Duurtest update: Hyundai IONIQ 6 met veelzijdige eigenschappen

Onze nieuwe duurtester is de IONIQ 6 AWD, vervanger van de vorige, de Hyundai Kona. Een fijne, die Kona, maar nu gaan we over in een meer opvallende sedan, bekend om zijn unieke design, uitstekende actieradius en ultrasnelle oplaadmogelijkheden, die een stuk innovatiever is.

De Hyundai IONIQ 6 is extreem efficiënt dankzij zijn goede aerodynamica, wat komt door de afwijkende vorm. Misschien vindt niet iedereen ‘m mooi, hij heeft wel weinig luchtweerstand. Net zoals de oer-Saab, die bekend stond om zijn vliegtuigachtige ontwerp zonder vleugels, snijdt de IONIQ 6 moeiteloos door de wind. Soms wordt de Hyundai bewonderd om zijn unieke uiterlijk. Dit gestroomlijnde design, gecombineerd met slimme kenmerken zoals uitschuifbare deurgrepen en een stijlvolle daklijn, creëert een moderne uitstraling. De achterkant van de IONIQ 6 valt echt op. De dubbele spoilers zien eruit alsof ze thuishoren op een sportauto. Maar ze dienen natuurlijk om de luchtweerstand te verminderen.

Uniek is de Hyundai IONIQ 6 zeker want hoe vaak zien we dit model in Nederland? Er is een ongeschreven regel: als je een auto regelmatig ziet, dan rijden er waarschijnlijk meer dan 5.000 van rond in Nederland. Momenteel rijden er ongeveer 1.600 Hyundai IONIQ 6’s in Nederland, vergeleken met 55.000 Tesla Model 3’s. Deze verhouding van 1:35 komt deels door de beperkte keuzes in elektrische auto’s ten tijde van de introductie van de Tesla Model 3.

Innovatieve 800V-architectuur

Een van de grootste innovaties in de IONIQ 6 is het standaard aanwezige 800 volt laadsysteem, dat serieus snel laden mogelijk maakt. Dit systeem, ook gebruikt door Audi en Porsche, zorgt ervoor dat je van 10% tot 80% acculading kunt gaan in iets meer dan een kwartier, mits je op de juiste laadplek staat. Dit geeft de auto een praktische actieradius van ongeveer 500 kilometer.

Veelzijdige rijeigenschappen

De vierwielaandrijving en 325 pk zorgen ervoor dat de IONIQ 6 snel accelereert vanuit stilstand. De sprint van 0 naar 100 km/u duurt precies 5,0 seconden, wat 0,1 seconde sneller is dan wat de fabrikant opgeeft. Het remvermogen van de IONIQ 6 is ook indrukwekkend. Hij gaat van 100 km/u naar stilstand in slechts 35 meter, wat een uitstekend resultaat is voor een auto die iets meer dan 2 ton weegt.

De Hyundai IONIQ 6 biedt diverse rijmodi zoals Eco, Normal, en Sport. Door de traction control en het stabiliteitssysteem deels uit te schakelen, kun je de auto ronduit sportief rijden. De auto kan wisselen tussen voor- en achterwielaandrijving voor meer efficiëntie of sportiviteit, afhankelijk van de omstandigheden.

Enige studie vereist voor de mogelijkheden

In de IONIQ 6 worden de inzittenden verwelkomd met hoogwaardige, milieuvriendelijke materialen en grote displays voor zowel het infotainmentsysteem als het instrumentenpaneel. Het interieur combineert een moderne uitstraling met een traditionele indeling, zonder al te radicale of eigenzinnige keuzes – afgezien van de optionele futuristische zijspiegel-displays, die niet in onze duurtestmodel zitten. De IONIQ 6 heeft niet volledig gekozen voor touchscreens; er zijn nog steeds fysieke knoppen aanwezig voor de meest gebruikte functies. Hoewel de IONIQ 6 een Gran Coupé-achtige lijn heeft, biedt hij voldoende beenruimte achterin, ondanks de dikte van de vloer vanwege de accu. Voorin is er veel bewegingsruimte en het interieurontwerp draagt bij aan de efficiëntie van de auto. Het dashboard biedt veel mogelijkheden, wat enige studie vereist om volledig te begrijpen.

Handige extra functionaliteiten

De Hyundai IONIQ 6 komt met handige functies zoals automatisch inparkeren en vehicle-to-load, waarmee je stroom kunt terug leveren aan het net of apparaten zoals een koffiezetapparaat of elektrische fiets kunt opladen. Deze innovaties laten zien hoe ver Hyundai is met de ontwikkeling van elektrische auto’s.

Conclusie

De Hyundai IONIQ 6 biedt veel innovatie en rijplezier in een uniek ontwerp. Of je nu kiest voor de basisversie of een luxere uitvoering met meer vermogen en uitrusting, de IONIQ 6 biedt veel mogelijkheden voor een prijs vanaf ongeveer € 45.000. Dit maakt hem een sterke concurrent in de wereld van elektrische voertuigen. We nodigen onze lezers uit om hun ervaringen met de Hyundai IONIQ 6 te delen. Of je nu enthousiast bent over het comfort, het snelladen of misschien stoor je je aan een piepje te veel, we horen graag van je op redactie@e-Drivers.com. Ook als je technische overeenkomsten ziet met de elektrische Kona of de IONIQ 5, laat het ons weten.

Vorig artikelOverschot aan zonnestroom: EV-rijder krijgt geld toe voor opgeladen accu
Volgend artikelTest Lotus Emeya R: Niet historisch verantwoord, wel erg vermakelijk

3 REACTIES

  1. Met belangstelling heb ik de video gevolgd.
    Ja ik ben 1 van die 1600 die rijdt in de Ionic 6 longe range achter wiel aandrijving.
    Inmiddels 18.000 km mee gereden en mijn eerste elektrische auto.
    Klopt wat Werner verteld ik wilde geen Tesla daar rijden er al veel van.
    Je wordt ook aangesproken vooral als je aan het laden bent.
    Twee keer naar buitenland gereden ongeveer op Eco modus en keurig aan de snelheid gehouden behaalde de auto 11.2 kw .
    Met betrekking tot het laden dat gaat zeer snel vooral als je de auto via de blue link in je navigatie systeem de snel lader laat zoeken. De auto verwarmt zich op en tot 80 procent onder zomerse omstandigheden was ik binnen de 18 minuten vol. Zelf vind ik wel leuk dat aan de voorzijde 2 klepjes zitten die de koeling voor de batterij geven De waarschuwings geluiden zijn in eerste instantie hinderlijk maar kan je uitzetten moet je wel wat zoeken in het systeem maar inmiddels aangewend
    Het head up systeem is zeer goed en duidelijk ook als de zon in je gezicht staat De ruimte is in de auto voor mij meer dan voldoende.

  2. Beste redactie,

    Graag voldoe ik aan de oproep t.a.v. de Ioniq 6.
    Ben ook 1 van de pakweg 1600 bezitters van een Ioniq 6.
    In mijn geval een First Edition, grote batterij en AWD.

    Ben net terug met de BMW 320D van onze schoonzoon (G20) van een retour ritje Twente – Dusseldorf. Mijn vorige auto was een BMW 335D (E91) een fijne 6 cylinder met een bak power. Inmiddels gepensioneerd en gevallen voor een Ioniq 6.
    Kon mooi de eigenschappen van de 320D met de Ioniq 6 vergelijken,

    Alles bij elkaar genomen, vind ik de Ioniq 6 de fijnste auto. Het koppel, de stilte (hoe mooi een diesel ook kan klinken) en de rijeigenschappen zijn een hele mooie mix.
    Wel is mijn crede, als je niet thuis kunt laden, koop dan een hybride.

    Wat vind ik minder:
    – voor of tijdens elke rit, line keeping en de max overschrijding snelheid uitschakelen.
    – als de deuren ingesteld op automatisch openen bij het naderen van de auto, dan stopt ook het laden, de laaddeur ontgrendeld. Staat nu op OFF.

    Verder kwam ik er achter dat bij gebruik de trekhaak (fietsendrager in ons geval), alle rijhulpsystemen niet meer beschikbaar zIjn. De dealer en Hyundai Nederland geven aan dat dit een keuze voor veiligheid is. Hier begrijp ik dus niets van. Kia levert wel een software update, zodat de cruise control beschikbaar komt.
    Ik rij dus volgende week naar Slovenie in een moderne auto waarbij ik het stroompedaal moet blijven indrukken en de auto geen onvoorziene situaties voor mij detecteert, back to the eighties…..

    Verder een hele fijne auto, you hate it or you love it.
    Heb in 2001 (vanaf de folder….) een nieuwe Multipla gekocht (grijs kenteken 1.9 JTD), 6 jaar in bezit, 280.000 km voor woon werk verkeer, dus ben wel wat gewend, er waren mede automobilisten die toeterden en op hun voorhoofd wezen, time of my life !!!

    Blijf jullie volgen op You Tube, altijd leuk om te zien

  3. Leuk filmpje & artikel over de duurtest van de Ioniq 6!
    Goed om te horen dat jullie ook positief zijn over de innovatieve Hyundai.

    Ik rij zelf sinds 1 juli 2024 ook een Ioniq 6, de Connect versie met achterwielaandrijving voorzien van 77kWh accupakket. Momenteel staat er bijna 8000km op de teller en ik kan niets anders zeggen dan dat ik enorm blij ben met de auto, wat een prestatie van Hyundai om deze auto zo innovatief te kunnen maken. En weliswaar (naar mijn mening) in vergelijking met de andere concurrenten in dezelfde prijsklasse, hier ver bovenuit steekt qua rij-comfort en technische prestaties.

    Ik ben de afgelopen periode naar Italië (omgeving Rimini) gereden en heb mij totaal geen zorgen hoeven te maken over het laden. Overal zijn snelladers (min. 175kW) langs de route en wat vooral ideaal is, dat de Ioniq 6 geheel zelfstandig de geadviseerde laadlocaties voor je uitrekent. Waarbij het systeem rekening houdt met de meest gunstigste locatie en laadtijd. (Met een gemiddelde laadtijd van 22min, 20% naar 90%)

    Het laadvermogen piekt met een buitentemperatuur van ongeveer 34 graden rond de 225kW (de auto regelt zelf de juiste batterijtemperatuur zowel tijdens het rijden als tijdens het laden, de koelvinnen in de grill openen automatisch). Vanaf circa 50% batterijpercentage daalt de laadsnelheid naar 170kW en bouwt na 70% af richting 80kW en lager).

    De meest comfortabele functie op de Ioniq 6 vind ik toch wel het automatische rijsysteem HDA, deze kun je naar wens nog afstellen qua tussenafstand op de voorganger en de snelheid van het accelereren zodra voorganger naar rechterbaan is geschoven.

    Opbergruimte is ideaal voor vakanties met koffers, door de lage maar diepe kofferbak past hier veel in. Ook is er een 230V aansluiting aanwezig onder de achterbank, daar heb ik mooi een koelbox kunnen aansluiten tijdens de rit.

    Qua verlichting biedt de nieuwe LED-technologie uitstekend zicht op donkere wegen, de automatische hoek/bochtdetectie werkt ook perfect. Kortom je voelt je volledig veilig in de Ioniq 6.

    Als ik dan toch een minpuntje mag benoemen, de automatische bordenherkenning met daaraan gekoppeld de snelheidsdetectie (piepjes) kan bij de nieuwe update niet meer handmatig uitgezet worden…Deze blijft dus telkens een aantal keren piepen als je net iets boven de maximale snelheid rijdt.

    Al met al ben ik erg tevreden en verrast dat Hyundai al zo ver is qua technologie voor elektrische auto’s, met behulp van de BlueLink app kan je de auto op afstand monitoren en alle gewenste functionaliteiten (koeling, verwarming, laadsessie etc.) activeren.

    Top dat jullie je verdiepen en vooral goede adviezen geven over het gehele elektrisch rijden platform, goed werk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in