Duitse tankstations moeten verplicht laadzuilen plaatsen

Shell Recharge

Het staat er vrij onopvallend in het Duitse masterplan, maar het staat er wel degelijk. In het masterplan over e-mobiliteit van de Duitse regering staat dat het in de toekomst bij alle tankstations mogelijk moet zijn om elektrische auto’s op te laden. De branche is alleen niet erg enthousiast.

Snellaadzuilen bij 50 Shell-stations

Toch gaan de eerste benzinemaatschappijen overstag. Zo kunnen e-drivers in Reutlingen en Neu-Ulm hun elektrische auto’s opladen bij Shell-tankstations. Dat gaat bovendien lekker vlot. Shell is namelijk zo verstandig geweest om er 300 kW snellaadzuilen te plaatsen. Het feit dat de twee locaties in Zuid-Duitsland liggen is waarschijnlijk geen toeval. De energie komt namelijk van de in Baden-Württemberg gevestigde energieleverancier EnBW. Maar volgens Jan Toschka, die de leiding heeft over de Shell tankstations in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, is dit pas het begin. Shell en EnBW willen een eerste serie snellaadstations plaatsen bij 50 Shell-stations. Meer nieuws hierover volgt volgens Toschka op korte termijn.

Aral doet het wat rustiger aan

Ook Aral gaat investeren in snelladers. De dochteronderneming van BP heeft zojuist haar tankstation aan de -jawel – Rudolf-Diesel-Straße in Wittenburg uitgerust met twee snellaadzuilen met een maximaal vermogen van 320 kW. Aral-bestuurslid Patrick Wendeler legt uit dat een hoge oplaadsnelheid belangrijk is, zodat de volgende klant zo snel mogelijk aan de beurt is. “We kunnen een ideaal aanspreekpunt zijn voor elektrische autobestuurders, mits het opladen net zo snel gaat als het tanken van vloeibare brandstoffen”, legt hij in een interview met het magazine Edison uit. Er zijn in Wittenburg ook twee oplaadpunten met 22 kW AC, wat voldoende is voor plug-in hybrides.

Verder is Aral momenteel bezig met het opzetten van oplaadpunten bij vijf andere tankstations in Duitsland. Het bedrijf zegt dat er nog meer oplaadpunten denkbaar zijn, mits op de middellange tot lange termijn een levensvatbaar bedrijfsmodel kan worden gerealiseerd. Overigens is Aral ook bezig met een studie over het tankstation van de toekomst, waarover later meer.

Leveringsverplichting

Ook andere ketens van tankstations, zoals Total, willen oplaadpunten opzetten. Maar in totaal gaat het nog lang niet zo snel als de Duitse regering wil. Die heeft namelijk in haar masterplan voor het opladen van de infrastructuur geschreven dat “er bij alle bijna 14.500 tankstations in Duitsland ook laadpunten zullen worden aangeboden”. En niet vrijwillig, maar als leveringsverplichting. De Duitse regering vindt dat er leveringsverplichting moet worden opgelegd om ervoor te zorgen dat er bij alle tankstations in Duitsland ook oplaadpunten worden aangeboden. De exploitanten van de tankstations voelen zich overweldigd en de branche reageert op dit moment negatief op de strekking van het beleid. Men weet nog niet, zo vertelt Shell, of de e-drivers überhaupt wel op grote schaal bij de tankstations wilden laden. Misschien doen ze dit liever thuis of op het werk.

Elektrische auto’s niet in deze vorm subsidiëren

De branchevereniging vindt de er in Duitsland al genoeg subsidies voor elektrische auto’s zijn.  Verdere indirecte subsidies “in de vorm van verplichte laadzuilen bij tankstations, die uiteindelijk door de brandstof tankende klant zouden moeten worden betaald, zijn daarom niet nodig”, aldus Christian Küchen, de directeur van de branchevereniging.

Liever klimaatneutrale brandstoffen

Küchen vindt het zinvoller om klimaatneutrale synthetische brandstoffen te bevorderen. Hierdoor kunnen de huidige auto’s met verbrandingsmotoren ook bijdragen aan de bescherming van het klimaat. Dat is ook het standpunt van de TIV, de belangengroep van tankstations, waarin de exploitanten van de tankstations hun krachten hebben gebundeld. Deze klimaatneutrale brandstoffen kosten momenteel echter vier tot negen euro per liter, zegt verenigingswoordvoerder Herbert W. Rabl. Daarom zou het niet mogelijk zijn zonder overheidssubsidies om ze concurrerend te maken. Maar ze hebben wel een voordeel: de bestaande infrastructuur van tankstations kan verder worden gebruikt.

Overweldigd

In het geval van een versnelde bouw van laadzuilen bij tankstations kon Rabl zich “niet voorstellen hoe dat zou moeten werken.” Veel tankstations hebben niet eens voldoende krachtige elektriciteitsaansluitingen. Het is ook niet duidelijk wat precies bedoeld wordt met een oplaadpunt. Hij voelt zich dan ook overweldigd door de politiek. Hij klaagt dat nog niemand met de TIV heeft gesproken over de uitvoering.

Haalbaarheid wordt onderzocht

De coalitie heeft in haar masterplan voorzien in de mogelijkheid van uitzonderingen – maar alleen in individuele gevallen. Het is ook nog niet duidelijk wanneer de tankstations verplicht zijn om een laadstation te hebben. Het Duitse ministerie van Verkeer vertelde aan Edison dat de regering de concrete uitvoering momenteel onderzoekt.

Vorig artikelWordt de Fisker Ocean de eerste echte concurrent voor Tesla?
Volgend artikelSono Motors komt nog maar een paar miljoen tekort

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in