uniform Europees betalingssysteem

Duitse minister pleit voor uniform Europees betalingssysteem

Politici en vertegenwoordigers van de industrie hielden begin deze maand een virtuele conferentie over de laad-en waterstofinfrastructuur. Hierin sprak de Duitse minister van Verkeer en Waterstaat Andreas Scheuer zich uit voor een Europees uniform betalingssysteem voor het opladen én tanken van waterstof.

Grensoverschrijdend oplaadnetwerk

“Alleen al door de elektrificatie van het transport kunnen we miljoenen tonnen CO2 besparen. Een absolute voorwaarde hiervoor is een goed ontwikkeld en grensoverschrijdend oplaadnetwerk in Europa. Dat moet een ongecompliceerd en snel opladen garaneren”, aldus Scheuer. “Naast het opbouwen van het netwerk hebben we ook veel andere plannen, vooral op het gebied van klantvriendelijkheid: We willen een uniform Europees betalingssysteem voor het opladen van elektriciteit en het tanken van waterstof.

Om de omschakeling naar alternatieve aandrijvingen en brandstoffen te laten slagen, is een tank- en laadinfrastructuur nodig die “universeel, gebruiksvriendelijk en technologisch up-to-date” is. Dit vereist een passende regelgeving. Die moet het mogelijk maken om in alle lidstaten van de EU de infrastructuur voor het in rekening brengen van de kosten te standaardiseren. Dit zorgt tevens voor prijstransparantie en uniforme betalingssystemen. “Alleen dan is de consument bereid om over te stappen op elektromobiliteit”, benadrukt het Duitse Bondsministerie van Verkeer en Waterstaat (BMVI). Het Duitse ministerie zal de resultaten van de discussie samenvatten voor de Europese Commissie. Het doet aanbevelingen voor de komende herziening van de richtlijn inzake de ontwikkeling van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen.

Nieuwe Mobiliteitsaanpak

Met een “Nieuwe Mobiliteitsaanpak” wil Duitsland het vervoer in heel Europa focussen op duurzaamheid en klimaatbescherming en tegelijkertijd de toekomst van de economie, de bedrijven en de werkgelegenheid in de EU veiligstellen door te investeren in de toekomst, aldus het ministerie.

2 Comments

 • Maarten Hachmang| 08/09/2020 bij 22:29 (Bewerk)

  Ironisch genoeg noem je nu al vier betaalmiddelen. Een mens draagt de hele dat gemiddeld 10 passen bij zich. Een laadpas is er maar één. Volgens mij wordt hier dus een probleem bij een oplossing gezocht, aangezien niemand de échte oplossing (betaalterminals) wil financieren. Een ‘Europees’ betalingssysteem voegt in mijn ogen juist extra complexiteit toe.

 • CouchCowBwoi| 08/09/2020 bij 13:00 (Bewerk)

  Goh! Zou erg slim zijn met oog op de toekomst … Weg met al die verschillende laad pasjes. Betalen, zoals je bijvoorbeeld bij een onbemand benzine station doet met je bankpas, creditcard, (smartphone) of tankpas makkelijk, en wat mij betreft uniform genoeg 👍🏽

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven