dinsdag, 23 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsDuitsland gaat tankstations mogelijk verplichten om laadpunten te plaatsen

    Duitsland gaat tankstations mogelijk verplichten om laadpunten te plaatsen

    Nederland stimuleert elektrisch rijden door middel van een gunstiger bijtellingspercentage voor zakelijke rijders en een aankoopsubsidie voor particulieren. Iets soortgelijks doen ze in Duitsland ook. Maar men wil daar de oplaadinfrastructuur mogelijk ook een impuls geven door laadpunten bij tankstations te verplichten.

    Gelukkig is de lobby van de automobielfabrikanten, die liever auto’s met verbrandingsmotoren wilden blijven bouwen, mislukt. Europa gaat ‘vol’ voor elektromobiliteit. De meeste EU-landen stimuleren het gebruik van elektrische auto’s door middel van aankoopsubsidies en slooppremies. In Duitsland is de regering is ook nog eens van plan om 2,5 miljard euro te investeren in de verbetering van de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen en het versterken van de concurrentiepositie van de Duitse productie van accu’s en accucellen.

    Tot nu toe alleen proefprojecten

    De Duitse branchevereniging MWV, waarin de exploitanten van ongeveer 14.500 tankstations zijn vertegenwoordigd, meldt dat er bij wij ze van proef een aantal exploitanten en oliemaatschappijen zijn begonnen met het plaatsen van oplaadpunten op hun locaties. Marktleider Aral nog slechts vijf snellaadstations operationeel, Shell is al veel verder en had eind 2019 al 50 snelle oplaadpalen met 100 oplaadpunten in gebruik. Bovendien volgen er nog eens 50. Maar het is bemoedigend dat de exploitanten er mee bezig zijn. Aral is ook al enige tijd aan het onderzoeken hoe het “tankstation van de toekomst” er uit zou moeten zien. Maar voorlopig zijn de meeste snellaadstations langs de Duitse wegen van ondernemingen in de e-mobiliteit, die zich vaak gedwongen zien om met een plekje ‘achteraf’ genoegen te nemen. Een doorn in het oog van de Duitse overheid.

    Verplichte laadpunten bij tankstations

    Er zijn nog geen concrete details bekend over de geplande verplichte “leveringsbehoefte” waardoor tankstations niet alleen brandstofpompen maar ook laadpunten moeten hebben. Het plaatsen van snelladers houdt ook nogal wat in, voor de tankstations. Tanken doe je in een paar minuten, laden duurt al gauw een half uur. Elektrische auto’s staan er dus veel langer. Dat kost dus veel ruimte, terwijl het aantal klanten momenteel nog maar heel gering is. Daarom nemen veel exploitanten een afwachtende houding aan. Om deze ‘kip en ei’ problematiek een einde te maken, overweegt de Duitse overheid om ze gewoon te verplichten om snelladers te plaatsen. Maar er is nog niets concreets bekend.

    Uniform betaalsysteem

    Ook zijn de Duitsers zo verstandig om een uniform betaalsysteem voor oplaadpunten in te willen voeren. Men wil af van de wirwar aan laadpassen. Dit nieuwe betaalsysteem zal dan wel compatible moeten zijn met de talloze abonnementsvormen en tariefstellingen die nu nog in gebruik zijn.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos