Kia Picanto elektrisch?

Dure accu lijkt komst van elektrische Kia Picanto voorlopig in de weg te zitten

Kia gaat mogelijk een elektrische versie van de kleine Picanto auto lanceren. Logisch, er komen steeds meer kleine elektrische auto’s op de markt en dan wil je niet achterblijven. Volgens Emilio Herrera, Chief Operating Officer van Kia Motor Europe, is de prijs van de accu nog wel een belangrijk struikelblok.

Wachten op betaalbare accu

De Picanto is een van de meest betaalbare kleine auto’s op de markt. De prijs van de accu heeft dan ook een grote invloed op de uiteindelijke consumentenprijs. En die is in het segment van de Picanto ontzettend belangrijk. Door de huidige hoge prijs van accu’s zou een elektrische Kia Picanto voor de doelgroep niet interessant zijn. Om daadwerkelijk een elektrische Kia Picanto op de markt te kunnen brengen, moet er een betaalbare accu beschikbaar zijn. Die elektrische Picanto gaat er heus wel een keer komen, vertelt Herrera in een interview met Automotive News. Hij vertelt dat Kia vroeg of laat toch wel zal moeten, vanwege gezien de steeds strengere CO2-grenswaarden voor de verkoop van nieuwe auto’s.

Strategie noodgedwongen aanpassen

De autofabrikanten in Europa hebbenop het gebied van kleine auto’s moeite om goed in te kunnen spelen op de strengere emissiegrenswaarden van de Europese Unie. Deze dwingen hen om die auto’s uit te rusten met dure, nieuwe technologie terwijl er al amper winst op die modellen wordt gemaakt. Daarom zien fabrikanten soms geen ander uitkomst dan die modellen maar uit het programma te halen. Zo wil Ford in Europa stoppen met de Ka+ en gaat Opel de Karl- en Adam-modellen uit het programma helen. De Volkswagen Group heeft weer andere maatregelen genomen, die gaat de verbrandingsversies van de VW Up!, Skoda Citigo en Seat Mii vervangen door elektrische modellen. Kia is niet van plan om de Picanto uit het programma te halen. Kleine auto’s zijn gewoon te belangrijk in Europa. Volgens JATO Dynamics zijn de micro- en kleine autosegmenten samen goed voor 26 procent van de EU-markt. In landen als Italië zijn ze zelfs goed voor 50 procent van de markt.

Ontwikkelen van elektrische auto van 10.000 euro is niet erg realistisch

De vraag is natuurlijk ook of de prijzen van accu’s echt wel zover gaan zakken, dat kleine elektrische auto’s bijna net zo betaalbaar worden als de versies met verbrandingsmotor. Herrera betwijfelt dat omdat de techniek in kleine auto’s een ware uitdaging is. Hoe kleiner, hoe ingewikkelder. Renault kondigde op de IAA aan dat het binnen vijf jaar een elektrische auto van 10.000 euro in Europa zou lanceren. Herrera vindt dit een gedurfde uitspraak: “Het ontwikkelen van een elektrische auto van 10.000 euro in deze periode is dus zeer uitdagend en niet erg realistisch”. Toch onderzoekt Kia volgens Herrera de mogelijkheid van een elektrische Picanto. “Er is nog geen bevestiging, maar we zijn echt op zoek,” zei hij. Hopelijk biedt de synergie met zustermerk Hyundai, waar wordt gekeken naar een elektrische versie van haar kleine auto i10, voldoende mogelijkheden.

Autofabrikanten moet niet afhankelijk zijn van druk van de overheid

Herrera zei ook dat autofabrikanten zich niet te veel aan moeten trekken van de druk van de overheid, die de fabrikanten uitdaagt om de prijsverschillen tussen auto’s met verbrandingsmotor en met elektromotor op elkaar af te stemmen. Over een paar jaar zijn er volgens hem waarschijnlijk zoveel elektrische auto’s op de weg dat de stimuleringsmaatregelen worden afgeschaft.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven