Droomorder voor Canoo

Droomorder van Walmart voor Canoo

De Amerikaanse start-up Canoo heeft zijn eerste droomorder binnen. Canoo, dat het momenteel allesbehalve makkelijk heeft, maakt bekend dat het een grote order van de Amerikaanse supermarktketen Walmart in de wacht heeft gesleept.

De droomorder zou voor Canoo wel eens de redding kunnen zijn. Het bedrijf zit namelijk tot zijn nek in de schulden en er zijn twijfels over de toekomst van het bedrijf. Er gaan al geruchten rond dat Canoo een overnamekandidaat zou kunnen zijn.

Order voor duizenden elektrische bestelwagens

Het betreft een opdracht voor de levering van maar liefst 4500 elektrische bestelwagens van het type Lifestyle Delivery Vehicle (LDV). Dat is de ‘bestelvariant’ van de Canoo Lifestyle Vehicle, dat fraaie elektrische personenbusje. Bovendien omvat de verkoopovereenkomst de optie om het aantal te verhogen tot in totaal 10.000 eenheden.

Productie start eind dit jaar

Rivian kreeg een paar jaar geleden een nog grotere droomorder – voor elektrische 100.000 bestelwagens – van Amazon. Die bestelwagens bestonden toen alleen op papier en zijn nu nog niet in productie. Het zou wel eens kunnen dat Canoo dat eerder voor elkaar heeft. Deze bestelwagen is immers rechtstreeks afgeleid van een model waarvoor Canoo al verregaande plannen heeft. Canoo verwacht dat men daarom eind dit jaar met de productie zal starten.

Klimaatneutraal tegen 2040

Dat houdt in dat Walmart in de loop van 2023 over een groeiend aantal elektrische bestelwagens kan beschikken. Walmart heeft zich voorgenomen om in 2040 klimaatneutraal te werken en heeft grote plannen voor een emissievrij wagenpark. De retailorganisatie heeft in het kader van dat voornemen ook al een grote order geplaatst bij GM-merk BrightDrop en ook 1.100 eenheden van de Ford E-Transit besteld.

Die elektrische bestelwagens zullen vooral worden ingezet voor het bezorgen van (online) bestellingen. In het streven naar klimaatneutraal en emissievrij werken gaat Walmart ook elektrische vrachtwagens inzetten voor de distributie. Men is momenteel bezig met proeven met de Freightliner eCascadia en de Nikola Tre BEV.

Canoo LDV

Verder vermeldt Canoo nog weinig details, laat staan technische gegevens van de LDV. Wat we wel van dit voertuig weten is dat het op Canoo’s eigen MPP-architectuur (Multi-Purpose Platform) is gebaseerd. Daarin zijn de motoren, accumodules en alle andere belangrijke componenten van de aandrijflijn geïntegreerd. De normale Lifestyle Vehicle heeft een accucapaciteit van 80 kWh, waarmee hij een actieradius van 400 kilometer zou moeten halen. De meeste bezorgers halen die afstand bij lange na niet op een dag. We kunnen ons dus voorstellen dat men voor Walmart in een kleiner accupakket voorziet.

Canoo gaf wel wat informatie over de carrosserie van de LDV. De cabine hiervan is geoptimaliseerd voor levering op de ´Last Mile’, ook de laadruimte is aangepast en heeft een inhoud van 3,4 m³.  De Canoo LDV is dus een stuk kleiner dan de Ford E-Transit en de bestelwagens van BrightDrop. Een bewuste keus van Walmart, aangezien men de Canoo LDV wil gebruiken voor “hoogfrequente “stop-and-go”-leveringen en snelle leveringen van deur tot deur”  “met inbegrip van leveringen van kruidenierswaren en levensmiddelen”. Vooral bij het bezorgen van kleinere bestellingen is de Canoo LDV naar eigen zeggen sterk in het voordeel. De modulaire laadruimte kan bovendien naderhand worden aangepast aan eventueel veranderde eisen of omstandigheden.

‘hightech, volledig elektrische lifestyle bezorgvoertuig’

Tony Aquila, CEO van Canoo: “We zijn er trots op dat Walmart, een van de meest geavanceerde inkopers ter wereld, ons hightech, volledig elektrische lifestyle bezorgvoertuig van Amerikaanse makelij heeft uitgekozen als aanvulling op zijn indrukwekkende logistieke mogelijkheden. Onze LDV heeft de draaicirkel van een klein passagiersvoertuig in een parkeervriendelijke compacte voetafdruk, maar het laadvermogen en de laadruimte van een commerciële bestelwagen.”

“Vandaag hebben klanten de dichtstbijzijnde Walmart in hun zak – het is de Walmart app. Door onze last-mile bezorgvloot op een duurzame manier te laten groeien, kunnen we klanten en Walmart+ leden nog meer toegang bieden tot leveringen op dezelfde dag en tegelijkertijd de kosten laag houden,” aldus David Guggina, senior vice president innovatie en automatisering, Walmart US.

 

Vorig artikelACM wil dat laadpalen binnen 12 weken aangesloten worden
Volgend artikelHyundai IONIQ 6: actieradius van ruim 610 km, energieverbruik van minder dan 14 kWh/100 km

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in