Sono Motors Sion zonnecellen elektrische auto

Doel community funding niet gehaald. Gaat Sono Motors daadwerkelijk ten onder?

Ongeveer een maand geleden begon Sono Motors een soort van wanhoopsactie om door middel van community funding voldoende geld op te halen. Dit was nodig om de productie van de Sion op te kunnen starten. Helaas is het beoogde doel niet gehaald.

Er was zo’n 50 miljoen nodig. Dat geld zou binnen een maand moeten worden binnengehaald door middel van een groot aantal reserveringen voor de Sion. Het leek ons daarom bij voorbaat al een kansloze actie. Maar het is Sono Motors toch gelukt om door middel van bijna 1300 nieuwe reserveringen ongeveer 32 miljoen op te halen. Dat is helaas niet genoeg om de productie van de Sion op te starten. Maar het is wel een heleboel geld en dat geeft natuurlijk moed. Daarom doet Sono Motors nogmaals een beroep op de community maar nu op een andere manier. De ‘supporters’ van de Sion mogen nu stemmen of de deadline van de community funding mag worden verzet naar 20 januari. De uitslag van die stemming wordt als het goed is morgen bekendgemaakt.

‘Groene’ doelstelling noodzaakte alternatieve financiering

De doelstelling en het beleid van Sono Motors is een stuk ‘groener’ dan de meeste investeerders lief is. Nu de elektrische auto behoorlijk is ingeburgerd, denken ze eerder aan snelle winsten dan aan riskante investeringen. Daarom besloot Sono Motors om de benodigde financiering via de community binnen te halen. Het zou natuurlijk ook mooi zijn als er nu alsnog een investeerder in zou stappen voor de resterende 18 miljoen. Het risico is nu immers een stuk lager.

De Sion: een betaalbaar en groen alternatief

Het zou ook zonde zijn als de Sion er niet zou komen. Het zou tot nu toe de enige betaalbare elektrische auto zijn die ook door middel van zonnecellen op kan worden geladen. Bovendien heeft het Duitse Sono Motors een fraaie methode bedacht om de zonnecellen in de carrosserie van de Sion te integreren. De buitenzijde moet uit een speciale, ingekleurde kunststof worden vervaardigd waar de zonnecellen als het ware in worden gegoten. Niet alleen aan de bovenkant van de auto, maar nagenoeg rondom. Deze zonnecellen zouden op zonnige dagen gemiddeld voor zo’n 30 extra kilometers moeten zorgen. Die afstand is vaak meer dan zo’n stadsauto gemiddeld aflegt. Ook het interieur van de Sion is ‘groen’. Hierin wordt onder meer mos verwerkt.

Productie steeds uitgesteld

Sono Motors heeft zich tot doel gesteld om 260.000 exemplaren van de Sion te bouwen. De productie van de Sion zou in de voormalige Saab-fabriek moeten plaatsvinden. Maar de productie van de Sion is vanwege het uitblijven van een financiering al meerdere keren uitgesteld. De productie moest aanvankelijk eind vorig jaar beginnen. Later werd het medio dit jaar, nu spreekt men over najaar volgend jaar.

Update: community funding wordt verlengd!

Men heeft besloten dat de community funding campagne wordt verlengd tot 20 januari 2020. We zijn benieuwd of dit Sono Motors genoeg soelaas biedt.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven