Tesla Cybertruck

Een kwart miljoen pre-orders voor de Tesla Cybertruck

Het ontwerp van de nieuwe Tesla Cybertruck zorgde tijdens de onthulling bij velen voor een fikse verrassing én teleurstelling. Ook het incident met de brekende ruiten was niet handig. Getuige de 250.000 reserveringen lijkt de Tesla Cybertruck evengoed een groot succes te worden.

Cybertruck ondanks controversieel ontwerp toch een succes

De aandelen van Tesla zakten direct na de onthulling van de Cybertruck behoorlijk in waarde. Beleggers werden voorzichtig omdat het ontwerp slechts een beperkte doelgroep aan lijkt te spreken. Bovendien was men bang dat het incident met de ruiten – tijdens de onthulling bleken de ‘bulletproof windows’ allesbehalve onkwetsbaar – het vertrouwen in de truck zou schaden. Dat blijkt dus alleszins mee te vallen. Twee dagen na de onthulling liet Musk weten dat er al 146.000 bestellingen voor de Cybertruck waren geplaatst. Een dag later waren er volgens Musk al 187.000 pre-orders. Op de vierde dag was er sprake van 200.000 pre-orders en volgens de laatste update van is het aantal nu de kwart miljoen gepasseerd.

Kleine aanbetaling

Het plaatsen van een pre-order is vrij gebruikelijk bij nieuwe autofabrikanten zoals Tesla. Meestal moet je daarbij een ‘refundable’ aanbetaling van 500 tot 2000 dollar doen. Deze krijg je terug als je later van de koop afziet. Een pre-order is dus geen daadwerkelijke bestelling. Bij de Model 3 vroeg Tesla om een aanbetaling van 1000 dollar. Bij de Cybertruck is er slechts een aanbetaling van 100 dollar nodig. Dat maakt de drempel een stuk lager, en misschien wel zoveel lager dat het genoemde aantal reserveringen een vertekend beeld geeft. Bovendien zal het sterk groeiende aantal reserveringen andere mensen stimuleren om ook een reservering te doen, ook als ze niet helemaal zeker van hun zaak zijn. Maar al zou het aantal serieuze reservering uiteindelijk maar de helft bedragen – wat wij overigens niet willen beweren – dan is het nog steeds een heel respectabel aantal. Daardoor kunnen we stellen dat de Cybertruck ondanks het omstreden ontwerp echt wel een succes gaat worden.

Amper duurder dan conventionele pick-up

Natuurlijk zullen er heel veel mensen zijn die een Tesla bestellen om het feit dat het een Tesla is. Tesla heeft nu eenmaal een flinke schare trouwe fans. Daarnaast zullen veel mensen de nagenoeg onverwoestbare RVS carrosserie waarderen, evenals de stevige ruiten. Verder is de markt voor pick-ups in de VS natuurlijk enorm, het is daar het populairste segment. Maar wat naar ons idee een heel belangrijk koopargument kan zijn is de lage prijs. Tijdens de onthulling ging alle aandacht uit naar het ontwerp en de gebroken zijruiten maar de prijs is echt baanbrekend. De vanafprijs van $ 39.900 is maar iets hoger dan die van een Ford F150 met conventionele benzinemotor. Voor wie nieuwsgiering is wat de Cybertruck in Nederland gaat kosten: hij is in de VS een fractie goedkoper dan de Model 3 Long Range, die in Nederland net geen 60.000 euro kost.

Geen aanpassing ontwerp

Tesla’s CEO Elon Musk had in de voor de onthulling van de Cybertruck al verteld dat niet iedereen het ontwerp mooi zou vinden. Als het ontwerp van de Cybertruck helemaal niet goed ontvangen zou worden, zou hij een nieuw, conventionelere truck laten ontwerpen. Maar gezien de huidige 250.000 pre-orders zal een nieuw ontwerp van de Cybertruck op dit moment niet aan de orde zijn.

 

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven