zaterdag, 2 juli, 2022
Meer...
  Homee-NieuwsEen elektrische, van afval gemaakte sportwagen uit Eindhoven

  Een elektrische, van afval gemaakte sportwagen uit Eindhoven

  Studenten van de TU/e bewijzen dat je van afval een elektrische sportwagen kunt maken. Luca is haar naam. De studenten van het team TU/e ecomotive hadden anderhalf jaar nodig om deze sportieve tweezitter te ontwerpen en te ontwikkelen.

  Met hulp van sponsorende bedrijven werden de onderdelen gemaakt die vervolgens door de studenten zelf in elkaar gezet werden. Het resultaat? Een gelikte elektrische tweezitter met als basis een onderstel van vlas en gerecycled plastic dat grotendeels is opgevist uit de oceaan. Ook de carrosserie, zelfs de ruiten en het interieur zijn gemaakt van hergebruikte materialen zoals plastic frisdrank flessen (PET-flessen), huishoudelijk afval en hard plastic dat gebruikt wordt in bijvoorbeeld speelgoed, televisies en keukenproducten. De gele ‘lak’ bestaat uit een wrap, een gekleurde duurzame folie.

  Luca EV

  Groene bolide in het geel

  Een ‘groene’ bolide dus, maar dan in het geel. Niet alleen de tweezitter is bijzonder, ook de onthulling mag er zijn want als iemand begaan is met de planeet is het astronaut André Kuipers wel. Aan hem de eer om Luca vanochtend te onthullen. Niet in levende lijve, maar -vanwege corona- online via een livestream:

  Natuurlijk waren er tegenvallers gedurende het maakproces zoals teamlid Matthijs van Wijk uitlegt: ,,Het plan was om de carrosserie van UBQ te maken, een milieuvriendelijk plastic gemaakt van restafval. Een start-up in Israël maakt dat, alleen lukte het ons niet een bedrijf te vinden om er platen van te laten maken. Een andere methode bleek te duur.”

  Het nu gebruikte alternatief voor het chassis is misschien nog mooier: afval uit de oceaan, samengeperst met PET-flessen en vlasvezels. Van Wijk: ,,We hadden niet gedacht dat plastic dat jaren in de oceaan heeft gelegen nog zo bruikbaar is. Ook mooi is dat je PET-flesjes als flesje maar tien keer kunt hergebruiken, maar als auto gaan ze natuurlijk veel langer mee.”

  Luca EV

  Afval als waardevol materiaal

  En toen kwam corona en gingen de gebouwen op de TU/e campus dicht. Een leegstaand bedrijfspand op Ekkersrijt bood uitkomst Het leverde het studententeam vertraging op maar ook meer tijd voor de afwerking. Onder de motorkap van Luca vind je geen motor, maar zes modulaire pakketten van batterijen. Die wegen in totaal zestig kilo en zijn daarmee een stuk lichter dan de honderden kilo’s bij andere elektrische auto’s.

  Ook anders, de elektrische motoren zijn in de achterwielen bevestigd. ,,Als de batterijen leeg zijn, kun je ze eruit halen om op te halen of om te verwisselen. Dat is een bewuste keuze, want mocht er op termijn een nieuwe techniek komen in plaats van batterijen, kun je ze vervangen.” Hamvraag blijft natuurlijk, rijdt de auto wel? ,,Ja je kunt er op topsnelheid 90 kilometer per uur mee rijden en het bereik is maximaal 220 kilometer. We gaan een kenteken aanvragen, want we willen op termijn een rondrit maken. Maar ons ultieme doel is niet een auto. Luca kan niet één op één in productie genomen, als je vergelijkt hoelang dat normaal gesproken duurt. Met deze auto willen wij laten zien dat afval een waardevol materiaal is, ook in complexe toepassingen als een auto.”

  Luca EV

   

  Bron: ad.nl/auto, Lizette van Neer
  Foto 1 & 2: Bart van Overbeeke
  Foto 3 en 4: Raymond Rutting – de Volkskrant

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Citroën ë-C4 X: fraaie synthese tussen een hatchback en een SUV

  Met de nieuwe Citroën ë-C4 X doet de Franse autofabrikant een gooi naar het middensegment. Daar zal de ë-C4 X de strijd aan moeten gaan met een concurrent uit eigen gelederen, de elektrische Peugeot 408. Maar er zijn meer kapers op de kust, zoals de coupé-versies van de elektrische SUV’s op VW’s MEB-platform.

  e-Videos