We zien ze de laatste tijd steeds vaker voorbijkomen: bedrijven die een klassieke auto pakken en daar een accupakket in leggen. De brandstofmotor verdwijnt en de elektromotor komt hiervoor in de plaats. Is dit fiscaal interessant of heiligschennis?
De charme
Het valt mij op dat de laatste tijd er steeds meer berichtgeving is over bedrijven die een iconische oldtimer auto onder handen nemen en daar een elektrische auto van maken. Zo zagen we in het verleden al een bedrijf dat een elektrische 912 maakt en ook de Mercedes SL Pagode, Landrover Defender en de Citroën Mehari kunnen er niet aan ontkomen. Zelf ben ik fan van de klassieke auto en dat is mede doordat deze auto’s een bepaalde nostalgische ‘geur’ van benzine en olie met zich meedragen. Natuurlijk komen klassieke auto’s met gebreken, maar dat is juist de charme. Zolang een klassieke auto olie lekt is het juist goed, dan weet je tenminste dat er nog olie in zit is mij ooit verteld. Elektrificatie van een klassieker dat is dan ook niet gelijk nieuws waar ik als autoliefhebber warm van wordt. De charme van een klassieker is namelijk de motor. De charme van een elektrische auto is naar mijn mening de techniek, dat ze beschikken over de nieuwste functies en features uit de auto-industrie en dat ze fiscaal interessant zijn.
Milieuwetgeving
Nu leven we tegenwoordig ook in een tijd dat auto’s alsmaar schoner en vooral elektrischer moeten worden. Klassieke auto’s worden vaak toch gezien als zeer milieuvervuilend, omdat deze auto’s stammen uit een tijd waarin milieu en duurzaamheid niet zo belangrijk was als vandaag de dag. Milieuwetgeving wordt steeds strenger, dus wellicht komt er ooit een dag dat het niet meer is toegestaan om met een auto met verbrandingsmotor de openbare weg op te gaan. Stel dat je al jaren de bezitter bent van een klassieke auto en deze absoluut niet weg wil doen, dan is het een optie om deze te elektrificeren. Op deze manier kan iemand de auto behouden met de klassieke charme aan de buitenkant, maar met de moderne charme aan de binnenkant. Dus in dat opzicht kan elektrificatie een uitkomst bieden.
Hoe zit het fiscaal?
Interessanter aspect is naar mijn mening hoe er fiscaal gezien omgegaan moet worden met een klassieke auto met een elektromotor. Zoals bekend vallen auto’s zonder uitstoot onder de gunstigere bijtellingsregels van het Nederlandse belastingstelsel. Aan de andere kant vallen de klassiekers ook onder de youngtimer regeling.
Bijtelling
Dus bij mij kwam gelijk de vraag op of zo’n klassieke Porsche 912 met een elektromotor gereden kan worden met 8% bijtelling. Helaas ben ik van mening dat het niet mogelijk is voor de auto’s die ik recent voorbij heb zien komen. Om te bepalen in welke bijtellingscategorie een auto valt, wordt er onder andere gekeken naar de eerste datum van registratie van het kenteken in het Nederlandse kentekenregister.
De bedrijven die ik voorbij heb zien komen nemen vaak een klassieke auto als basis. Dat houdt in dat ook gebruik wordt gemaakt van het kenteken dat al op de auto aanwezig is. Weliswaar wordt de auto vaak vanaf de grond af aan opnieuw opgebouwd en wordt de motor vervangen, maar volgens het kentekenregister is de auto in een ver verleden al eens geregistreerd. Daarom kunnen deze auto’s geen gebruik maken van de huidige bijtellingsregels.
Een oplossing zou dus zijn om het chassis te pakken van een nieuwe auto, daar een elektromotor op te bevestigen en er volgens een carrosserie van de gewenste klassieker op te zetten. In mijn ogen een zeer kostbare en arbeidsintensieve aangelegenheid. Daarom blijf ik voorlopig nog lekker rondrijden in mijn Porsche 924 met verbrandingsmotor en doe ik niet mee aan deze heiligschennis. Als ik een elektrische auto wil, dan lease ik wel een nieuwe.