Duurtest Volvo C40 Recharge – update 4 – 6327 kilometer

Duurtest Volvo C40 Recharge

De rit met de caravan heeft de C40 prima doorstaan, zoals jullie hebben kunnen zien. Helaas vertoont de Volvo C40 een enkele keer vreemd gedrag, waar we niet direct de vinger op kunnen leggen.

Regenereren kan beter

Een elektrische auto genereert energie op het moment dat de elektromotor geen kracht levert. Sommige auto’s kun je de mate van energie terugwinnen variëren; in uitrollen, dus geen energie terugwinnen, in merkbaar afremmen of in flink afremmen. Hoe meer een EV ‘afremt op de motor’ tijdens situaties waarbij geen energie wordt gevraagd, hoe harder er energie terugvloeit in de accu.

Afijn, we kennen het zo langzamerhand wel. Dit fenomeen zorgt ervoor dat remacties niet zomaar snelheid verloren laten gaan, maar het nutteloze van het remmen veranderen in extra rijbereik.

De Volvo C40 Recharge kent twee standen van regenereren, aan en uit. Misschien kun je daarom beter van slechts één stand spreken. Een extra modus was op zich op z’n plaats geweest. Niet omdat we deze echt missen, maar al was het maar omdat de concurrentie vaak ook meer standen biedt.

Onvolkomenheidje

Wij hebben tot op heden alle duurtest-kilometers met het regeneratiesysteem aan gereden. Maar dat voelde de laatste twee weken enkele keren wat vreemd aan. Het regenereren, dus het afremmen verliep soms schokkerig. Even dachten we met een deels leeg gelopen band te maken te hebben. Maar niks, de vier all seasons zaten nog keurig vol lucht. Ergens in het systeem van de dynamo, elektromotor en de digitale aansturing was een onbalans ontstaan. Slechts kortstondig en ook niet vaker dan tweemaal. We nemen het de C40 niet kwalijk. Mocht het nogmaals gebeuren, dan leggen we de Recharge een keer aan de meetapparatuur bij de Volvo-dealer.

Duurtest Volvo C40 Recharge

Soms even zweten

Onlangs stapten we kortstondig over van de C40 in een Tesla Model Y. Wat daarbij opviel was dat de Y aanmerkelijk stiller zijn kilometers maakt. Het rolgeluid blijft beter buiten de auto en de aandrijflijn van een Y veroorzaakt minder akoestiek. Oja, dan hebben we nog wat. Tijdens de bloedhitte van de afgelopen zomer staakte de airco op een goed (of was het een slecht moment) moment zijn werk. De accu was zo goed als vol, en we hadden verder nergens aan gezeten. Terwijl we zwetend onze rit voortzetten, startte de airco na zo’n drie kwartier plots met het blazen van koele lucht.

Serieus trappen

Treiterpartijtje van de Volvo, wellicht. Misschien omdat we zo af en toe de 408 pk vrij stevig op alle de vier wielen loslaten. Je kunt echt serieus trappen met de C40 Recharge, zo lang je maar rekening houdt met de ruim 2100 kilo wagengewicht. Qua remmen is dat geen enkel probleem, maar die kilo’s voel je natuurlijk wel in de wielophanging. De achterzijde kan in geval van slecht wegdek en een relatief hoge snelheid wel eens een stapje opzij zetten. De gehele afstemming van de wielophanging weet verder in vrijwel alle situaties goed met het wagengewicht om te gaan.

Rij je ook een Recharge van Volvo, deel dan je meningen met ons op redactie@e-drivers.com.

Vorig artikelRij-impressie nieuwe Kia Niro EV – kan hij het succes van zijn voorganger voortzetten?
Volgend artikelSony en Honda willen hun eerste gezamenlijke auto in 2026 leveren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in