Duurtest BMW iX xDrive40 – 19.930 kilometer

Duurtest BMW iX xDrive40

Het leven met een auto doet soms denken aan een persoonlijke relatie. Soms is er liefde, soms zijn er irritaties en knorrigheid naar elkaar.

Eigenzinnig navigatiesysteem

Want waarom kan het navigatiesysteem nou niet direct activeren zodra de iX op contact staat? Soms duurt het zomaar een seconde of twintig voor je het systeem opdrachten kunt geven. Dat doet denken aan zo’n oude tv, die even voldoende moed verzamelt om dan het juiste beeld door te geven. En het gekke is, er zijn ook momenten dat het navi-systeem direct activeert; zal wel met de verbinding te maken hebben. Ja, je kunt natuurlijk wel eerder tegen de stembediening kletsen, maar da’s dan tegen dovenmansoren. Juist ja, die vergelijking tussen een auto en partner. Nou is die stembediening sowieso toch wat eigengereid. ‘Navigeer naar huis’ resulteert soms in ‘Hasselt’. ‘Nee, we hoeven niet naar Hasselt’.

Ideaal camerasysteem

Terwijl de rest van het mediasysteem heerlijk vlot reageert. Drukopdrachten via het aanraakscherm verlopen supersnel; niks vertraging. En zodra je de kristallen ‘versnellingsknop’ van R naar D beweegt, verandert de aandrijfrichting niet alleen, maar ook verspringt het camerastandpunt razendsnel van de neus naar de kont. Vaak hebben dergelijke camerasystemen in auto’s nogal wat tijd nodig om te switchen. Ideaal is het 360-graden camerasysteem. Je kent zo’n situatie wel: je parkeert je auto in de buurt van een paaltje, stapt uit en een tijdje later kom je terug. Terwijl je instapt, weet je onbewust dat er een ‘hindernis’ in de buurt van de auto staat. Beschik je dan niet over een 360-graden camera, dan zal je moeten uitstappen om een rondje om de auto te maken. In de iX volstaat het om op het scherm te kijken. Eventueel kun je specifiek op het scherm de kant van de auto bekijken waar het paatje staat.

Regeneratie

Elke elektrische auto heeft een regeneratiestand. Een modus waarin de aandrijflijn energie terugwint tijdens de momenten dat de auto uitrolt of remt. In veel auto’s is het regenereren meervoudig in te stellen. Bij de iX kun je sowieso kiezen tussen het wel of niet terugwinnen van energie. Druk je de kristallen ‘versnellingsknop’ niet in ‘D’, maar in ‘B’, dan regenereert (en remt) de BMW een fractie steviger. Bovendien komt de iX in die stand geheel tot stilstand. Ideaal, vinden wij, in stadsverkeer.

Kun je een beetje anticiperen en ben je in staat om het verkeer goed in te schatten, dan doorkruis je de stad zonder ook maar een keer het rempedaal aan te tikken. Elke ‘afremactie’ levert op die manier energie op, waardoor de actieradius toeneemt. In fileverkeer daarentegen kiezen wij voor de stand ‘D’ in de aandrijflijn, omdat je juist daar een beetje rol in de auto wilt houden.

Actieradius nadert de 400 kilometer

Overigens neemt die actieradius lekker toe nu de zon weer wat hoger aan de hemel staat. We zitten inmiddels op een ‘recordwaarde’ van net geen 400 kilometer, maar daar moeten we bij aantekenen dat het qua temperatuur nog amper boven de twintig graden is geweest. Uiteindelijk zal de opgegeven 425 kilometer rijbereik gehaald worden.

Tekst & foto’s: Werner Budding

Vorig artikelTata Motors wil verkoop elektrische voertuigen nog dit jaar verviervoudigen
Volgend artikelArtega na faillissement overgenomen door Electric Brands

1 REACTIE

 1. Ik rijd sinds januari een ix 40. Het bereik neemt naar de zomer toe en van de 312km in januari zit ik nu soms op 435km. Ik ben positief over het rijden met de IX. (inmiddels bijna 14.000 km ver)

  Positieve punten:
  1. De IX is stil en comfortabel.
  2. AR navigatie is erg leuk en (soms) ook handig; de head-up display werkt fijn.
  3 . Rijden in bijv de bergen is comfortabel. Veel koppel tot je beschikking en wat je berg op
  extra verbruikt krijg je voor een groot deel weer terug als je regeneratief de berg
  af rijdt.
  4. Laadstress aanvankelijk wel iets maar die is nu in Ned/Duitsland wel helemaal weg
  Het bereik is in juni doorgaans 380- 430 km. (Autobahn Duitsland met 120kmh 22.3 kWh
  na 850 km) (In januari was het bereik overigens tussen 310-330 km)
  Snelladen van bijv 15% – 85% = van 150kWh via 120 -90 naar 60 en 45kWh in 28 minuten
  5. Caravantrekken: 1800kg tussen 20-80 % in de zomer 140-160km; bij “leegrijden” haalde ik 200km. Caravan ligt er nauwelijks voelbaar achter zoals bij een X5)

  Kritische noten:
  1. spraakcontrole werkt bijna niet. Ze begrijpt bijna geen enkele opdracht.
  2. Verbinding met de server duur inderdaad vaak 15-20 seconden.
  punt 1 -2 zou met een update in augustus 22 worden opgelost. Alle BMW’s hebben er last van maar BMW (en de meeste autobladen) houden zich hierover muisstil. Pas als je bij BMW door vraagt komt er iets van het probleem naar voren. Tot op heden (6 mnd) nog nooit 1 bericht ontvangen in de trend van:”excuus maar dit en dit en dit functioneert niet als afgesproken maar we werken er aan.”. Als je BMW nl. krijg je altijd wel snel netjes antwoord maar ze kunnen / weten ook niets. De fabriek aanschrijven is bijkans onmogelijk.

  3. Gebaren: alleen vooruit spoelen/ scherm op zwart zetten werken. Terugspoelen nada.
  4. Draaicirkel is groot waarbij de koets niet echt overzichtelijk is. Camera’s werken snel maar geven toch vaak een wat vertekend beeld. Is wennen.
  5. Navigatiesoftware: voor aangeven laadstations onderweg niet echt gebruiksvriendelijk. (ABRP.com is een uitkomst).

  6. Het algoritme van het bereik is soms niet echt te volgen. Zo had ik wel eens bij een warmere dag 20 graden een veel kleiner bereik dan in maart toen het kouder was. Tijdens de rit corrigeert ditt wel weer. Terwijl de echte” kilometers worden weggetikt – nemen de kilometers van het bereik veel langzamer af! (5 echte kilometers terwijl het bereik maar 3 km daalt!)

  tot slot. er zijn bijna 600 in NL verkocht (Kentekenradar) Ik heb er tot op heden 1 gezien.
  Op de autobahn in Duitsland 0 ook niet bij het snelladen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in