Duurtest Mercedes EQC 400 4Matic Edition 1886

Mercedes EQC duurtest

Vorig jaar hadden we de Mercedes EQC in een uitgebreide test bij e-drivers.com, en toen bestempelden we de SUV als een van de fijnst rijdende elektrische auto’s van dat moment. Destijds stuurden we slechts een dag of vier in de EQC; nu pakken we ‘m een kwartaal lang aan.

Stembediening

Natuurlijk krijg je een goede indruk van een testauto als je er een kleine week in rijdt. Tot zo’n tachtig, misschien negentig procent van het karakter kun je in die tijd doorgronden. Maar groeien die kleine ergernissen uit tot grote irritaties, blijken die prettige stoelen uiteindelijk formidabele zetels, is een onboard laadsysteem van maximaal 7,4 kW in de praktijk goed bruikbaar, dat zijn zo van die vraagstukken die te beantwoorden zijn als je langer kunt sturen met een testauto. Wat leuk leek, zoals de diverse thema’s van de display inrichting, gebruik je in de dagelijkse praktijk zelden. Wat we in de eerste testontmoeting amper hebben ingezet, bijvoorbeeld de stembediening, blijkt uitstekend te functioneren en gebruiken we telkens.

 

En de EQC zit barstensvol met usb-poorten, deze zijn echter allemaal van het nieuwste type-C. Je kunt dus weinig met laaddraadjes waar de ‘oude’ usb-aansluiting aan zit. Hou ook even rekening met een scheut water in je nek, als je het grote panorama-dak hebt geopend na een regenbui, en je onderneemt kort daarna een remactie. Zo maar wat kleinigheidjes. Maar laten we eerst even kijken welke EQC is afgeleverd aan e-drivers.com.

Edition 1886

Als gebruikelijk bij Mercedes heeft de EQC 400 4Matic Edition 1886, zoals ‘ie helemaal heet, de kleur metallic hightech zilver gekregen. Niet spectaculair. Een veilige kleurstelling eigenlijk, zeker in combinatie met de 20 inch tienspaaks wielen. Ga je voor een metallic briljant blauw, met 21 inch AMG-wielen, dan staat er een visueel meer uitdagende SUV. ’t Is maar net wat je voorkeur heeft. Overigens heeft een EQC op 20 inch wielen een groter rijbereik op een volle accu dan een versie die op 21 inch zijn kilometers maakt.

Maar terug naar de uitrusting van onze testauto. Het Edition 1886 pakket kost 7648 euro, en omvat altijd de hightech zilver metaallak, een Black Panel-grille met lamellen die in zwart hoogglans lak zijn gespoten, verder hebben de stoelen speciale bekleding en hier en daar zijn specifieke 1886-sierdelen aangebracht. Schaf je een EQC 1886 aan, dan hoef je in principe je Mercedes-dealer niet meer te zien, want los van de meer dan uitstekende bouwkwaliteit kleeft er een uitgebreide haal- en brengservice aan deze SUV.

 

Dat 1886 slaat overigens op het jaar dat Carl Benz zijn auto patenteerde. De grondlegger van het Daimler Benz concern was een echte techneut, maar commercieel gezien weinig getalenteerd. Carl was niet zo bezig met het aan de man brengen van zijn product, dat uiteindelijk zou uitgroeien tot dat wat Mercedes-Benz nu is. En dus pakte zijn vrouw Bertha ‘de marketing’ maar op; ze reed met de Patentwagen op 5 augustus 1888 een stevige rit door de omgeving van Mannheim.

Afijn, tot slot zit er nog een Premium Plus pakketje op de EQC, en dat maakt een totaalprijs van 96.499 euro. Maar, ho, niet schrikken. Je rijdt een EQC vanaf 73.595 euro. En dan hangt daar dezelfde aandrijflijn in als in deze bijna een ton dure EQC.

Gelimiteerde topsnelheid

Een in totaal 408 pk sterk duo elektromotoren, dat voeding krijgt via een 80 kWh accupakket vormt de aandrijflijn. Dat accupakket laad je dan weer met maximaal 7,4 kW. Aan de DC-lader pomp je er maximaal 112 kW in. Aan de snellader heb je weinig te klagen, qua thuisladen (AC) zet de EQC niet de toon. Een Audi e-tron haalt 11 kW, een Tesla Model X 16,5 en een Jaguar i-Pace scoort hetzelfde als de Mercedes.

Met een sprintje naar 100 km/h in een seconde of vijf ben je het merendeel van de weggebruikers de baas. Haal je door, bijvoorbeeld in Duitsland, hetgeen rijbewijs-technisch slimmer is, dan maakt de EQC er bij 180 km/h middels een elektronische limiter een eind aan. Leuk, maar het gaat bij een elektrische auto om het verbruik én om het rijbereik.

Met een relatief laag verbruik van een fractie meer dan 20 kWh per 100 kilometer maakt de EQC meer indruk dan bijvoorbeeld een Porsche Taycan. In deze zomerse maanden resulteert dat in zo’n 400 kilometer rijbereik. Netjes, voor een fullsize EV SUV, die om en nabij de 2500 kilo weegt.

Ervaring

Veel EQC’s rijden er nog niet in Nederland, maar mocht je jouw ervaringen van de elektrische Mercedes SUV met ons willen delen, mail dan naar redactie@e-drivers.com of deel het hieronder in de comments.

Mercedes EQC

Vorig artikelMet Uber Green ook een elektrische taxi bestellen
Volgend artikelVerkoop elektrische auto’s herstelt nog niet echt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in