EBS bestelt 193 elektrische bussen bij VDL Bus & Coach

EBS bestelt 193 elektrische bussen bij VDL

Het Nederlandse VDL Bus & Coach gaat maar liefst 193 elektrische bussen leveren aan EBS, de nieuw gevormde OV-concessie Zaanstreek-Waterland. VDL zal de bussen vanaf september gaan leveren. Het is voor VDL Bus & Coach de grootste order elektrische bussen ooit.

EBS straks met meer dan 500 elektrische bussen op de weg

EBS is een snelgroeiend Nederlands openbaarvervoerbedrijf dat op dit moment het openbaar busvervoer in vier concessies verzorgt: regio Waterland, Voorne-Putten & Rozenburg, Haaglanden en IJssel-Vecht. Vanaf december 2023 zal EBS ook het openbaar vervoer in de nieuwe concessie Zaanstreek-Waterland verzorgen.

“Wij zijn enorm trots dat wij de komende 15 jaar het openbaar vervoer in Zaanstreek-Waterland uitvoeren”, zegt CEO Wilko Mol van EBS. “De keuze voor elektrische bussen is voor ons vanzelfsprekend. Onze vloot elektrische bussen groeit met deze order naar meer dan 500 stuks. Wij hebben veel vertrouwen in de samenwerking met VDL voor deze concessie Zaanstreek-Waterland.”

EBS zet ook hoog in op technologische vernieuwing, zoals betalen met andere middelen dan de OV-chipkaart en het plannen van reizen van deur-tot-deur.

Nieuwe generatie VDL Citea Electric

Om in de afkortingen te blijven: het Noord-Brabantse VDL Bus & Coach is het afgelopen decennium uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in Europa op het gebied van e-mobiliteit. VDL heeft een nieuw busconcept ontwikkeld dat volledig gebaseerd op een elektrische aandrijflijn, klaar is voor de toekomst en waarbij zero emissie vanzelfsprekend is. De accu’s zijn in de vloer geplaatst en de zijwanden zijn in één stuk uit composiet vervaardigd. De bus bevat ook een intelligent energiemanagementsysteem, een hoogwaardig klimaatsysteem en een ergonomische chauffeursomgeving. Deze belangrijke innovaties van VDL Bus & Coach vormen de bouwstenen voor het productgamma van de nieuwe generatie van de VDL Citea, die verkrijgbaar is in 4 verbeterde lengtevarianten en 5 types. De nieuwe generatie VDL Citea is in verschillende landen verkocht en wordt in verschillende steden en gebieden ingezet.

Bijna 200 elektrische bussen

Zoals gezegd is de opdracht van EBS de grootste op het gebied van elektrische voertuigen ooit voor VDL Bus & Coach. Het bedrijft bestelde bij VDL 60 eenheden van de nieuwe generatie VDL Citea’s van het type LE-122 alsmede 133 VDL Citea’s LE-135. Deze worden voorzien van accupakketten met respectievelijk een capaciteit van 490 kWh en 552 kWh.

Rolf-Jan Zweep, per 1 januari benoemd tot CEO bij VDL Bus & Coach: “Wij zijn enorm trots dat VDL Bus & Coach de volledige nieuwe vloot voor deze nieuw samengestelde concessie mag leveren. EBS en VDL zijn goede bekenden van elkaar. Eerder mochten we EBS al bedienen met 10 elektrisch gelede voertuigen voor de concessie Waterland en 23 elektrische zogeheten low-entry voertuigen in Haaglanden. Ook de nieuw te leveren bussen zullen jaarlijks veel kilometers gaan rijden. De nieuwe generatie VDL Citea is daar uitermate geschikt voor door zijn efficiënte energieverbruik en optimale rij-eigenschappen. De voertuigen zullen luxe en huiselijk worden ingericht, waardoor de busrit als een aangename manier zal worden ervaren om op de plaats van bestemming te komen.”

Vorig artikelBizarre wending: productie Lightyear 0 wordt gestaakt
Volgend artikelSono Motors krijgt subsidie van Europese Commissie. Een druppel op de gloeiende plaat?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in