zaterdag, 2 juli, 2022
Meer...
  Homee-NieuwsEen Porsche Taycan die als een V8 klinkt!

  Een Porsche Taycan die als een V8 klinkt!

  Zie je het al voor je? Een Porsche Taycan staat naast je bij de snellader. Dankzij zijn hoge laadsnelheid kan hij al vertrekken terwijl je zelf nog even geduld moet hebben. Op het moment dat de Taycan gaat rijden, hoor je niet het bekende zoevende geluid maar het diepe grommen van een V8-motor.

  Dat is even wennen. Zo moeten sommige Porsche Taycan-rijders er ook aan wennen dat hun auto’s bijna geruisloos rijden. Als ze daar niet aan kunnen wennen, dan kunnen ze een Active-Sound-systeem van de bekende Porsche-tuner SpeedART laten monteren. Dan zijn ze wel een paar duizend euro verder maar dan klinkt hun Taycan – ongeacht de uitvoering – als een volbloed V8. De video hieronder zegt genoeg. Luidsprekers aan, uiteraard.

   

  Active Sound System

  Dat heeft ook managementconsultant Jorge Paz Rivero laten doen. Zijn Taycan 4S is uitgerust met een Active Sound System van speedART in Gerlingen. Het systeem is nog maar een prototype. Eigenlijk is het systeem ontwikkeld om een Porsche met dieselmotor als een ‘echte’ Porsche men benzinemotor te laten klinken. Met de komst van de elektrische Porsches gingen ze bij SpeeART aan kijken of ze hun Active Sound System ook daarvoor geschikt konden maken.

  Getuige de video klinkt dat best wel goed, al waarderen wij (en onze buren) het juist zo dat een elektrische auto zo lekker stil is. Maar het heeft natuurlijk wel wat. De elektrische Porsche klinkt echt alsof hij een stevige V8-benzinemotor onder de motorkap heeft. Het gromt en brult. Precies gelijk op met de snelheid en acceleratie van de auto.

  Afgestemd op rijgedrag

  De technologie is gebaseerd op een actieve geluidsgenerator die normaal gesproken is afgestemd op de uitlaatgeluidsgolven van een dieselmotor. SpeedART heeft het systeem nu zo aangepast dat het ook elektrische Porsche’s als een natuurgetrouwe V8 laat klinken. Het geluid past zich keurig aan het rijgedrag aan waarbij het systeem statusgegevens over de lading en snelheid ontvangt.

  In de V8-modus worden ook de schakelpunten gesimuleerd, zodat de monotone acceleratie van de elektromotor op een zeer sportieve manier wordt overstemd door het V8-geluid. Dat hoor je niet alleen in de auto, maar uiteraard ook buiten de auto. En niet zo’n beetje ook. Het geluid wordt verspreid door middel van een speciale actuator, die optioneel kan worden aangevuld met extra subwoofers en luidsprekers.

  Verschillende geluiden

  Gebruikers kunnen overigens kiezen uit verschillende geluiden. Het systeem wordt bediend door een smartphone app. Als je iets anders wilt horen dan de V8, kun je een nieuwe set geluiden via de app installeren. SpeedART-directeur Björn Striening, die het systeem ontwikkelde, vertelt aan Edison Magazine: “Dit is wat onze klanten willen – waarom zouden wij hun die wens ontzeggen?”

  Gerelateerd

  2 REACTIES

  1. Complete onzin. Dit moet verboden worden. Ga lekker thuis met je koptelefoon op naar heerie luisteren en val anderen niet onnodig lastig met je hobby.

   Zouden er vroeger mensen geweest, ijn die hun auto als een paard wilden laten klinken?

  2. Ik wil ook niet zeggen dat ik dit V8-geluid aanmoedig hoor. Maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die dit geluid wél heel gaaf vinden. Net zoals er mensen zijn die een sportuitlaat monteren vanwege het opvallende geluid, niet omdat die een paar pk extra oplevert. 😉

   Je kunt het volume overigens aanpassen zodat de overlast beperkt kan blijven.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Citroën ë-C4 X: fraaie synthese tussen een hatchback en een SUV

  Met de nieuwe Citroën ë-C4 X doet de Franse autofabrikant een gooi naar het middensegment. Daar zal de ë-C4 X de strijd aan moeten gaan met een concurrent uit eigen gelederen, de elektrische Peugeot 408. Maar er zijn meer kapers op de kust, zoals de coupé-versies van de elektrische SUV’s op VW’s MEB-platform.

  e-Videos