedacht dat Rolls-Royce de Phantom zou elektrificeren, maar in de tussentijd wil Rolls-Royce waarschijnlijk overstappen op een nieuw, op zichzelf staand model. De elektrische Phantom zou daarom op dit moment alleen dienen als testcase voor de aandrijflijn.

Extravagante Silent Shadow?

Volgens Autocar zou de echte elektrische Rolls-Royce wel eens een heel nieuw en vooral bijzonder model kunnen zijn. Dat nieuwe model zou qua uiterlijk wel eens gebaseerd kunnen zijn op het in 2016 gepresenteerde 103EX-concept. En dat concept, zoals je op bovenstaande foto kunt zien, kun je toch wel als extravagant omschrijven. De naam van het nieuwe model is nog onbekend, maar BMW legde eind vorig jaar de naam Silent Shadow vast. Dat zou wel eens een hommage aan de Silver Shadow kunnen zijn, die Rolls-Royce van 1965 tot 1980 bouwden. Daarom bestaat het vermoeden dat de Rolls-Royce wel eens onder de naam Silent Shadow van de productielijn zou kunnen rollen.

Gedeelde technologie

Qua techniek zou het heel goed kunnen dat men kiest voor de aandrijf- en accutechnologie van de onlangs onthulde BMW iX. Het zou ook niet meer dan logisch zijn als Rolls-Royce voor de nieuwe elektrische auto componenten van de iX zou gebruiken, of misschien wel van de BMW i7. Dat is de nieuwe luxe elektrische sedan waarmee BMW wil concurreren met de aangekondigde Mercedes-Benz EQS.

De i7 maakt gebruik van een doorontwikkeling van BMW’s CLAR-architectuur. De Silent Shadow (als die zo heet) krijgt de nieuwe aluminium spaceframe-structuur van Rolls-Royce. Maar er zullen ongetwijfeld veel componenten worden gedeeld om de auto’s efficiënter te kunnen ontwikkelen en produceren en van het schaalvoordeel te produceren. Volgens Autocar, die refereert aan ingenieurs die bij het project betrokken zijn, krijgen beide modellen (de Silent Shadow en de i7) door BMW geproduceerde elektromotoren en assen, evenals accupakketten met accucellen van Samsung SDI.

elektrische Rolls-Royce

Twee motoren

De kans is groot dat zowel de BMW 7 Reeks als de Rolls-Royce Silent Shadow minstens twee elektromotor en all-wheel drive krijgen. Volgens BMWBlog krijgt de i7S waarschijnlijk een vermogen van ongeveer 670 pk en een 120 kWh accu. Dat is dan een van de grootste accu’s ooit in een productieauto. Maar qua efficiëntie moet de BMW i7 het dan wel afleggen tegen Tesla en Lucid, want die halen met zo’n accu minstens 100 km meer dan de ongeveer 600 km die BMWBlog noemt. Autocar vermoedt overigens dat er ook versies met alleen achterwielaandrijving komen.

Goodwood

Rolls-Royce gaat de Silent Shadow waarschijnlijk bouwen in de productiefaciliteit van Rolls-Royce in Goodwood, West Sussex, samen met de bestaande Phantom- en Ghost-sedans met V12-turbocompressoren en de Cullinan SUV.

Ook een elektrische SUV

Na de lancering van de Silent Shadow wil Rolls-Royce blijkbaar ook een elektrische versie aanbieden van de in 2018 gelanceerde Cullinan SUV. Dit tweede elektrische model komt naar verwachting in het midden van dit decennium op de weg. Hierbij is het niet onwaarschijnlijk dat de elektrische versie van de Cullinan de technologie van de BMW iX krijgt.

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

e-Nieuws

Stem op de EV van het jaar 2023 en maak kans op € 1.000 gratis laadtegoed

Kies de auto waarvan jij vindt dat dit de meest interessante nieuwe EV is, per segment. Je mag er een onderbouwing bijleveren. Uit alle inzendingen verloten wij weer € 1.000 gratis laadtegoed. Dat is zo'n 15.000 tot 20.000 km gratis elektrisch rijden - afhankelijk van laadtarieven en verbruik.

e-Videos