DS3 Crossback e-Tense, rij-impressie door Werner Budding

Technisch is de DS3 e-Tense hartstikke overeenkomstig met de Opel Corsa-e, de Peugeot e-208 en de Citroen E-C4, maar toch is er veel anders aan de DS3 e-Tense. Voor dat onderscheid betaal je, en flink ook.

Fashion is doorgaans kostbaar. Voor een overhemd van een erkend modelabel betaal je meer dan hetzelfde hemd dat je bij Zara kunt aanschaffen. Vanuit die optiek redenerend, heeft het PSA-concern het merk DS opgericht. Een bijzondere vormgeving, anders, voorzichtig premium en kleurrijk, dat is waar DS voor staat, en waar je als consument voor betaalt. Want die Avantgarde-stijl in DS3 Crossback-vorm met een elektrische aandrijflijn kost minimaal 42.290 euro, en laat je je verleiden tot de aanschaf van de DS3 e-Tense met Performance Line dan ga je over de 45 mille heen.

Da’s veel geld, en tegelijkertijd niet veel minder geld dan je voor een basis-Tesla Model 3 moet neertellen. Ben je gecharmeerd van de techniek van deze DS3 e-Tense, maar hoeven al die frivoliteiten niet zo voor jou, dan loont het om voor de Opel Corsa-e te gaan. Die kost een fractie meer dan dertig mille, en komt ook 320 km ver op een tankje energie.

DS3 rij-impressie

Haute couture

Maar goed, dan mis je tal van fijne snuisterijen, zoals een prachtig afgewerkt dashboard, nota bene met suède. Erg fraai. Natuurlijk, het multimediasysteem is een bekende unit van PSA, maar alles wat er omheen zit, de kunststoffen, het afwerkingsniveau, de pasvorm, het doet allemaal denken aan haute couture. Inderdaad, zoals de DS van weleer eigenlijk ook haute couture was. In beginsel is het even wennen om met het centraal geplaatste cluster van knoppen om te gaan, waar je de ramen mee bedient. Maar daarna zitten alle belangrijke locaties vanzelf in je hoofd. Heel prettig in het gebruik is het keyless entry systeem, dat lekker vlot de deuren van het slot haalt als je in de buurt bent. Als je althans de sleutel in je zak hebt. De deurgrepen schieten naar buiten, een geste waarmee de DS3 je welkom heet.

Rijplezier

Het e-CMP-platform weet goed om te gaan met de 1600 kilo zware e-Tense. Het comfortniveau van Citroën’s van lang geleden haalt de DS3 niet. Dat kan natuurlijk ook niet met een conventioneel onderstel waar schroefveren voor de gerieflijkheid zorgen. Toch ervaarde ik in de DS3 e-Tense een mooie mix van comfort met voldoende gevoel in het onderstel. Gevoel met wat er gebeurt onder de auto, zelfs voorzichtig wat betrokkenheid bij het rijden. En vooral dat laatste levert rijplezier op. De DS3 e-Tense is vlot, maar dan ook weer niet heel vlot. Met de 136 pk en 260 Nm leverde elektromotor, die voorin is geplaatst en dan ook de voorwielen aandrijft, sprint de elektrische DS3 in iets minder dan 9 sec naar 100 km/h. In Duitsland kun je de linkerbaan gerust vermijden, de maximum snelheid is namelijk begrenst op 150 km/h. Hoewel de DS3 een SUV-achtig voorkomen heeft, is en komt er geen variant met vierwielaandrijving.

Zou steviger mogen regenereren

Inzake laadspecificaties volgt DS de huidige trend. Aan een DC-lader pompt er maximaal 100 kW de 50 kWh-accu in. Thuis, als je althans driefase kunt bieden met je laadpunt, dan haal je maximaal 11 kW. Keurige cijfers. Zoals ook de opgegeven actieradius van 320 kilometer helemaal niet verkeerd is, temeer je in de praktijk bij alle huidige elektrische auto’s van PSA betrekkelijk dicht bij de fabriekswaarde kunt komen. Het regenereren zou voor mij iets enthousiaster mogen. Je kunt het ‘remmend vermogen’, om op die manier energie terug te winnen, instellen op twee standen. Maar de stevigste stand had wat steviger mogen afremmen, waardoor je gemakkelijker het one-pedal driving kunt realiseren.

Gunstig bijtellingstarief

Overall is de DS3 Crossback e-Tense een leuke auto. De vormgeving moet je aanspreken, zoals dat ook geldt voor de modieuze kleding. En alleen als je enthousiast raakt van een apart design, de afwijkende inrichting van het interieur zul je bereid zijn om de stevige prijs te betalen. Weet dat dit jaar deze DS3 nog in het gunstige bijtellingstarief valt, maar weet ook dat er volgend jaar een erg leuk ogende Opel Mokka-e op de markt komt, die een stuk minder kostbaar is. Een Opel, dat wel, en dat klinkt natuurlijk anders dan ‘DS’.

DS3 rij-impressie

Tekst: Werner Budding
Camera: Rob Steltman

Vorig artikelMercedes ontwikkelt nieuw elektrisch platform voor bestelwagens
Volgend artikelEindejaarsactie E-Flux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in