Duurtest BMW iX3 – update 2 – 7993 kilometer

Amper zes weken na het in ontvangst nemen van de iX3, en er staat al een kleine 8000 kilometer op de digitale teller. Nee, gedoe hebben we niet ervaren. En mede dankzij oplopende temperaturen halen we nu met gemak een rijbereik van +400 kilometer.

Leuk hoor, alle reacties die we hebben ontvangen van (toekomstige) iX3-rijders. Het gaat te ver ze allemaal te behandelen, maar een aantal verdient het om zeker even door te nemen. Mooi was het contact dat e-drivers.com in november al had met Mark Riesewijk. Destijds was Mark benieuwd wat wij van de iX3 vonden. Inmiddels ervaart hij het talent van de elektrische BMW zelf: ‘wat een comfort, de range is top, en de auto rijdt zo veel beter dan de X2’.

Met Marks laatste twee punten zijn we het zeker eens. Qua comfort heeft de iX3 het zeker ook onder controle. We ondervinden weinig bandenlawaai, door het stevige gewicht dat inherent is aan het type auto (een elektrische) kun je venijnige drempels beter met enig beleid te nemen. Overigens heeft niemand van de schrijvers het gehad over de wat armoedige klank die ontstaat als je het voorportier stevig dicht smijt. Een extra reepje isolatie had hier geen kwaad gekund.

 

BMW iX3 en Polestar 2
Gebroederlijk naast zijn opponent, de Polestar. Hoewel de iX3 en de Polestar qua carrosserietype verschillen als man en vrouw, staan bij behoorlijk wat EV-geïnteresseerden deze modellen op de wishlist.

Opvallend is dat relatief veel iX3-kopers hun EV-SUV van X3M bumpers hebben voorzien, inclusief 21 inch wielen en de andere nieren. Florian klaagt over het feit dat de binnenspiegel flink wat zicht ontneemt bij een bocht naar rechts. Wij ervaren dat niet. Wat hoogstwaarschijnlijk te maken heeft met het feit dat Florian twee meter lang is en wij die lengte niet halen.

Een interessant aankoopargument is het vier jaar onderhoud dat is inbegrepen in de prijs van de iX3, plus acht jaar garantie op het batterijpakket. Dat vindt Frank01 (naam op Youtube) ook. Voor hem een no brainer, toen hij de gegevens vergeleek met de benzine- en hybride versie. Jeroen Bolsius heeft ook een iX3 besteld, maar moet nog even wachten op de aflevering. Hij is benieuwd naar de algehele bouwkwaliteit, de recuperatie standen en het geluidsniveau.

 

Saietta P1-platform en BMW iX3
Wat hebben het Saietta P1-platform en de BMW iX3 gemeen? Niet veel meer dan dat beide hartstikke elektrisch zijn. Voor een videoshoot van het innovatieve, rijdende platform, hebben we de iX3 als camera-auto ingezet.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit is zoals we gewend zijn van BMW, goed dus. Wel staakte onlangs de centrale portiervergrendeling even dienst. Normaliter springt de iX3 van het slot zodra je met autosleutel en al in de buurt bent. Dit keer herkende de BMW ons even niet. Ook handmatig de portieren openen werkte niet. Echter, na een minuutje wel. We vergeven het de BMW. Bolsius hoeft niet bang te zijn dat het in de iX3 akoestisch niet voor elkaar is. Wind- en rijgeluiden blijven meer dan voldoende buiten, de audio-installatie weet serieus kabaal te maken, waarbij de klanken blijven zoals de musici deze oorspronkelijk hebben bedacht. Alleen zijn we niet erg onder de indruk van de voice-control. Om het navigatiesysteem aan te sturen moet je vrij opdrachten geven, in de juiste volgorde. Er zijn merken, Tesla en Polestar bijvoorbeeld, die je relatief simpele opdrachten kunt geven, waarna ze direct worden uitgevoerd.

BMW iX3 duurtest

Bram Lannoo vraagt wat de impact van een dakkoffer zou zijn op het rijbereik. Berekeningen bij benzineauto’s hebben uitgewezen dat een dakkoffer een toename van het verbruik veroorzaakt van zo maar tien procent. Reken ook op deze toename bij een EV. En met een minder ruime actieradius doet tien procent meer verbruik dus extra veel pijn. Ons advies: de ski’s in de auto vervoeren naar de wintersport, hetgeen in de iX3 ook gemakkelijk kan met een ‘doorgeefluik’ en een omklapbare rugleuning van de achterbank.

Zo ontvingen we ook de vraag om een caravan achter de BMW te ‘knopen’, er zit tenslotte toch een trekhaak aan. Klopt, die haak heeft onze iX3. De BMW mag echter slechts 750 kilootjes geremd gewicht trekken. Dus behalve met een boedelbakje met tuinafval zul je zelden een iX3 met aanhanger tegenkomen. Daarentegen past er natuurlijk prima een fietsendrager op de haak.

Meer vragen of opmerking, weet ons dan te vinden via redactie@e-drivers.com of via de socials van dit e-mobility platform.

 

Tekst & foto’s: Werner Budding

Vorig artikelGlobal EV Drivers’ Alliance wil transitie elektrisch rijden versnellen
Volgend artikelOfficieel onthulde Tesla Model S Plaid biedt geen verrassingen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in