Na het vertrek van de in het oog springende duurtest i7, verwelkomen we nu de iets meer pragmatische BMW i5 eDrive40. Dit model, in basis-trim, is min of meer een Business Edition, maar dan nog zonder het financiële voordeel.
BMW verpakt dat toch altijd goed, feitelijk is een Business Edition een aantrekkelijk geprijsde variant, die de verkoop van een bepaald model een setje in de rug moet geven. Niet dat de 5 Serie een matig verkoopsucces is, maar om te scoren in de zwaar bevochten hogere middenklasse is meer nodig dan merkbekendheid en een goede afkomst. Inmiddels roeren Tesla en zoal wat Chinese merken ook een potje mee in dit segment. We gaan zo’n drie maanden sturen met de i5 eDrive40 en ruilen ‘m daarna in voor een wat voller uitgeruste i5 Touring. Van i7 naar tweemaal een i5, een goede manier om uit te zoeken waarom BMW op veel markten na Tesla het meest succesvolle EV-merk is.
Prijsstelling van de BMW i5
Zo’n decennia geleden en langer, kocht je steevast een BMW, Mercedes of Audi als je het zakelijk op orde had. Degelijke merken, van een keurige afkomst, die de wereld om je heen lichtjes inzichtelijk maakten hoe de business ervoor staat. Dat kan tegenwoordig ook met een Nio, Xpeng of Tesla. En dus moeten de drie Zuid-Duitse merken er hard aan trekken, deels met imago, merkgeschiedenis, autosport en dus ook met iets aantrekkelijker geprijsde modellen. Kostte een standaard-i5 tot op heden een milletje of 77, nu als Business Edition duikt ‘ie fiscaal onder de 70.000,- euro. Er zijn nogal wat ondernemingen die hun CEO en CFO’s laten kiezen uit auto’s met een prijstechnische bovengrens van 70.000,- euro, en dus komt de vijf meter lange elektrische 5 Serie binnen het beschikbare budget. Net lekkerder dan een i4, laten we wel zijn.
Vergelijkbaar met de Business Edition
Onze duurtest i5 is nog geen Business Edition, maar valt er inzake uiterlijk redelijk mee te vergelijken. In de kleur Tansanit blauw, met vrij standaard 19 inch wielen ziet de i5 er netjes, maar zeker niet opvallend uit. We hebben er geen journalistiek onderzoek naar gedaan, maar het zou ons niet verbazen dat Tansanit de bestverkopende kleur is bij BMW, met name voor de 5 Serie. De eDrive40 is door BMW verder uitgerust met zaken als een adaptief onderstel, oftewel, intelligente dempers. In combinatie met de standaard luchtvering aan de achteras creëert dit een mooie overall balans in het rijgedrag. De versie met standaard dempers lijkt op hogere snelheid soms wat zoekerig, waar onze i5 eigenlijk geen last van heeft. Fijn is de vierwielbesturing, zou eigenlijk standaard moeten zijn bij auto’s van vijf meter of meer. Zoals altijd in een BMW zit je ook in de i5 voortreffelijk. De zogenaamde comfortstoelen laten zich naar alle kanten instellen. Deels doe je dit met de gangbare fysieke knoppen, deels in het menu, voor de meer specifieke instellingen. Een parkeer assistent, donkere achterramen en nog een paar pakketjes brengen de prijs op 93.210,- euro. Een dikke twintig mille meer dus dan de Business Edition.
Bijna alles klopt
De komende maanden berichten we uitgebreid over deze nieuwe duurtester, maar vooralsnog kunnen we duidelijk zijn; eigenlijk in elk opzicht is de i5 een fijn rijdende auto. Of het nou gaat om de besturing, om de combinatie van vering en demping, totale balans en aandrijflijn, alles klopt. Als er dan iets gezeurd moet worden, zou de i5 op snelheid een fractie stiller mogen zijn. Met zijn 340 pk, allemaal bedoeld voor de achterwielen, kom je niets te kort. Qua binnenruimte maakt de i5 geen indruk, hetgeen te verklaren valt omdat dit model ook met een benzinemotor verkrijgbaar is. Om precies te zijn een achter- of vierwielaangedreven versie, en dat vraagt nou eenmaal om een cardanas. Voor de achterbank, in de voetenruimte, ervaar je de tunnel in het midden, waar andere EV’s een vaak geheel vlakke vloer hebben. Afijn, heeft u op- of aanmerkingen over een i5, of over andere elektrische BMW’s, schroom niet onder die te mailen, op redactie@e-drivers.com.
Tekst: Werner Budding, camera Rob Steltman