Duizend Hyzon waterstoftrucks naar de havens van Rotterdam, Antwerpen en Duisburg

HyTrucks is een nieuw consortium dat wordt gevormd door Air Liquide, DATS 24 en de havens van Rotterdam, Antwerpen en Duisburg. Dit consortium wil tegen 2025 maar liefst duizend waterstoftrucks inzetten en ook een eigen tankinfrastructuur opzetten.

Het project moet bijdragen tot emissievrij goederenvervoer tussen Nederland, België en West-Duitsland. De deelnemende partners omschrijven hun initiatief als “een van de grootste Europese projecten voor de invoering van emissievrije zware bedrijfsvoertuigen in de meest verkeersintensieve gebieden van Europa”. Men beschouwt het voornemen van HyTrucks als een “belangrijk project van gemeenschappelijk Europees belang” (IPCEI) waardoor het in aanmerking komt voor speciale financiering op verschillende niveaus.

Jaarlijks moeten de duizend waterstoftrucks als het goed is meer dan 100.000 ton CO2-uitstoot besparen. Om de trucks van brandstof te voorzien, gaat men 25 waterstoftankstations realiseren. De locaties wil men zodanig bepalen dat er een betrouwbaar netwerk tussen Antwerpen, Rotterdam en Duisburg ontstaat.

Hyzon Trucks

Ook Hyzon Motors treedt op als consortiumpartner. Het Amerikaanse bedrijf meldt in een persbericht dat het is geselecteerd om de zware waterstoftrucks te leveren. Deze zouden wel eens in de provincie Groningen kunnen worden gebouwd. Daar werkt Hyzon immers samen met Holthausen in de vorm van de joint venture Hyzon Motors Europe.

Craig Knight, CEO van Hyzon: “Samenwerkingsverbanden spelen een centrale rol in deze inspanning en zijn de sleutel tot het wereldwijd opschalen van waterstofmobiliteitsoplossingen, dus we zijn verheugd om ons aan te sluiten bij de prominente leden van HyTrucks en onze bewezen emissievrije zware trucks te leveren om Europa te helpen tegen 2025 duizend waterstofaangedreven vrachtwagens op de weg te brengen.”

Hyzon Motors beweert ook lid zijn van een Europees consortium van automobielbedrijven dat als gemeenschappelijk doel heeft om tegen 2030 tot 100.000 H2-vrachtwagens in te zetten.

Eerst in Antwerpen?

De haven van Antwerpen had in mei al aangekondigd dat men daar een paar honderd waterstoftrucks wil inzetten. Dat maakt het waarschijnlijk dat het initiatief daar zal starten. Er is tot dusver nog niet bekendgemaakt over het aandeel van de havens van Rotterdam en Duisburg.

“Wij zijn overtuigd van de centrale rol die waterstof zal spelen in de energietransitie, met name in zware toepassingen,” benadrukt Diederick Luijten, Vice President Hydrogen Energy Europe bij consortiumpartner Air Liquide.

Vorig artikelDe Concept Recharge laat zien hoe de toekomstige elektrische Volvo’s eruitzien
Volgend artikelBugatti straks onderdeel van joint venture van Porsche en Rimac

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in