Bentley EXP 100 GT conceptcar

Een Bentley die geen chauffeur nodig heeft

Veel mensen vinden dat je niet zelf moet rijden in een Bentley. Een chauffeur hoort nu eenmaal bij zo’n exclusieve auto. Maar tijden veranderen en tegenwoordig is het heel normaal als je zelf achter het stuurwiel van zo’n auto plaatsneemt. Maar dat wil nog niet zeggen dat je dan ook daadwerkelijk moet sturen.

De EXP 100 GT, die Bentley Motors gisteren ter ere van de 100e verjaardag onthulde, is namelijk niet alleen volledig elektrisch maar rijdt als je wilt ook geheel autonoom. Dus of je nu wel of geen chauffeur hebt, in deze Bentley hoef je niet meer zelf te rijden. Je moet nog wel even wachten want de EXP 100 GT is een conceptcar van een model dat pas over een jaar of 15 op de weg zal verschijnen. De gisteren onthulde EXP 100 GT is namelijk Bentley’s herinterpretatie van de Grand Tourer voor de wereld van 2035. Het studiemodel is prachtig, een mooie combinatie van kracht en elegantie. Maar we wagen te betwijfelen of er over 15 jaar nog welk zulke auto’s zijn. Misschien rijden we allemaal wel in autonome, anonieme deelautootjes rond die we via Siri, Alexa of de Google Assistent oproepen en aansturen. Maar dat neemt niet weg dat de EXP 100 GT een concept is waar je als autoliefhebber verlekkerd naar zult kijken.

Buitenformaat

Klein is hij niet, en wat dat betreft past hij zeker niet in het tijdbeeld van kleine, elektrische stadsauto’s die nu zo sterk in opkomst zijn. De Bentley EXP 100 GT is 5,80 meter lange en bijna 2,40 meter breed. Hij is net zo lang als de gemiddelde buscamper en breder dan de doorsnee camper of caravan. Niet bepaald een auto waarmee je op je gemak een plekje zoekt in de parkeergarage van de Bijenkorf. Goede kans dat je niet verder komt dan de slagboom.

Bentley EXP 100 GT conceptcar

Design

Maar het design van de Bentley EXP 100 GT is prachtig. Het formaat maakt de auto indrukwekkend maar het verfijnde design laat hem absoluut niet plomp ogen. Het is ook een rasechte GT om te zien. De carrosserie is gemaakt van aluminium en carbon en Bentley heeft kans gezien om moderne stylingaccenten geraffineerd af te wisselen met designelementen uit Bentley’s rijke verleden. De ronde koplampen bijvoorbeeld, die doen denken aan de Bentley Blower. Ook heeft hij een vleugje NightRider. Het Flying B-ornament boven de verlichte grille licht namelijk op wanneer iemand de auto nadert.

Interieur

Ook in het interieur heeft Bentley zijn best gedaan. Passend bij de stijl van de buitenzijde worden moderne accenten gecombineerd met natuurlijke, duurzame en handvervaardigde materialen. Bentley vraagt extra aandacht voor het gebruik van 5.000 jaar oud Copper Infused Riverwood. Deze houtsoort wordt gewonnen uit natuurlijk vergane bomen die geconserveerd zijn gebleven in veenmoerassen, meren en rivieren. Erg exclusief natuurlijk, maar onder ‘duurzaam’ bedoelen we toch echt materialen die we eenvoudig op natuurlijke wijze kunnen herwinnen en daar willen we geen 5000 jaar op wachten.

Bentley EXP 100 GT conceptcar

Spelen met licht

Bijzonder is de manier waarop Bentley buitenlicht gebruikt. Het interieur van de EXP 100 GT wordt verlicht door daglicht, dat door middel van prisma’s in het innovatieve glazen dak opgevangen en met behulp van glasvezeltechnologie over het interieur wordt verspreid.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven