Een tweedehands Tesla kopen? Wij testen een gebruikte Tesla Model S

Geïnteresseerd in een elektrische auto van formaat, maar geen trek om er vier keer een modaal jaarsalaris voor af te rekenen, dan is een gebruikte Tesla Model S zo’n gekke keus niet. Er zijn tenslotte ongeveer 13.000 van deze Tesla’s verkocht in Nederland, dus keuze genoeg. Maar waar moet je op letten? Hoe zit het met de accucapaciteit? Hoe zit het met  de software updates? Heb ik nog steeds garantie? Kan ik nog gratis laden? En wat zijn de bijtellingsregels voor een tweedehands Tesla?

Tesla: Voorsprong door techniek

Na bijna twee maanden sturen in een zes jaar ‘oude’ Model S, maken we de balans op. Eerst even over het wel en wee van deze Tesla-op-leeftijd. Grappig detail, de software updates die Tesla regelmatig doorgeeft; vertrek je ’s morgens, dan blijkt er plotseling een toevoeging te zijn gedaan in de vormgeving van het digitale dashboard. Telkens verandert de Model S, telkens weer kan hij een nieuw kunstje. En dus heb je gewoon het idee met een moderne auto op pad te zijn. Auto’s van zes jaar oud zijn echter doorgaans op bepaalde gebieden achterhaald, zo snel gaan de innovaties in de automotive nou eenmaal. Zeker waar het de mogelijkheden van het multimediasysteem betreft. Bij deze ‘oude’ Model S is de digitale inrichting helemaal up to date, door de updates. Behalve dan het ontbreken van Auto Pilot, verder beschikt de zwarte 85+ over alle Tesla-moderniteiten.

Model S varianten

Het blijft wennen dat je een Tesla nooit start en nimmer uitschakelt. Ben je eenmaal binnen door de ontgrendeling te activeren, dan is de S meteen startklaar. Stap je daarna kortstondig uit, dan moet je eenmaal terug achter het stuur de auto opnieuw activeren door op de afstandbediening te drukken, die heel grappig de vorm heeft van een Model S. De eerste serie Model S-en zijn herkenbaar aan de neus, waarin de suggestie van een grill is gewekt. Latere varianten hebben een volledig dichte neus. Bij die eerste serie horen de kwalitatief mindere stoelen, waar wij echter niet bijzonder slecht op zitten. Zijdelingse steun ontbreekt wat, en daarmee verraadt de Tesla zijn Amerikaanse achtergrond. De stoere looks, dikke donkere wielen, een heuse carbon achterspoiler en donkere afwerking rondom de ramen, geven de Model S een potent voorkomen. Beter dan zo’n kale, witte S waar het Amsterdamse taxigilde vaak mee rijdt.

Ingewikkelde Bijtellingregels voor zakelijke rijders

Gebruikers van een auto van de zaak die de auto ook (jaarlijks meer dan 500 kilometer) privé gebruiken, krijgen een bijtelling op hun inkomen voor het privé gebruik van de auto. Hierdoor betalen ze extra belasting in box 1. De normale bijtelling is 22% sinds 2017 (25% t/m 2016) van de cataloguswaarde van de auto. Nu even opletten, want de bijtellingsregels die gelden voor een gebruikte elektrische auto zijn allesbehalve eenvoudig. Nadat een EV een leeftijd heeft bereikt van 60 maanden, valt deze onder het bijtellingsregime dat op dat moment geldt. Het algemene bijtellingspercentage (voor alle auto’s) voor 2012 tot en met 2016 was 25%. EV’s kregen een korting op dit percentage van 25% of 21%, waardoor de bijtelling voor 2012 en 2013 uitkwam op nul procent en voor 2014 tot en met 2016 op vier procent. In de wet is het zo beschreven dat EV’s die 60 maanden oud zijn, bijgeteld worden op basis van de algemene bijtelling van datum van eerste toelating, waarna de dan geldende korting daarop in mindering wordt gebracht. Concreet komt dit neer op zeven procent over het bedrag onder de 50.000 euro en 25% over het bedrag boven de 50.000 euro. Hiermee wordt een tweedehands EV zwaarder belast dan een nieuwe EV. Vanwege deze stijging van de bijtellingspercentages zijn ‘gebruikte’ elektrische auto’s minder interessant om zakelijk te rijden. En het tegenstrijdige is dat de restwaardes in vergelijking met een auto met verbrandingsmotor juist relatief hoog zijn, omdat een EV en zeker een Tesla nou eenmaal minder snel veroudert. Juist ja, voorsprong door techniek dus. Dit veroorzaakt echter een exportstroom van gebruikte elektrische auto’s, hetgeen niet de bedoeling kan zijn van de eerdere stimulans die door de overheid is gegeven.

Overigens denkt Den Haag na over een verandering van de regels. Concreet is dit niet, maar wat het ook wordt, het zal moeten leiden tot een aankoopstimulans bij particuliere consumenten en bij zakelijke rijders die een gebruikte elektrische auto zoeken. Wetende dat er rondom Schiphol Tesla-taxi’s rijden die probleemloos een half miljoen aan kilometers hebben weggerold, is het eeuwig zonde dat er elektrische auto’s verdwijnen uit Nederland met amper een paar ton op de teller.

Gebruikte Tesla-weetjes

  • Bij Tesla krijg je geen korting. Of het een nieuwe of gebruikte Tesla betreft, er hangt altijd een vaste prijs aan.
  • Bestellen kan online, afleveren direct aan huis.
  • De klant krijgt zeven dagen bedenktijd, met een maximum van 1.600 kilometer.
  • In Nederland rijden zo’n 13.000 Tesla Model S-en.
  • Een Tesla schrijft minder af dan een vergelijkbaar model met een verbrandingsmotor van een ander premium merk.
  • De voornaamste slijtage onderdelen zijn remmen, wielophanging en banden.

Vorig artikelToyota en Subaru gaan samenwerken op het gebied van e-mobility
Volgend artikelVolvo presenteert elektrische gelede bus

5 REACTIES

  1. Slijtage aan remmen valt wel mee want je remt heel veel af op de elektromotor(en), kwam laatst een Taxi tegen die al 400.000km met de eerste set remblokken er nog in en ze zijn nog niet aan vervanging…. en dat voor een automaat, die met een verbrandingsmotor, veelal doorduwt en dus voor meer slijtage zorgt, niet bij een EV dus!

  2. De belastingdienst schrijft op haar website:
    Direct na afloop van de periode van 60 maanden wordt het percentage opnieuw vastgesteld aan de hand van de regels die op dat moment gelden.
    https://belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/veranderingen-inkomstenbelasting-2019/bijtelling-privegebruik-auto-2019

    Dus een auto uit 2013 is in 2018 omgezet naar 4% over de cataloguswaarde
    een auto uit 2014 is in 2019 omgezet naar 4% over de eerste 50k euro cataloguswaarde en 22% over de rest van de cataloguswaarde.

  3. Zeker dat de Tesla beschikt over een koelvloeistof systeem, remmen slijten zoals hierboven gezegt niet zo heel rap vooral als je regeneratief remmen op standaard hebt staan, probleem daarmee is dat je ze vrijwel nooit gebruikt en zo nu en dan eens flink de remmen moet gebruiken om deze een beetje los en schoon te houden. tipje, zet je maximale batterij lading op 80% van maximum, je zult wat vaker moeten laden maar je batterij gaat daar nog langer van mee. Mochten er reparaties nodig zijn dan rijden er tegenwoordig mobiele reparatie Tesla’s rond een mooie witte model S met het Tesla logo nieuwe sleutel komen ze gewoon voor deur voor je inleren! zie ze regelmatig bij de superchargers in Breukelen en Zevenaar.

  4. Accu/batterij degradatie verminderen kan ook door hem tussen de 30 en 80% opgeladen te houden. Op lange afstanden een paar keer tot 100% laden valt binnen de marges.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in