onderzoekers accu's geautomatiseerd recyclen

Duitse onderzoekers willen accu’s geautomatiseerd recyclen

Onderzoekers van de Hogeschool Esslingen hopen de accupakketten van elektrische auto’s geautomatiseerd te recyclen en het herwonnen materiaal voor nieuwe accu’s te gebruiken. Ze plannen een ontmantelingsfabriek voor EV-accu’s. Het onderzoek zal zich richten op het geautomatiseerde recyclen van NMC-recyclaten (nikkel, mangaan, kobalt) en het gebruik van het gerecyclede materiaal in nieuwe producten.

DeMoBat moet accu’s gerobotiseerd ontmantelen

Concreet onderzoekt het onderzoeksproject “DeMoBat” hoe robots accu’s en elektrische aandrijvingen kunnen ontmantelen om deze dus efficiënter te recyclen. Het totale financieringsvolume bedraagt 13 miljoen euro en is gespreid over vier jaar. Het project is volgens de verantwoordelijken uniek in Duitsland. De Hogeschool Esslingen krijgt van het Umweltbundesamt 600.000 euro aan directe financiering voor de bouw van een ontmantelingsfabriek. Er zal een competentiecentrum worden opgericht voor technologische en economische ondersteuning.

Recyclen en hergebruiken NMC-recylaten

De wetenschappers van het Instituut voor Duurzame Energietechnologie en Mobiliteit van de Hogeschool Esslingen maken deel uit van een consortium van 13 projectpartners. Deze zijn afkomstig uit de industrie, het bedrijfsleven en de wetenschap. De komende drie jaar zullen de onderzoekers twee aspecten van het gezamenlijke project onderzoeken. Dit zijn het recyclen van accucellen, en in het bijzonder de productie van zogenaamde NMC-recyclaten. Deze afzonderlijke componenten zoals nikkel, mangaan en kobaltoxide moeten industrieel en automatisch kunnen worden gerecycled met behulp van milieuvriendelijke processen. Ook werken de onderzoekers aan de toevoeging van gerecycled materiaal bij de productie van nieuwe accu’s.

Betere milieubalans

“Als het onderzoeksproject erin slaagt om afzonderlijke componenten zoals kobalt, nikkel en grafiet in een industrieel en geautomatiseerd proces te recyclen met behulp van verschillende milieuvriendelijke methoden, maken we ons minder afhankelijk van de invoer van grondstoffen. Ook kunnen we ook de milieubalans van elektrische voertuigen aanzienlijk verbeteren”, zegt de minister van Milieu van Baden-Württemberg, Franz Untersteller.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven