Duurtest BMW iX xDrive40 – 19.930 kilometer

Duurtest BMW iX xDrive40

Het leven met een auto doet soms denken aan een persoonlijke relatie. Soms is er liefde, soms zijn er irritaties en knorrigheid naar elkaar.

Eigenzinnig navigatiesysteem

Want waarom kan het navigatiesysteem nou niet direct activeren zodra de iX op contact staat? Soms duurt het zomaar een seconde of twintig voor je het systeem opdrachten kunt geven. Dat doet denken aan zo’n oude tv, die even voldoende moed verzamelt om dan het juiste beeld door te geven. En het gekke is, er zijn ook momenten dat het navi-systeem direct activeert; zal wel met de verbinding te maken hebben. Ja, je kunt natuurlijk wel eerder tegen de stembediening kletsen, maar da’s dan tegen dovenmansoren. Juist ja, die vergelijking tussen een auto en partner. Nou is die stembediening sowieso toch wat eigengereid. ‘Navigeer naar huis’ resulteert soms in ‘Hasselt’. ‘Nee, we hoeven niet naar Hasselt’.

Ideaal camerasysteem

Terwijl de rest van het mediasysteem heerlijk vlot reageert. Drukopdrachten via het aanraakscherm verlopen supersnel; niks vertraging. En zodra je de kristallen ‘versnellingsknop’ van R naar D beweegt, verandert de aandrijfrichting niet alleen, maar ook verspringt het camerastandpunt razendsnel van de neus naar de kont. Vaak hebben dergelijke camerasystemen in auto’s nogal wat tijd nodig om te switchen. Ideaal is het 360-graden camerasysteem. Je kent zo’n situatie wel: je parkeert je auto in de buurt van een paaltje, stapt uit en een tijdje later kom je terug. Terwijl je instapt, weet je onbewust dat er een ‘hindernis’ in de buurt van de auto staat. Beschik je dan niet over een 360-graden camera, dan zal je moeten uitstappen om een rondje om de auto te maken. In de iX volstaat het om op het scherm te kijken. Eventueel kun je specifiek op het scherm de kant van de auto bekijken waar het paatje staat.

Regeneratie

Elke elektrische auto heeft een regeneratiestand. Een modus waarin de aandrijflijn energie terugwint tijdens de momenten dat de auto uitrolt of remt. In veel auto’s is het regenereren meervoudig in te stellen. Bij de iX kun je sowieso kiezen tussen het wel of niet terugwinnen van energie. Druk je de kristallen ‘versnellingsknop’ niet in ‘D’, maar in ‘B’, dan regenereert (en remt) de BMW een fractie steviger. Bovendien komt de iX in die stand geheel tot stilstand. Ideaal, vinden wij, in stadsverkeer.

Kun je een beetje anticiperen en ben je in staat om het verkeer goed in te schatten, dan doorkruis je de stad zonder ook maar een keer het rempedaal aan te tikken. Elke ‘afremactie’ levert op die manier energie op, waardoor de actieradius toeneemt. In fileverkeer daarentegen kiezen wij voor de stand ‘D’ in de aandrijflijn, omdat je juist daar een beetje rol in de auto wilt houden.

Actieradius nadert de 400 kilometer

Overigens neemt die actieradius lekker toe nu de zon weer wat hoger aan de hemel staat. We zitten inmiddels op een ‘recordwaarde’ van net geen 400 kilometer, maar daar moeten we bij aantekenen dat het qua temperatuur nog amper boven de twintig graden is geweest. Uiteindelijk zal de opgegeven 425 kilometer rijbereik gehaald worden.

Tekst & foto’s: Werner Budding

Vorig artikelTata Motors wil verkoop elektrische voertuigen nog dit jaar verviervoudigen
Volgend artikelArtega na faillissement overgenomen door Electric Brands

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in