Duurtest BMW iX3 – update 3 – 11.278 kilometer

We zijn inmiddels een paar maanden onderweg met de iX3, naar volle tevredenheid. Geen gedoe, narigheid, malheur of wat dan ook, we scoren een nette efficiëntie en bovendien krijgt de BMW zo’n beetje wekelijks een rol als camera-auto voor de opname van video-items.

Zo gebruikten we de duurtester op de RDW-kombaan, als vervoermiddel waaruit de cameraman hing om de Audi e-tron GT te filmen. Hoewel de GT ruim harder dan met 200 km/h door de hoogste strook van de kombaan ging, terwijl ‘onze’ BMW daar in Lelystad werd gehinderd door zijn speedlimiter, op 180 km/h, was het de Audi waarvan de ‘stabiliteits-elektronica’ de hellingshoek van 45 graden niet zo leuk vond, hetgeen hij kenbaar maakte middels oplichtende lampjes. Geen ‘knorrigheid’ in de BMW, onverschrokken namen we de steile kombaan.

BMW iX3 duurtest

Efficiëntie

Dat het verbruik met dit soort snelheden allesbehalve efficiënt is, bleek wel. Maar gemiddeld scoren we over de gehele duurtestperiode 21,8 kWh/100km. Netjes, maar zo straks als de onlangs gelanceerde Mercedes EQS is het niet. In die bijna 2500 kilo zware Mercedes haalden we 16,6 kW/100km over een rit van 240 kilometer. Zo zie je maar, efficiëntie bij een elektrische auto zit ‘m voor een flink deel in de juiste aerodynamica. Een iX3 is nou eenmaal een SUV, dus hoger en vangt daardoor meer wind.

Kwaliteit dik in orde

Iets heel anders. BMW bouwt de elektrische X3 in China. We hebben inmiddels gemerkt dat die wetenschap bij sommigen lieden argwaan veroorzaakt. Niet nodig. Behalve dat het dichtslaan van de voorportieren wat meer solide zou mogen klinken, ervaren wij geen enkel verschil in bouwkwaliteit tussen een Chinese iX3 en een X3 die uit de Amerikaanse fabriek in Spartanburg komt. Trouwens, Tesla bouwt de Model 3 nu ook in China. En het verhaal gaat dat de Chinese Model 3 een betere auto is dan een Amerikaanse 3.

BMW iX3 duurtest

Snelladen

Opvallend is overigens dat de inname van kilowatts bij het snelladen de eerste periode van de laadsessie op dik 140 kW hangt, en dan plotseling halveert de energiestroom. En niet omdat de 80 kWh-accu vol zit, of althans bijna. Ergens in de buurt van de 60 procent SOC zakt de energiestroom al significant. We gaan dat binnenkort bij verschillende snelladers opnieuw testen.

Heeft u vragen of opmerkingen over de BMW iX3, of wilt u ervaringen delen, schroom dan niet ons te mailen op redactie@e-drivers.com.

BMW iX3 duurtest

Vorig artikelValmet Automotive gaat de Lightyear One bouwen
Volgend artikelMusk bevestigt: Tesla gaat Superchargers openstellen voor andere merken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in