Duurtest BMW iX3 – update 4 – 14.312 kilometer

Duurtest BMW iX3

Doen we nog zo zuinig met ‘onze’ iX3, klettert een ongetalenteerde bestuurder achter op de bumper van de BMW, die uiteraard geen melding maakt van de schadepost. Zo gaat dat dus. Maar de kilometers in de elektrische BMW SUV zijn er niet minder prettig op.

In het hol van de leeuw

Mooi is dat; telkens kruipen we met de iX3 in het hol van de leeuw. Waren we onlangs bij de gerenommeerde Mercedes-Benz dealer ASV aan het filmen, hadden we de Beamer pontificaal tussen de Benzen voor de deur geparkeerde. Beetje provoceren, maar een reactie kregen we niet.

Duurtest BMW iX3Afgelopen week nog maar eens geprobeerd bij Tesla. Tussen de S-en, X-en, 3-en en de nieuwe Y stond de iX3 mooi te zijn. Ook daar mocht de Duitse EV gewoon blijven staan.

Maar de vraag of we wat energie konden laden aan het universele laadpunt op het Tesla-erf, werd negatief beantwoord. ‘Te druk, met afleveringen en proefritten met de Model Y’. Oké, geaccepteerd.

Overigens waren wij ook voor de Y in Amsterdam-Zuidoost. Het artikel en de video van die auto lees je binnenkort op e-drivers.com. We kunnen al wel verklappen dat die Y een fijne kar is, en eigenlijk een rechtstreekse concurrent van deze BMW iX3. Vreemd eigenlijk: Tesla komt uit Amerika, en in Amerika zijn ze al jaren verzot op SUV’s, en dan komt dat Amerikaanse Tesla met het eerste eigen model, de Model S, en is het een sedan. En ook de razend populaire Model 3 heeft niets met een SUV vandoen. Pas met de langverwachte Model Y weet Tesla SUV-liefhebbers te bereiken. Terwijl BMW met deze iX3, en ook met de naderende iX (half september rijden we daarmee) juist wel SUV- en cross-over-achtige EV-modellen aanbiedt. Net als Jaguar met de i-Pace, Mercedes met de EQC en EQA en Audi met de e-tron en de Q4. Afijn, de wegen van Elon zijn klaarblijkelijk ondoorgrondelijk.Duurtest BMW iX3

Verfrissingskuur

BMW heeft de iX3 even opnieuw door de design-afdeling gehaald. Wat ons betreft was dat niet perse nodig, maar begrijpelijk is het wel. Toen de iX3 vorig jaar op de markt kwam, kenden we het model X3 al ruim drie jaar. En die X3 kreeg al eerder een verfrissingskuur, dus kon een facelift voor de elektrische X3 natuurlijk niet uitblijven.

BMW rept van een geheel nieuwe iX3, maar da’s een tikkie overdreven. Overigens houdt elk automerk de schone schijn van totale vernieuwing op zodra er op een bepaald model een facelift is uitgevoerd. De ‘vernieuwde’ iX3 is qua technische architectuur volledig eender met onze iX3. De nieuwe snuit is nog het meest in het oog springend. Met de plattere koplampen ‘kijkt’ de BMW wat stoerder op straat. En de tamelijk opvallende ‘dichte nieren’ die de verder nutteloze grille vormen zijn nu meer versmolten met elkaar. Dat is verder aangevuld met nieuwe bumpers. En als bonus heeft elke iX3 voortaan een M-pakket. Ook de achterlichtunits hebben een andere vorm gekregen. Daarbij heeft elke iX3 voortaan adaptieve led-verlichting. Binnenin valt vooral het standaard 12,3 inch grootte beeldscherm op.

Duurtest BMW iX3Nou is het scherm in onze duurtester al uitstekend afleesbaar, dus bij een groter formaat zal dat er alleen maar beter op worden. Een grappige en soms best handige nieuwe optie is het ‘BMW Drive Recorder, waarmee de iX3 opnames maakt van zijn omgeving. Modellen van Tesla zijn ook uitgerust met een soortgelijk systeem, dat functioneert op de camera’s die het parkeren vergemakkelijken. Politiediensten zijn niet zelden bijzonder geïnteresseerd in dergelijke beelden. Nog even en elke auto kan beeldmateriaal voorzien aan justitie; geen goed vooruitzicht voor de gemiddelde boef. Overigens was een dergelijk systeem misschien best handig geweest om de ‘bumperketser’ te achterhalen die onze duurtest-iX3 heeft aangetikt.

Vorig artikelHeb jij ook een e-Trip gemaakt?
Volgend artikelHet laatste nieuws van de IAA 2021 – Deel 1

4 REACTIES

  1. Waarom kwam Elon Musk eerst met een sedan en niet met een SUV de Y? Omdat met een sedan een lagere CW waarde mogelijk is? Hij kwam trouwens toch al Snel met een X? Hij wilde vooral SEXY modellen, naar mijn mening zijn dat wel de lagere modellen.
    Ik vind het trouwens een vreemde ontwikkeling, we willen een lange range, we hebben bij lange na niet genoeg groene stroom voor een totaal electrisch wagenpark en dan is de trend zwaar en lomp een SUV. Hiertegen over staat het uitgangspunt van het Amerikaanse Aptera wat naar mijn mening een meer toekomst bestendig uitgangspunt heeft.

  2. Ging dit artikel nou over de ervaringen met de duurtester of over Tesla, Mercedes en de “vernieuwde iX3?
    Weinig nieuws…..

  3. Ik heb ook de iX3 en meteen valt op, ook uit dit artikel, dat het een super fijne auto is zonder poespas. Na mijn 12000 km kan ik volmondig zeggen wat een super fijne comfortabele auto. In mijn visie de betere tussen de iX3 en Y.

  4. Nadat mijn electrische Mercedes B-klasse van 2015 (met een Tesla motor) al na 40.000 km vervangen moest worden, ben ik minder Tesla-minded. Met mijn lengte van 1.97, is de model Y ook te laag. De stoel kan niet ver genoeg naar beneden waardoor je met je hoofd vlak bij de schuine voorruit-balk zit. Ook kunnen de plastic stoelen van de model Y me niet bekoren. Ik ben blij dat ik de iX3 heb gekocht!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in