Duurtest update Hyundai Ioniq 5 – 22.589 kilometer

Duurtest Hyundai Ioniq 5

Eerst programmeren, dan snelladen

Read the f…ing manual, zei ooit een pr-man tegen mij, toen ik me verbaasde over iets dat niet klopte aan een testauto, maar waar ik achteraf zelf naast zat. Bij de Ioniq 5 zaten we er ook even naast.

Je kent het misschien wel, je hebt een gaatje in je agenda, tussen twee afspraken in. Wat doe je dan, koffietje drinken, even ergens langsgaan, of in geval van een elektrische auto, je hangt ‘m aan een snellader. Hup, kabel eraan bij Fastned of Shell Recharge en een espresso halen. Eenmaal terug op de fijne stoelen, bleek dat de Hyundai amper meer dan 70 kW te verwerken kreeg. Da’s vreemd, aangezien het 800 Volt systeem 230 kW aan kan. Nee, er stonden geen andere auto’s aan het laadpunt. Het probleem moest in de Ioniq 5 zitten.

Duurtest Hyundai Ioniq 5

Gewoon even preconditioneren

Uiteindelijk bleek het helemaal geen probleem te zijn. Net als veel andere elektrische auto’s wenst de Ioniq 5 graag te weten wat er precies met hem gaat gebeuren. Gewoon een beetje voorbereid zijn. Als je via het navigatiesysteem een snellaadpunt selecteert, liefst met een HPC-lader, dan krijgt het accupakket de juiste conditionering. De temperatuur is immers alles in een EV. Toen we dat de volgende keer deden, scoorde de Hyundai een nette 219 kWh. Het gekke is overigens wel, dat deze werkwijze niet altijd op gaat. Een aantal malen in Duitsland verwarmde de accu niet, dit kun je zien aan het spiraalvormige icoontje op de plek waar ook accucapaciteit staat afgebeeld.

Duurtest Hyundai Ioniq 5

Model 2022 en 2023

Wij rijden nog een oude Ioniq 5. Althans, modeljaar 2022. Er is inmiddels een verse variant uit. Niet dat je dat ergens aan kunt herkennen. Tenzij je voor de digitale spiegels hebt gekozen, voor zo’n 1400,- euro. Deze spiegels zijn overigens geen onverdeeld genoegen. We reden onlangs met de Ioniq 6, waar dit digitale zichtsysteem wel op zaten. En da’s wennen.

Er zijn onderhuids enkele wijzigingen aangebracht. Zo groeide het accupakket in het E-GMP-platform van 73 naar 77,4 kWh, hetgeen een fractie beter rijbereik oplevert.

Niet de zuinigste

In deze wintermaanden scoren wij een redelijk 320 kilometer op een volle accu, dus alle beetjes helpen. De Ioniq 5 blink niet uit in zuinigheid. We zitten gemiddeld op zo’n 20,5 kWh per 100 kilometer. De veel beter gestroomlijnde Ioniq 6 haalt zonder veel gekke toeren 16 kWh per 100 kilometer.

Rijkarakter

De Ioniq 5 heeft een lekker comfortabel rijkarakter. Laat je de dik 300 pk een keertje stevig uit, dan ervaar je in snel genomen bochten met oneffenheden dat de achterste dempers wat aan de lichte kant zijn. De auto rolt aan de achterzijde wat over zijn lengte-as. Gaat het echt hard, dan zet de Hyundai zelfs een voorzichtig stapje opzij. Bij modeljaar ’23 heeft Hyundai dempers gemonteerd die beter op hun taak zijn voorbereid, die nauwkeuriger aanvoelen wat voor soort hobbel ze moeten verwerken.

Duurtest Hyundai Ioniq 5

Soms iets te actief

De rijbaanassistentie functioneert behoorlijk actief. Of anders gezegd, de auto neemt regelmatig de besturing kortstondig van je over. Dat resulteert dan in een stuurcorrectie, wat voor een wat rafelig rijgedrag zorgt.

Stil

De Ioniq 5 is net als zijn grotere familielid, de Ioniq 6, bijzonder stil. Hyundai heeft bepaald niet beknibbeld op de hoeveelheid aangebrachte isolatie. De gelaagde zijramen dragen ook bij aan die comfortbeleving.

Vooralsnog hebben we het prima naar onze zin in de Hyundai Ioniq 5. Heeft u ervaringen met deze elektrische Koreaan, mail ons die dan, naar redactie@e-drivers.com.

Tekst: Werner Budding

 

Vorig artikelDe Volkswagen ID.3 krijgt twee updates
Volgend artikelTesla gaat de volgende Gigafactory in Mexico bouwen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in