Duurtest BMW iX xDrive40 – 10.024 kilometer

Zo dan, de eerste zesduizend kilometer zijn onder de wielen van de iX xDrive40 door. En we zijn blij, zeker als we de ‘prijspalen’ bij de tankstations langs de Nederlandse snelwegen zien.

Veel goedkoper rijden

Schrik niet als je langs de A1 zo maar 2,18 euro voor een litertje euro95 moet aftikken. Nou gaat er in een flinke SUV zomaar 70 liter aan brandstof, waarmee je bij een lege tank een bonnetje scoort met 140,- euro. Pijnlijk, ja, best wel. Thuis de lege accu in je iX vullen kost je zo’n vijftien euro. Oké, daarmee kom je zo’n 300 kilometer ver mee, in de benzine gestookte SUV zo’n tweeënhalf keer verder. Maar omgerekend is dat nog altijd heel veel goedkoper. Met de dreigende spanningen in Oekraïne is het zeer de vraag wat de energieprijzen verder zullen doen. Dus wellicht dat de prijs van een kWh de komende tijd zal stijgen. Maar de kans dat benzine significant in prijs daalt is tamelijk klein. Als milieupaus Frans Timmermans zijn zin krijgt, gaan we naar de drie euro per liter, maar, zo ver is het nog niet.

Aan trekkracht geen gebrek

Een elektromotor is een elektromotor, zou je zeggen. Maar nee, daar denkt BMW toch wat anders over. De Beierse autoclub is niet voor niets een fabrikant van motoren. De elektromotoren in de iX zijn van het type zonder permanente magneet. Dat heeft twee voordelen: er zitten geen zeldzame aardmetalen in verwerkt, dus minder aanslag op moeder natuur, en de rotor kan wat nauwkeuriger worden aangestuurd, hetgeen zorgt voor een beter te doseren gaspedaalreactie. Overigens loopt de koppelafgifte ook wat langer door, maar met zijn dik 600 Nm aan koppel is er sowieso geen gebrek aan trekkracht. Doordat de iX altijd over vierwielaandrijving beschikt, vandaar de naam iX, zijn aandrijfreacties niet voelbaar in de besturing. Bij een voorwielaangedreven EV wil je nog wel eens wat trekbewegingen in het stuur ervaren. Maar ook door het nauwkeuriger afgeven van kracht op beweging van het rechterpedaal, kun je jezelf soepeler door het verkeer loodsen.

Praktijkervaringen

De eerste iX-en gaan richting de nieuwe eigenaren. En zo druppelen ook de eerste praktijkervaringen binnen, op redactie@e-drivers.com. Paul Mengelberg heeft inmiddels 1500 km met zijn iX xDrive40 afgelegd. Hij levert ons een keurig dossier met testnotities aan: ‘rijdt erg comfortabel’, ‘bereik 310-350 km afhankelijk van de temperatuur’, ‘verbruik gemiddeld 23-24 kW per 100 kilometer bij 100-110 km/u’, ‘snelladen (mits accu <50%) tot 140 kWh’. Kijk, klare cijfers. Die niet of nauwelijks bij onze bevindingen vandaan liggen.

Wij scoorden aan een Fastned charger zelfs 152 kWh, terwijl BMW 150 kWh opgeeft. Vermoedelijk hebben we een iets zwaardere rechtervoet dan Paul heeft; ons rijbereik hangt zo rond de 300 kilometer per volle accu. Daarbij verwarmen we de boel steevast van tevoren, via de BMW-app. Da’s namelijk lekkerder voor de accu, als ook voor de inzittenden.

Augmented reality

Mengelberg oordeelt over het augmented reality navi-systeem: ‘vooral een leuke gadget’. Wij vinden het echt een toegevoegde waarde. Er zijn situaties, denk bijvoorbeeld aan een gecombineerde kruising of een aan elkaar geknoopte rotonde. Dan heb je weinig aan stemassistentie. Veel fijner is het om dan via augmented aanwijzingen op het navigatiesysteem fictieve pijlen te zien, die exact meebewegen met de bocht die je dient te maken om de juiste route te rijden.

Aanhanger trekken

Best bijzonder is dat je in de iX xDrive40 een knaap van een aanhanger mag trekken, tot maximaal 2500 kilo geremd gewicht. Goed, dat de netto 71 kW accu dan wat vlotter leeg raakt, mag geen geheim zijn. Reken met een dergelijk gewicht op een halvering van het praktijkbereik.

Stembediening

Mengelberg meldt verder dat zijn iX op spraakles moet. De stembediening ‘bakt er op dit moment niets van’. Ook onze iX zou iets beter moeten luisteren. Gevoelsmatig wist de BMW iX3 nauwkeuriger stemopdrachten op te voeren. Paar dagen naar de nonnen in Vught misschien, of gewoon even aan de digitale monitor en opnieuw programmeren, dan luistert de iX vast weer wat beter.

Vorig artikelPrototype van de nieuwe BYD Seal is gesignaleerd
Volgend artikelMogelijk een elektrische versie van de Ford Puma in 2024

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in