donderdag, 25 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsEerste eenheden Lightyear One nog dit jaar geleverd

    Eerste eenheden Lightyear One nog dit jaar geleverd

    Lightyear, de Nederlandse startup die een elektrische auto met zonnecellen op de markt wil brengen, meldt dat het eind dit jaar de eerste eenheden van de One zal leveren. De in Helmond gevestigde startup heeft in eerste instantie de productie van 946 eenheden gepland.

    Het betreft hier een 150.000 kostende introductieversie die in een gelimiteerde oplage wordt gebouwd. Lex Hoefsloot, CEO van Lightyear, bevestigde een tijd geleden al dat het bedrijf binnen een paar jaar meer modellen zal aanbieden. Hoefsloot vertelde in een interview met Car Magazine dat ook de andere modellen van Lightyear zonnecellen zullen hebben. Maar deze voertuigen zijn naar verwachting goedkoper en meer geschikt voor dagelijks gebruik. “We willen in 2024-2025 overgaan op massaproductiemodellen. Daar wordt nu hard aan gewerkt”, aldus Hoefsloot. De missie van het bedrijf is volgens Hoefsloot “schone mobiliteit voor iedereen”.

    Kapitaal

    De Helmondse startup haalde dit jaar vers kapitaal op om zijn plannen tot uitvoer te kunnen brengen. De laatste financieringsronde leverde het bedrijf ongeveer 40 miljoen euro op. Dit gebruikt Lightyear om verder te groeien en de One te lanceren. Op dit moment is Lightyear bezig met de definitieve selectie van een productiepartner.

    Efficiënt

    De technologie van Lightyear het potentieel om veel energie-efficiënter te zijn dan de huidige elektrische auto’s, vertelde Hoefsloot. Doordat er kleinere accu’s nodig zijn om de gewenste actieradius te halen kunnen de prijzen weer lager zijn. Met de Lightyear One belooft het bedrijf zijn klanten “zeer efficiënte” elektrische auto met zonnecellen geïntegreerd in carrosseriedelen voor een grotere actieradius.

    De 5,05 meter lange Lightyear One is heel laag. Met een hoogte van slechts 1,4 meter heeft hij een relatief klein frontaal oppervlak. In combinatie met de lage cw-waarde van 0,20 kan de auto volstaan met een accu van maar 60 kWh. Daarmee moet het mogelijk zijn om meer dan 700 kilometer actieradius te halen. De zonnecellen moeten energie op kunnen wekken voor maximaal 60 kilometer per dag.

    Volgens Lightyear gebruikt de One, die de motoren in de wielnaven heeft, slechts 83 wattuur per kilometer. “Dat maakt ons ongeveer drie keer zo efficiënt als auto’s met een conventionele elektrische aandrijving,” vertelde Hoefsloot aan Edison Magazine. Ook het lage gewicht van slechts 1300 kilogram en de speciale banden van Bridgestone met lage rolweerstand dragen uiteraard hun steentje bij.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos