Duurtest Renault Zoe deel 1 – Een reuze stap vooruit

Renault Zoe duurtest

Bekijk de specs van de nieuwe e-Drivers-duurtester, en je vermoedt waarschijnlijk te maken te hebben met een Amerikaanse EV. Tenslotte is 400 kilometer actieradius en thuis laden met 22 kW nog steeds geen gemeengoed bij de Europese producenten van elektrische auto’s. Toch wel, bij Renault althans.

Reikwijdte: voorlopig ruim 330 kilometer

Ach, helemaal 400 kilometer reikwijdte is het natuurlijk niet, maar we ronden graag een beetje af. En je kunt bovendien een klein vraagteken zetten bij de officiële 395 km actieradius volgens de inmiddels al aardig ingeburgerde WLTP-test. In een volgende duurtest-update komen we met een heuse verbruik- en bereiktest, voor nu blijven we hangen bij zo’n 330 kilometer praktijkbereik, tijdens winterse omstandigheden. Wat ook zo gek niet is. Temeer daar Renault een afwijkende strategie hanteert waar het om het onboard laadsysteem gaat. De meeste huidige EV’s komen aan een 11 kW intern laadsysteem, sommige blijven steken op minder dan 7 kW. Deze nieuwe Zoe rammelt gewoon lekker 22 kW middels 3-fase naar de 52 kWh batterij, als je althans aan de juist AC-lader staat. Nu hebben wij op de redactie van e-Drivers een uitstekende laadunit van Alfen, met voldoende power.

[mpc_carousel_image preset=”mpc_preset_8″ loop=”true” speed=”500″ layout=”fluid” enable_force_height=”true” force_height=”600″ images=”2361603,2361604″ gap=”5″ start_at=”1″ image_size=”large” image_opacity=”100″ image_border_css=”border-width:15px;border-color:#f3f3f3;border-style:solid;” image_hover_opacity=”100″ image_hover_border_css=”border-color:#ffffff;” overlay_icon_align=”top-right” overlay_enable_lightbox=”true” overlay_icon=”eti eti_arrow_expand” overlay_icon_color=”#ffffff” overlay_icon_size=”20″ overlay_icon_background=”#c7081b” overlay_icon_margin_divider=”true” overlay_icon_margin_css=”margin-top:30px;margin-right:30px;” overlay_icon_padding_divider=”true” overlay_icon_padding_css=”padding-top:15px;padding-right:20px;padding-bottom:15px;padding-left:20px;” overlay_hover_color=”#fcfcfc” overlay_hover_icon_background=”#f4b83f” mpc_navigation__preset=”mpc_preset_2″ mpc_navigation__prev_margin_divider=”true” mpc_navigation__next_margin_divider=”true” mpc_navigation__padding_divider=”true”]

AC-lader volgens Renault het meest gebruikt

Renault heeft voor de consument de keus gemaakt tussen snel laden aan een AC-lader of snel laden aan een DC-lader. En de keus is gevallen op optimaal gebruik aan een AC-systeem, dus aan een thuis, werk of openbaar laadpunt. Want, zo redeneert Renault, daar sta je het vaakst. En als je daar parkeert, dan is parkeren meteen laden. Bovendien, een Renault Zoe is meer een stadsauto dan een auto die consumenten inzetten om flinke afstanden mee af te leggen, dus dan heb je toch weinig te zoeken bij snellaadsystemen zoals Fastned en Ionity. Wij zijn overigens mooi wel van plan flink wat kilometers te gaan maken met de Zoe, in de drie maanden dat we hem tot onze beschikking hebben bij e-drivers.com.

Van 22 naar 52 kWh

Feitelijk deelt de derde generatie Zoe zijn technisch fundament nog met de eerste, uit 2012. Moet je nagaan, in de bodemplaat van die eerste Zoe zat een 22 kWh batterij. In min of meer dezelfde constructie hangt nu een 52 kWh energieopslag. Dat zegt eigenlijk twee dingen. Ten eerste dat Renault destijds de Zoe heeft ontwikkeld met het idee dat ‘ie lang mee zou moeten gaan, in diverse configuraties. Ten tweede zegt het iets over de sterke verbetering van de batterijtechnologie, in relatief weinig jaren. Die batterijen worden razendsnel krachtiger, compacter, lichter en minder kostbaar.

[mpc_carousel_image preset=”mpc_preset_8″ loop=”true” speed=”500″ layout=”fluid” enable_force_height=”true” force_height=”600″ images=”2361611,2361607″ gap=”5″ start_at=”1″ image_size=”large” image_opacity=”100″ image_border_css=”border-width:15px;border-color:#f3f3f3;border-style:solid;” image_hover_opacity=”100″ image_hover_border_css=”border-color:#ffffff;” overlay_icon_align=”top-right” overlay_enable_lightbox=”true” overlay_icon=”eti eti_arrow_expand” overlay_icon_color=”#ffffff” overlay_icon_size=”20″ overlay_icon_background=”#f8bf4d” overlay_icon_margin_divider=”true” overlay_icon_margin_css=”margin-top:30px;margin-right:30px;” overlay_icon_padding_divider=”true” overlay_icon_padding_css=”padding-top:15px;padding-right:20px;padding-bottom:15px;padding-left:20px;” overlay_hover_color=”#fcfcfc” overlay_hover_icon_background=”#f4b83f” mpc_navigation__preset=”mpc_preset_2″ mpc_navigation__prev_margin_divider=”true” mpc_navigation__next_margin_divider=”true” mpc_navigation__padding_divider=”true”]

Zoe voelt meer volwassen aan

Wat ons opvalt, na de eerste twee weken sturen, is dat de vernieuwde Zoe meer volwassen aanvoelt. Dat zit ‘m in de zitpositie, de ruime stoelen, het goede afrolcomfort en het prima te bedienen multimediasysteem. Even wennen is de vrij dikke A-stijl, die als je naar links kijkt het zicht wat belemmert. Wij rijden een lekker vol uitgevoerde Zoe Edition One rijden, die 37.790 euro kost. Voor dat bedrag krijg je: klimaatregeling, parkeersensoren rondom, een automatisch dimmende binnenspiegel, achteruitrijcamera, verwarmbare stoelen en stuur, en leren bekleding. Kortom, veel luxe. Je kunt ook voor een iets meer ingetogen Zoe gaan, voor 33.590 euro. Maar welke variant je ook kiest, wacht even een paar maanden. Na registratie op 1 juli ontvang je als koper 4000,- euro subsidie. Heb je ervaring met de Zoe, ongeacht van welk jaar deze is, deel die dan met ons op redactie@e-drivers.com.

Vorig artikelHonda zet met e:PROGRESS eerste stap in energiesector
Volgend artikelNieuwe generatie EV-accu’s en flexibel EV-platform van General Motors

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in