Duurtest Tesla Model Y Long Range – update 9348 kilometer

Duurtest Tesla Model Y Long Range

Zoals elektrisch rijden lange tijd een polariserende werking had op zo’n beetje iedereen met een mening over auto’s, zo heeft Tesla dat nog steeds. Je bent klaarblijkelijk vóór of tegen Tesla, Feyenoord of Ajax. Eens kijken of we dat misschien een klein beetje uit de wereld kunnen krijgen.

Compleet andere benadering

Pro of anti-Tesla heeft allemaal te maken met de revolutionair andere benadering die het Amerikaanse merk hanteert. Want los van het feit dat Tesla de aanjager is of is geweest van de transitie van fossiele brandstof naar e-mobility, is de onconventionele werkwijze van het merk voornamelijk debet aan het polariserende effect dat bij het grote publiek is ontstaan. Je koopt een Tesla online, klaar. Aan marketing doet het merk niet, behalve dat er af en toe een elektrisch karretje de ruimte wordt ingeschoten.

Van vervanging van bestaande modellen is eigenlijk geen sprake, slechts de digitale mogelijkheden nemen telkens toe. Dat is een werkwijze waar het publiek aan moet wennen, en dat vergt blijkbaar tijd. Want kijken we naar de reacties die we hebben ontvangen op de introductievideo die we vorige maand op e-drivers.com publiceerden, dan wisselen de serieuze op- en aanmerkingen zich af met giftige reacties op het merk Tesla.

Duurtest Tesla Model Y Long Range

Design blijft wennen

Goed, niet iedereen vindt het design van de Model Y van grote geslaagdheid. Nee, een enorme schoonheid vinden wij het ook niet. Maar is een Audi e-tron dat, een Jaguar i-Pace, de MG Marvel R of Volkswagen ID.4? Bepaald niet. De echt wonderschone elektrische auto moet nog op de markt komen. Dat de snuit van de Y gesloten is, vraagt om gewenning. De neus van de Model X heeft nog een soort surrogaat grille. En de Model Y heeft flinke wielen nodig, omdat de auto behoorlijk hoge flanken heeft.

Onder onze duurtester zitten 20 inch wielen, optioneel. Da’s niet per se de beste keus. De 20-duims lichtmetalen wielen maken voornamelijk de achteras wat aan de harde kant. Bovendien steekt het lichtmetaal buiten de band uit, hetgeen de kans op beschadigingen van de wielen behoorlijk laat toenemen.

Duurtest Tesla Model Y Long Range

Reacties

Op Youtube reageerde ‘Avenue’, met een soortgelijke opmerking: ‘zet de 19 inch banden eronder, die zijn veel comfortabeler’.

Jeroen Duijm rijdt inmiddels twee maanden in een Model Y: ‘hiervoor had ik een Audi e-tron uit 2018. De Model Y is voor mij elke dag een feestje. Heb de 19” velgen eronder. De auto stuurt scherp en onderstel is sportief. Een paar dingen kunnen beter: de auto openen met de telefoon werkt niet altijd, soms moet ik de kaart ook gebruiken om te starten. Verder neemt de FSD (Full Self Driving) software niet altijd de juiste snelheid over. Zeker op binnendoor wegen leest hij soms de borden die op een parallelweg staan.’ We hebben overigens twee keer zelf ook ervaren dat de Y onze mobiele telefoon niet herkent, maar meestal werkt dit goed.

Gerrit Vink herkent het: ‘ik heb de telefoon bijna altijd in mijn kontzak zitten en dan werkt het niet goed. Ik gebruik ook vaak AirPods voor telefoneren, als ik dan instap is het vaak irritant schakelen tussen AirPods en de auto.’

Paliewallie (ja ja, aan creatieve namen op Youtube geen gebrek) hoopt dat Tesla met andere exterieurkleuren komt, ‘wellicht zodra de fabriek in Berlijn opent, ‘de standaardkleuren van Tesla hebben we nu toch wel gezien.’

Fabian Jongmans tipt ons de ‘wasstraatmodus’. In die stand sluit de Y eventueel openstaande ramen, de bewakingsmodus, de wegrolvergrendeling en de parkeersensoren gaan uit.

Duurtest Tesla Model Y Long Range

Frequent bezoeker van e-drivers.com MK K d is blij met zijn nieuwe Model Y. ‘Na twee jaar een tweedehands S85 te hebben gereden, nu dus een Model Y, die rijd ik privé. De vooruitgang van een 2015 Model S naar een nieuwe Y is echt onwijs. Heb niets te klagen over slechte afwerking. Vind dat de Model Y wel wat hard is op korte drempels. Het verbruik is een stuk zuiniger dan ik met de Model S scoorde.’

Lezer Roel vraagt zich af of er luchtvering op de Model Y leverbaar wordt, in de toekomst. Zoals ook op de Model X zit. Die geruchten zijn er wel kortstondig geweest, maar het gaat niet gebeuren.

En JW vraagt zich af of de afwijkende keuzes van Tesla wel altijd goed of praktisch zijn. ‘Wordt de auto niet heet in de zomer, met zo’n mega transparant dak?’ Nee, niet heter dan een auto zonder een dergelijk dak; de filmlaag in het glas houdt de hitte buiten en laat een deel van het zonlicht door. Ook vraagt hij zich af of er extra klank ontstaat doordat een rolhoes boven de bagageruimte ontbreekt. Dat ervaren wij in elk geval niet zo. En mocht je bang zijn dat ‘foute ogen’ gemakkelijk kunnen zien wat er in de bagageruimte ligt; je kunt met geen mogelijkheid door het getinte glas van het achterraam kijken.

Tekst: Werner Budding

Vorig artikelZonnepanelen, liever op een zwart dak dan in een groen veld
Volgend artikelHyundai Concept Seven: een beetje van de Ioniq 7 en een beetje toekomstmuziek?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in