Duurtest Tesla Model Y Long Range – Introductie 5254 kilometer

Volgens velen de beste Tesla ooit, volgens Tesla zelf het belangrijkste model, de Model Y. En dus vonden wij dat de beste en belangrijkste Tesla zich een kwartaal mag bewijzen op de redactie van e-drivers.com.

Nog dit jaar leverbaar

Te kiezen viel tussen een Y Performance en een Long Range. De Performance kost op dit moment 70.000 euro en de variant met de langste adem heeft Tesla Nederland geïndexeerd op 64.000. Tesla is overigens bijzonder trots op het feit dat de Model Y nog dit jaar leverbaar is, als je nu bestelt. Het merendeel van de in Nederland leverbare elektrische modellen van andere fabrikanten heeft een vette levertijd, die in sommige gevallen het half jaar zelfs overstijgt. Debet daaraan is niet alleen het chip te kort, maar ook een gebrekkige voorraad magnesium (noodzakelijk voor de productie van aluminium) zit het bouwproces bij autofabrikanten danig in de weg. Niet dus bij Tesla; er is nog een behoorlijke lading met Y-en onderweg naar Europa, vanuit China.

Kwaliteit is gewoon Europees

Zekers, onze Model Y liep in China van de band. Zodra de fabriek nabij Berlijn opent, zullen wij in Nederland ‘Duitse’ exemplaren krijgen. De kans dat je enig verschil zal waarnemen te zijner tijd, lijkt bijzonder klein. Tesla produceert volgens vaste formules en toleranties, of dat nou in Timboektoe of in Tilburg is. Overigens verschilt de bouwkwaliteit tussen een Model Y en eerste generatie Model S wel flink. Kraakjes, los zittende interieurcomponenten of rammelende kunststoffen, vergeet het maar, de bouwkwaliteit van een Y heeft een Europees level.

Straks nóg sneller

We reden inmiddels aardig wat kilometers met de Long Range, en hij maakt indruk. Niet alleen met zijn actieradius die ondanks de inmiddels afnemende buitentemperaturen met gemak zo’n 450 kilometer bedraagt. Let wel, we sparen de Model Y niet. Zijn sprintpotentieel benutten we aardig.

Er zit overigens binnenkort meer acceleratievermogen in onze Tesla. Via het Tesla-account of de Tesla-app is nu de zogenaamde ‘Acceleratieboost’ beschikbaar voor aankoop. Met die software-update gaat de acceleratie van 0-100 km/u van het Long Range AWD Model Y van 5,0 seconden naar 4,4 seconden. Geweldig toch, gewoon extra rijpotentie aanschaffen, via een app. Heb jij inmiddels ervaring met deze update, deel deze dan met ons. Of wil je andere zaken met betrekking tot de Tesla (welk model dan ook) met ons delen, dan graag via redactie@e-drivers.com.

Test: Werner Budding

Vorig artikelSsangyong wordt overgenomen door Edison Motors. Redding of luchtkasteel?
Volgend artikelBleukens EV wordt eerste Nederlandse dealer van BYD bedrijfswagens

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in