H2 Mobility Switzerland Association

Doorbraak voor Zwitserse waterstofassociatie?

Er zijn vier nieuwe leden toegetreden tot de H2 Mobility Switzerland Association. Met de nieuwe leden zou deze organisatie, die het gebruik van waterstof voor mobiliteitstoepassingen wil stimuleren, wel eens voor een doorbraak kunnen staan. De nieuwe leden zijn Camion Transport Ltd., G. Leclerc Transport AG, F. Murpf AG en Tamoil Ltd. Hiermee hebben in totaal acht zwaargewichten van de Zwitserse transport- en mobiliteitsindustrie en tankstationexploitanten gehoor gegeven aan de oproep van H2 Mobility Switzerland Association.

H2 Mobility Switzerland Association

De H2 Mobility Switzerland Association, die een jaar geleden is opgericht, zet zich actief in voor de ontwikkeling van de nationale infrastructuur met als doel om tegen 2023 een landelijk netwerk van waterstof tankstations in Zwitserland op te zetten. De organisatie heeft nu in totaal vijftien leden die zich inzetten voor deze bijzonder milieuvriendelijke vorm van elektrische mobiliteit. Samen vertegenwoordigen deze vijftien leden in Zwitserland een netwerk van meer dan 2.000 tankstations en een vloot van meer dan 4.000 zware bedrijfsvoertuigen. Hierdoor hebben ze de mogelijkheid om in Zwitserland op particuliere basis een H2-infrastructuur op te zetten én om tegen 2023 ‘s werelds grootste vloot van waterstof-elektrische bedrijfsvoertuigen in gebruik te nemen.

H2 Mobility Switzerland AssociationDoorbraak

Jörg Ackermann, voorzitter van de H2 Mobility Switzerland Association, maakt na een jaar de balans op: “Allereerst wil ik onze nieuwe leden welkom heten en de betrokkenheid waarmee zij deze schone vorm van elektrische mobiliteit actief ondersteunen. Met een netwerk van meer dan 2.000 tankstations en een vloot van meer dan 4.000 zware bedrijfsvoertuigen hebben onze leden het potentieel om deze schone technologie te helpen een doorbraak te bereiken in Zwitserland – of het nu gaat om het gebruik van waterstof tankstations of het gebruik van waterstof-elektrische bedrijfsvoertuigen”. Namens de vier nieuwste leden zegt Josef Jäger, directeur van Camion Transport Ltd: “Met deze technologie moet u zich al vroeg aansluiten. Het biedt ons de mogelijkheid om continu en economisch goederen te vervoeren – maar zonder enige uitstoot.”

Voertuigen

Behalve de infrastructuur is ook de beschikbaarheid van voertuigen van groot belang. Ook in dit opzicht loopt Zwitserland wereldwijd voorop. Vanaf eind dit jaar zullen de eerste van de meer dan 1.000 (!) waterstofelektrische bedrijfsvoertuigen van Hyundai op de Zwitserse wegen worden gelanceerd en – in de eerste plaats – door de leden van de H2 Mobility Switzerland Association in de dagelijkse praktijk worden gebruikt.

Voordelen

Jörg Ackermann staat erop: “De voordelen van het rijden op waterstof zijn gewoonweg indrukwekkend. Tanken in een paar minuten en toch elektrisch rijden, met alleen waterdamp als uitstoot, een vergelijkbaar bereik en dezelfde prestaties als bij dieselvrachtwagens en de zekerheid dat alleen gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energiebronnen – dit zijn overtuigende argumenten voor de klanten, de bedrijven en de implementatie van de klimaatdoelstellingen”.

Kip en ei

Over de rol van waterstof in het Zwitserse mobiliteits- en energiesysteem zegt Jörg Ackermann: “Deze vorm van elektrische mobiliteit speelt een nuttige en waardevolle rol in het energiesysteem, omdat het gebaseerd is op lokale hulpbronnen en hernieuwbare energiebronnen. Om het systeem van de grond te krijgen, moeten zowel ‘kip als ei’ – d.w.z. de tankstations, de brandstof en de voertuigen – tegelijkertijd op de markt komen. Dat is precies wat door de inzet van onze verenigingsleden mogelijk wordt gemaakt. Zij bouwen aan de landelijke infrastructuur om in de toekomst in Zwitserland elektrische voertuigen op brandstofcellen met waterstof te kunnen laten tanken”.

1 Commentaar

 • Megelink| 12/05/2019 bij 02:27

  Een belangrijk nadeel van elektrolyse en waterstof als brandstof voor personenwagens, is de matige efficiëntie. Voor de productie van waterstof en het omzetten via de brandstofcel is veel energie nodig en het proces kent veel verliezen. Immers, eerst moet waterstof geproduceerd worden met behulp van water en elektriciteit, en eenmaal in de auto moet het weer worden omgezet naar energie via de brandstofcel en zuurstof. Ook bij de compressie gaat energie verloren. Bij elektrolyse is de efficiëntie circa 40 tot 65 procent en via reforming is dat 70 tot 80 procent. Een brandstofcel is ook niet 100 procent efficiënt, maar circa 50 tot 70 procent. Door de verliezen komt de efficiëntie uit op circa 20 tot 30 procent. De energieopslag van een accu is ook niet 100 procent efficiënt, maar het rendement is met circa 75 procent wel fors hoger

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven