e.GO lanceert nieuwe Cargo Mover

e.GO lanceert nieuwe Cargo Mover ondanks financiële problemen

De Duitse startup e.GO Mobile zit al een tijdje in de problemen. Afgelopen najaar konden de aandeelhouders door middel van een krediet een faillissement voorkomen. Maar dat krediet moet nog worden terugbetaald. Ook is de productie van het eerste model steeds vertraagd. Ondanks dat introduceert e.GO een nieuw model.

e.GO is in oktober aan een faillissement ontsnapt doordat de aandeelhouders een krediet van 100 miljoen euro verstrekt. Daarmee zijn de problemen nog lang niet uit de wereld. Dit krediet moet voor april zijn terugbetaald anders mogen de kredietverstrekkers hun vorderingen in aandelen omzetten. Het bedrijf heeft toegezegd dat het krediet binnen de afgesproken termijn wordt terugbetaald. Maar toezeggen is altijd nog wat anders dan doen. Alsof dat niet het enige probleem is, is ook de productie van de e.Go Life meerdere malen vertraagd. En dat betekent dus ook een vertraging in de inkomsten, welke hard nodig zijn om kredieten af te betalen.

e.Go Life

e.Go Life

De e.GO Life is een compacte elektrische stadsauto met een top van 130 km/uur. Hij is meerdere maken aangekondigd als de goedkoopste elektrische auto ter wereld. Hij moest aanvankelijk zo’n 16.000 euro kosten. Het 3,30 meter lange en 1,70 meter brede autootje wordt is ontwikkeld door Günther Schuh, de initiatiefnemer van StreetScooter. De eerste 3300 bestellingen van de e.GO Life zouden eigenlijk al vorig jaar geleverd worden. Vanwege vertraging in de homologatie is de start van de productie vertraagd en zijn er slechts een paar honderd exemplaren afgeleverd. De rest volgt zo spoedig, heeft e.GO Mobile meegedeeld.

e.GO Cargo Mover

Ondanks alle financiële perikelen lanceert de in Aken gevestigde start-up een bedrijfsvoertuig, de Cargo Mover. Deze op de bovenste foto afgebeelde elektrische bestelauto is afgeleid van de in 2018 geïntroduceerde People Mover, maar is zoals de naam al zegt ontworpen voor vracht- en goederenvervoer. Hierbij zorgt de lage vloer in combinatie met het kubusvormige model niet alleen voor een heel karakteristiek uiterlijk, maar ook voor een “een bovengemiddelde binnenruimte en een goede toegankelijkheid”. Hoeveel precies, heeft e.GO nog niet verteld.

Specificaties

Er is ook nog niets over de aandrijflijn verteld. We veronderstellen dat die wordt overgenomen van de People Mover. Als dat klopt, dan heeft hij een 150 kW motor en een relatief kleine 60 kWh accu. E.GO spreekt ook over een brandstofcel om de actieradius – net als bij een range extender – te vergroten. Of deze geavanceerde en dure oplossing standaard of optioneel is, is niet bekend gemaakt.

Planning

De planning van e.GO is nogal ambitieus hoog. De homologatie van de e.GO Mover in de voertuigklassen M2 (People Mover) en N1 (Walk-in Mover) moet dit jaar zijn afgerond. De productie zal plaats vinden in de nieuwe assemblagefabriek (fabriek 3) in Aken. Deze moet in het tweede kwartaal worden opgestart. Men verwacht dit jaar zo’n 250 e.GO Movers af te leveren en volgend jaar wil het bedrijf meer dan 2.000 Movers – zowel de Cargo als Peopla variant – produceren. We gaan het zien.

Autonoom rijden

Alsof dat nog niet alles is, moet de Mover ook een van de eerste voertuigen worden die is “goedgekeurd” voor autonoom rijden op Level 4. e.GO heeft het platform samen met ZF ontwikkeld.

Twijfels

Het valt nog te bezien, in hoeverre e.GO Mobile erin zal slagen om de People Mover en Cargo Mover op de weg te brengen. De normale autofabrikanten bieden nu immers ook elektrische varianten van hun bestelwagens aan. Zo is Daimler vorige maand bijvoorbeeld begonnen met de serieproductie van de elektrische Mercedes Sprinter.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven