Duurtest Renault Zoe – deel 2 – kilometerstand 7102

Renault Zoe duurtest deel 2

Bij aanvang van de duurtestperiode waren we van plan de nieuwe Zoe te gebruiken als regiovervoermiddel – waar hij voor bedoeld is – en als middenklasser waar een buitendienstmedewerker het hele land mee doorkruist. Maar nu Nederland zo goed als op slot zit, is van het maken van veel kilometers weinig gekomen.

Tevreden

Dat neemt echter niet weg dat er zat valt te vertellen over de nieuwe Zoe, die we eigenlijk vernieuwde Zoe moeten noemen. En als we het helemaal volgens de letter van de Renault-wet doen, dan heet Europa’s succesvolste elektrische auto ZOE, zoals de Volkswagen-groep graag heeft dat iedereen SEAT en SKODA schrijft, hetgeen we natuurlijk niet doen, eigenwijs als we zijn. Redelijk wat componenten in deze Zoe zijn overgenomen van de vorige generatie. Ook het uiterlijk heeft geen ingrijpende modificaties ondergaan, wat enerzijds begrijpelijk is, er mankeerde tenslotte weinig aan het uiterlijk van de Zoe.

Overal laden met 22 kW is uniek

Toch had Renaults designbaas Laurens van den Acker best iets creatiever mogen uitpakken, voornamelijk om duidelijk te maken dat de derde generatie Zoe een buitengewoon innovatief en snel functionerende laadinfrastructuur heeft, in tegenstelling tot zijn voorganger. Het blijft tenslotte een bijzonder fenomeen om aan een thuislader (AC) de energiebuffer te vullen met een maximale snelheid van 22 kW.

[mpc_carousel_image preset=”mpc_preset_8″ loop=”true” speed=”500″ layout=”fluid” enable_force_height=”true” force_height=”600″ images=”2904734,2904735″ gap=”5″ start_at=”1″ image_size=”large” image_opacity=”100″ image_border_css=”border-width:15px;border-color:#f3f3f3;border-style:solid;” image_hover_opacity=”100″ image_hover_border_css=”border-color:#ffffff;” overlay_icon_align=”top-right” overlay_enable_lightbox=”true” overlay_icon=”eti eti_arrow_expand” overlay_icon_color=”#ffffff” overlay_icon_size=”20″ overlay_icon_background=”#c7081b” overlay_icon_margin_divider=”true” overlay_icon_margin_css=”margin-top:30px;margin-right:30px;” overlay_icon_padding_divider=”true” overlay_icon_padding_css=”padding-top:15px;padding-right:20px;padding-bottom:15px;padding-left:20px;” overlay_hover_color=”#fcfcfc” overlay_hover_icon_background=”#f4b83f” mpc_navigation__preset=”mpc_preset_2″]
Korte laadtijden aan thuis- en openbare tappunten is juist in Nederland bijzonder gebruiksvriendelijk, omdat we hier relatief gezien niet reusachtig veel dagelijkse kilometers worden maken. Waart er geen virus door het land, dan rijdt de Nederlandse automobilist gemiddeld zo’n 33 kilometer per dag. Bij dergelijk gebruik van de Renault Zoe heb je dus geen snellader nodig. Hoe anders gaat het er in Duitsland aan toe, waar de Zoe soms kritiek krijgt vanwege het feit dat hij niet supersnel (maximaal 50 kW) laadt aan een snellader. In de praktijk zal in Nederland niet zo vaak een Zoe bij een DC-station zijn te vinden.

 

Gebruiksvriendelijke app

We zijn heel tevreden over de My Renault app, waarmee je kunt communiceren met de auto. Je kunt via de prettig bedienbare app zelfs de opdracht door sturen om het interieur vast op te warmen voor je een rit start, althans, als de Zoe aan een laadpunt is verbonden of als de accu voor minimaal zestig procent is geladen. Er zijn elektrische auto’s waar je het interieur in elke situatie via een telefoonapp kunt verwarmen. Het opwarmen vergt energie en Renault is van mening dat een dergelijke toepassing niet (ernstig) ten kosten moet gaan van de actieradius. Een prima besluit.

[mpc_carousel_image preset=”mpc_preset_8″ loop=”true” speed=”500″ layout=”fluid” enable_force_height=”true” force_height=”600″ images=”2904738,2904739″ gap=”5″ start_at=”1″ image_size=”large” image_opacity=”100″ image_border_css=”border-width:15px;border-color:#f3f3f3;border-style:solid;” image_hover_opacity=”100″ image_hover_border_css=”border-color:#ffffff;” overlay_icon_align=”top-right” overlay_enable_lightbox=”true” overlay_icon=”eti eti_arrow_expand” overlay_icon_color=”#ffffff” overlay_icon_size=”20″ overlay_icon_background=”#c7081b” overlay_icon_margin_divider=”true” overlay_icon_margin_css=”margin-top:30px;margin-right:30px;” overlay_icon_padding_divider=”true” overlay_icon_padding_css=”padding-top:15px;padding-right:20px;padding-bottom:15px;padding-left:20px;” overlay_hover_color=”#fcfcfc” overlay_hover_icon_background=”#f4b83f” mpc_navigation__preset=”mpc_preset_2″]

Laadaansluitingen niet even makkelijk bereikbaar

Goed zijn de stoelen. Voor een B-segment auto, een ruime stadsauto, zitten er meer dan volwaardige stoelen in. Aan het hang- en sluitwerk moet Renault nog wat aandacht schenken. De ‘verborgen’ achterdeuropeners zijn niet zo gebruiksvriendelijk en datzelfde geldt voor de twee klepjes, achter in het enorme Renault-logo, waarmee de stekkerdozen (AC en DC) worden afgesloten. De aansluitingen zitten gelukkig wel in de neus, hetgeen de voorkeur heeft bij een elektrische auto, maar ook het Renault-logo laat zich niet elke keer gemakkelijk sluiten, je moet flink doordrukken, en de opening van het klepje waarachter je vervolgens de Combo-stekker aansluit zit enigszins verstopt.

Deel jouw ervaringen met ons!

We sturen nog een tijdje door in Zoe. Mocht je ervaringen met een elektrische Renault met ons willen delen, mail dan naar redactie@e-drivers.com. Over elektrische Renaults gesproken; eind dit jaar volgt het kleine broertje van de Zoe, de elektrische Twingo ZE en de volledig elektrische Dacia. Beide modellen gaan minder kosten dan deze Zoe, maar zullen ook minder state of the art laad- en accutechniek hebben.

Met zijn bolle vorm lijkt de Zoe compacter dan hij is, maar met 4,09 meter biedt hij voorin zeker voldoende ruimte, ook voor de basketballers onder ons. En achterin kun je prima pubers kwijt, zonder een boel geklaag.

 

Batterij huren of kopen?

Met 52 kWh heeft de batterij van de Zoe voldoende capaciteit, zeker afgezet tegen het formaat van de auto. Heb je geen mogelijkheid of zin om het volledige aankoopbedrag (33.590,- euro) af te tikken, dan kun je overgaan tot huur van het batterijpakket. Overigens heeft Renault een tijdelijk prijsverlaging van vier mille voor de Zoe doorgevoerd, als het om een voorraad auto gaat. De kans is groot dat Renault die verlaging intrekt zodra de Haagse vier mille korting voor elektrische auto’s van kracht is, al bevestigt Renault dit vooralsnog niet. Huur je de batterij, dan kost je dat minimaal 74,- euro per maand en mag je maximaal 7500 kilometer per jaar rijden. Bij een maandbedrag van 124,- euro kun je jaarlijks een onbeperkte hoeveelheid kilometers rijden. In Nederland kiest zo’n twintig procent van de Zoe-rijders voor de huurconstructie van de accu.

Vorig artikelE-Flux | Laadpalen bij jouw bedrijf of school? Lees hier hoe de Universiteit Leiden dit proces heeft doorlopen.
Volgend artikelGroene waterstof voor minder dan vier euro per kilo met Prometheus stacks van Höller Electrolyzer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in