Duurtest update Volvo C40 Recharge – 5388 km – Op vakantie

Het waren twee zaken die onze nieuwsgierigheid aanwakkerden, hoe de Volvo C40 het met een caravan zou doen; een inklapbare trekhaak en een geremd trekgewicht van 1800 kilo. En dus haalden we een Eriba Nova op en gingen een dagje op vakantie.

Gewoon rekening mee houden

Het is niet allemaal kommer en kwel waar het gaat om elektrische auto’s in combinatie met caravans, zo vertelt Jeroen Metz van Jan van Schaffelaar Caravans in Barneveld. “Ik heb wel een klant gehad die een flinke caravan achter zijn Audi e-tron hing, en korte tijd later klagend de winkel hier binnenkwam. Je moet gewoon rekening houden met een beperkter rijbereik als je een caravan achter je elektrische auto hangt.” Toch zie je steeds vaker een elektrische combinatie over de snelweg toeren. Niet voor niets is de Trekauto van het Jaar een EV, de Hyundai Ioniq 5.

De voordelen zijn legio. Als een elektrische auto een flink trekgewicht kent, dan is deze vrijwel altijd uitgevoerd met twee elektromotoren en dus met vierwielaandrijving. En dus ook met veel grip. Grip in combinatie met altijd kracht, zijn de juiste ingrediënten voor de reiziger met een caravan. Metz: “je ziet dat soms in het buitenland, mensen die niet gewend zijn om met een caravan achter de auto te rijden, gebruiken veel te vaak de koppeling om goed op gang te komen, en die verbrandt dan niet zelden. Bij een elektrische auto heb je dat probleem niet.”

Trekkracht in overvloed

Maar er zijn meer voordelen, zo hebben wij ervaren. We duiken de A1 op, bij Barneveld. Veel vrachtverkeer richting het oosten vult de rechterbaan. Verderop is een flink gat tussen twee vrachtautocombinaties. Ik vloer het gaspedaal van de C40 en met dik 400 pk sleurt hij de caravan zo de ruimte op de rechterbaan binnen. Zelfs als deze oprit bergop had gelegen, was er geen vuiltje aan de lucht geweest in de elektrische Volvo. Waar wij in normale situaties een enkele keer de 408 beschikbare pk’s wat aan de riante kant vinden – of beter gezegd, onze mede-inzittenden – daar komt de flinke hoeveelheid kracht nu goed van pas. Als je een oude, minder degelijke caravan achter de Volvo hangt, dan zou het zomaar kunnen dat je de structuur beschadigt bij een volgas-situatie.

Rijbereik nog best wel acceptabel

Het is dat een caravan achter een auto altijd een licht schokeffect veroorzaakt, ondanks de moderne koppelingen, maar anders zou je niet merken dat er iets achter de Volvo hangt. De Eriba waar wij mee op pad zijn, weegt zo’n 1000 kilo. Niet reusachtig zwaar, maar wel extra gewicht. En dat extra gewicht samen met de verstoring van de aerodynamica beperken natuurlijk het rijbereik op een volle accu. Bij zomerse temperaturen en een normaal rijgedrag halen we zo’n 380 kilometer aan bereik met de Volvo. Het verbruik zit om en nabij de 21,5 kWh gemiddeld. Met de Eriba op de inklapbare haak geknoopt, steeg het verbruik tot zo’n 28 kWh per 100 kilometer. Gemakshalve kun je stellen dat zowel het verbruik als de actieradius een procent of dertig ongunstiger is zodra je er een caravan achter hangt.

We zijn natuurlijk benieuwd naar de ervaringen van lezers met elektrisch rijden in combi met een caravan, deel deze gerust met ons op redactie@e-drivers.com. Na een half uurtje sturen, op diverse soorten wegen, gaf de actieradiusmeter op het digitale dashboard 240 kilometer aan. Da’s acceptabel, als je althans niet voornemens bent om naar het zuiden van Spanje af te reizen.

Spiegels in plaats van sensoren

De Volvo C40 denkt goed met je mee. Zodra de auto doorheeft dat er iets aan de trekhaak hangt, verschijnen er diverse waarschuwingen op het display. De parkeersensoren functioneren tijdelijk niet meer, evenmin kun je rekenen op de dode hoek waarschuwing. Beide functies worden in de weg gezeten door de caravan achter de auto. Natuurlijk hebben we extra spiegels op de toch al forse Volvo-spiegels gemonteerd, om de dode hoek op die manier te elimineren.

Volvo C40 met caravan getest rijbereik

Gaat op zich prima

Onder de streep kunnen we stellen dat je prima uit de voeten kunt met een caravan op de trekhaak van een elektrische auto. Althans, als deze EV voldoende kracht heeft en liefst is voorzien van vierwielaandrijving. De Volvo C40 Recharge Twin Electric heeft kracht zat, met zijn 408 pk en 660 Nm koppel. Er kan uiteindelijk tot 1800 kilo geremd achter, en maximaal 100 kilo kogeldruk. De Volvo rijdt amper anders met een caravan van zo’n 1000 kilo op de haak. Afhankelijk van de afstand waar de camping ligt, zul je regelmatig moet laden. Dan is het handig als je snellaadstations kiest waar de laadunit zo is geplaatst dat je de combinatie er in lengte naast kunt parkeren. Bij sommige snellaadstations moet je de aanhanger afkoppelen, en da’s natuurlijk minder prettig. Overigens zijn de grotere campings vaak voorzien van laadpalen.

Tekst: Werner Budding

Vorig artikelSkoda versnelt elektrificatieplannen en presenteert nieuwe conceptcar
Volgend artikelGeometry gaat Huawei’s HarmonyOS gebruiken

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in