EHighway voor hybride vrachtwagenss

Eerste Duitse eHighway geopend voor praktijktest

Afgelopen maandag werd in Duitsland de eerste eHighway voor goederenverkeer geopend. Op de A5, ruwweg tussen Frankfurt en Darmstad, vind je op een van de drukste trajecten in Duitsland de eerste Duitse testbaan met een bovenleiding voor hybride vrachtwagens.

eHighway

Het concept van een eHighway dateert alweer van een aantal jaren geleden en belooft een van de meest efficiënte oplossingen voor emissievrij goederenvervoer te worden. De derde en tevens grootste testbaan van electronicagigant Siemens zal de komende tijd steeds intensiever worden gebruikt. Medio 2020 zal het aantal ‘trolleytrucks’ tot vijf zijn toegenomen. Zij zullen in ieder geval tot en met 20122 meerdere malen per dag op de eHighway tussen Weiterstadt en Langen/Mörfelden rijden. Het zijn hybride vrachtwagens, die zijn uitgerust met een combinatie van elektrische en dieselmotoren. Als ze op de eHighway rijden kunnen ze stroom afnemen via bovenleidingen. Hier rijden ze in elektrische modus en laden dan tegelijkertijd hun accu’s op. In de stedelijke gebieden, waar ze hun goederen afhalen en bezorgen rijden ze in volledig elektrische modus. Door het opladen aan de bovenleiding op de snelweg hebben ze een zo groot mogelijke actieradius. Mocht de accu onverhoopt leeg raken hebben ze altijd nog hun dieselmotor om te kunnen blijven rijden.

Samenwerking

Uiteraard zijn er meerdere partijen bij zo’n grootschalig project betrokken. Het project wordt gecoördineerd door de wegenbouwkundige dienst van Hessen Mobil, welke ook verantwoordelijk is voor de exploitatie van de eHighway. Behalve Siemens Mobility GmbH zijn ook de Technische Universiteit van Darmstadt en ENTEGA AG bij dit project betrokken. Het federale ministerie van Milieu heeft de bouw van de fabriek gesteund met 14,6 miljoen euro. Daarnaast is ook nog eens 15,3 miljoen euro beschikbaar besteld voor de praktijktest tussen Frankfurt en Darmstad. De vijf hybride vrachtwagens zijn van verschillende transportbedrijven. De eerste vrachtwagen die er gaat rijden wordt geëxploiteerd door Spedition Schanz.

Efficiënte oplossing voor klimaatneutraal vrachtverkeer

Tot op heden heeft het Bondsministerie voor Milieu, Natuurbehoud en Nucleaire Veiligheid (BMU)in totaal meer dan 70 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van de ‘trolleytrucks’. De technologie is vooral interessant voor dat deel van het vrachtwagenverkeer dat op middellange tot lange termijn niet naar het spoor kan worden overgeheveld. Rita Schwarzelühr-Sutter, staatssecretaris van Milieu, Natuurbehoud en Nucleaire Veiligheid: “Elektrische bovenleidingtrucks zijn een bijzonder efficiënte oplossing op weg naar klimaatneutraal vrachtverkeer. We hebben ze jarenlang getest op een niet-openbaar testcircuit. De praktijktest begint nu op de A5 tussen Frankfurt en Darmstadt. Er volgen nog twee testbanen in Sleeswijk-Holstein en Baden-Württemberg”.

Update 15 mei 2019: vertraging!

Helaas zal de praktijktest een paar maanden vertraging oplopen. De levering van de hybride vrachtauto’s (Scania R 450) is namelijk uitgesteld tot september 2019.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven