In een schappelijk tijdsbestek een retourtje Oostenrijk in een elektrische auto, lukt dat? Nou, niet met elke EV, maar wel met een Nio. We hebben het voor elkaar gekregen om in 8,5 uur vanuit Tirol naar Nederland te rijden met de ET5 Touring, door jullie gekozen tot EV van het jaar 2024.
Vier keer swappen
Het aantal swapstations van Nio breidt zich flink uit in Duitsland. We hebben daar onlangs handig gebruik van gemaakt toen we voor een klus in Oostenrijk moesten zijn. Vol vertrokken, uiteraard, en daarna viermaal ‘gewisseld’ om in de Alpen aan te komen. Dat had nog iets sneller gekund, want tussen Neurenberg en Oostenrijk staat nog geen Nio-wisselstation, wat best gek is. Immers, Nio ziet zichzelf als premium alternatief voor Audi en BMW, dus rond Ingolstadt en München zou snel een swapstation moeten verschijnen. Navraag leerde dat dit niet lang meer duurt. We hebben dus één keer aan de snellader gestaan en vier keer een accu gewisseld. Dat had overigens ook gelukt met één keer minder wisselen, maar het leek ons leuk om in een stevig tempo door Duitsland te rijden. Gewoon lekker op de linkerbaan, zoals we dat ook altijd deden met benzine- en dieselauto’s.
Maximaal 200 km/h
De ET5 Touring heeft een elektronische begrenzer die de boel afregelt op 200 km/h. En omdat het niet reusachtig druk was, hebben we die snelheid zo vaak mogelijk aangehouden. Dat de energie er dan wat sneller uitloopt, mag duidelijk zijn. Met dergelijke snelheden moet je rekenen op een rijbereik van maximaal 250 kilometer, maar dat was voldoende om het volgende swapstation te bereiken, zo berekende het systeem. Je kunt instellen dat je louter wilt swappen, of eventueel ook swappen en HP-laden. En waarom tenslotte een accu wisselen waar nog flink wat energie in zit? De retouraccu heeft altijd maximaal 90 procent aan energie.
‘Stap even uit, veeg iets langs de grote, middelste lidar-sensor, dan functioneert het wel weer.’
Kleffe cheeseburger
Het frappante was overigens dat we één keer niet werden geholpen tijdens een wissel. Het systeem staakte zijn medewerking. En dan, paniek? Viel mee, want binnen een minuut nam een Engels sprekende Nio-technicus contact met ons op, of eigenlijk met de ET5. Met de vraag: ‘Welke melding ziet u op het display?’ ‘Stap even uit, veeg iets langs de grote, middelste lidar-sensor, dan functioneert het wel weer.’ Aangezien we net een kleffe cheeseburger bij McDonald’s hadden gescoord, konden we het meegeleverde servet gebruiken om de pekelstof van de lidar te poetsen. Dat was namelijk het probleem. Bij dit soort ritten door Duitsland, in de winter, dwarrelt het wegzout veelvuldig door de lucht en kleeft aan de bult in het midden boven het voorraam. Dan mist het systeem wat details en weigert het zelfstandig het ‘wisselhok’ in te rijden. Zout aan de knobbel dus, maar eenvoudig te verhelpen.
Flexibele Upgrade Service
Tijdens onze rit naar Oostenrijk merkten we hoe prettig het is om lange afstanden af te leggen zonder laadstress. Swappen is daarbij een uitkomst, maar het is niet altijd nodig. Voor nog meer flexibiliteit biedt Nio in Europa de Flexibele Upgrade Service. Hiermee kun je tijdelijk overstappen op een grotere batterij, ideaal voor roadtrips of vakanties. Via de Nio-app boek je eenvoudig een long-range batterij, die bij een Power Swap Station binnen drie minuten wordt verwisseld. Dit levert tot 30% extra rijbereik op, zonder dat je permanent hoeft te investeren in een grotere batterij. Een slimme en flexibele oplossing voor wie zijn EV wil afstemmen op wisselende reisplannen.
Nu Italië en Spanje nog
In Nederland swappen we zelden, tenzij we bijvoorbeeld naar Limburg moeten; daar zit een wisselstation bij de luchthaven. Maar zo’n rit naar de Alpen verloopt bijzonder prettig en vlot, al wisselend. Nu is het wachten tot Nio Europa volzet met swapstations; richting Scandinavië lukt inmiddels ook, maar Italië, Frankrijk en Spanje zijn nog leeg, wat logisch is, gezien Nio’s in Europa land voor land in de verkoop gaan. We stoorden ons tijdens de ongeveer 2000 kilometer lange rit heen en weer naar Oostenrijk wel aan de stoelen. Ze zitten op zich goed, maar je kunt net niet voldoende ver naar beneden. Gelukkig maken de vele soorten stoelmassages flink wat goed.
Tekst: Werner Budding